Geen scudetto voor Plak en Novara

VoV, 30-04-2018. 6:30 uur. De vierde wedstrijd in de Italiaanse play – offs bij de dames heeft gisteren de beslissing gebracht voor de titelwinst.  Conegliano stond met 2-1 in wedstrijden voor tegen Novara en won gisteren met 3-1. Dus geen vijfde partij in deze best – of five serie. De ploeg van Robin de Kruijf, die overigens nog steeds geblesseerd is, kon het kampioenschap voor meer dan 5.300 toeschouwers bijschrijven.

De absolute uitblinker in de partij was Samanta Fabris, die totaal 31 punten maakte. Met een aanvallend scoringspercentage van 57% en verder 6 aces eiste zij de hoofdrol op. Ze serveerde in haar eentje bijna een hele set aan punten bij elkaar. Paola Egonu kwam tot 18 punten voor Novara en Celeste Plak, die in de eerste twee sets genoegen moest nemen met invalbeurten en vanaf de derde ind e basis begon, kwam tot 6 treffers. Conegliano had een voordeel van 20 punten (79 / 59) op de eigen score, de foutenlast mocht dan ook iets hoger zijn.

In de eerste set leek de thuisploeg na de 21-16 tussenstand vlot naar een 1-0 voorsprong in sets te gaan, maar het duurde nog tot 28-26 voor dat die stand op de borden stond.  In de tweede doorgang veranderden ze een 14-16 achterstand in een 21-18 voorsprong en wonnen de set met 25-21.

Novara kon de spanning er in de derde set inhouden door een grote voorsprong op te bouwen (10-16) en via 17-21 met 22-25 te winnen en zo de stand op 2-1 in sets te brengen. In de vierde set was er geen houden meer aan voor de gasten, bij 21-11 bij begin van de big points  kon de champagne vanachter de coulissen gehaald worden en de 25-12 had daarna een geweldig feestelijke uitbarsting tot gevolg. Conegliano had de titel binnen.