Geen stunt Apollo 8 D2 in Groene Hel van Veracles

VoV, 04-03-2020. 2:55 uur. Na 3 weken geen wedstrijd te hebben gespeeld, mochten wij het afgelopen weekend meteen opnemen tegen de koploper van onze competitie: Veracles D1. Vorige keer, bij ons in Borne, wisten we niet te winnen, ondanks de 2-0 voorsprong. Dit achtervolgt ons nog steeds.

Maar vandaag keken we er toch anders tegenaan: ons team was niet compleet, want aanvoerdster Imke Wieffer zat nog in Tanzania. Daarnaast hebben we onze afgelopen twee wedstrijden met 4-0 verloren, dus onze instelling moest weer zijn zoals het begin van de competitie: kijken waar we komen, maar we hebben in ieder geval niets te verliezen. En een beetje lol mocht er ook nog wel bij.

Gelukkig was de wedstrijd mooi vroeg, om 20:00 uur. Maar goed, dan heb je ook een publiek op de tribune hoor. De studenten uit Groningen kwamen binnen rollen met hun biertje in hun hand. Dit zorgde al voor een goede sfeer. We hadden er zin in. De meiden van Veracles waren wel een beetje zenuwachtig, tot onze verbazing, maar dit vonden wij natuurlijk heerlijk om te horen. Hopelijk zou dit in ons voordeel werken.

We begonnen de eerste set prima. We kwamen op 5-5 te staan, maar vanaf toen stond Veracles de hele tijd drie punten voor. Toch kwamen we terug tot een stand van 16-15 en werd er ook een time out aangevraagd aan de kant van Veracles. We hadden het geluk dat de tegenstander veel serve fouten maakten waardoor ze niet lekker in hun spel kwamen. Onze serve was daarentegen met veel druk en weinig fouten. Toch liep Veracles uit tot een stand van 21-16. Maar we bleven erg positief in het veld.

Vanaf de stand 22-17 had Diede Spekreijse een goede serve serie waardoor de stand opeens 22-23 was voor onze kant. Dit gaf ons zoveel vertrouwen, waardoor we de laatste punten ook met volle overtuiging afmaakten en de set op het nippertje wisten binnen te slepen met 24-26. Dit hadden we niet verwacht! Maar wat een mooi begin van de wedstrijd. Dit zou ons zelfvertrouwen moeten geven voor de volgende set. Ondertussen was er in deze set ook een mooi spandoek te zien voor onze assistent – trainer Jasper Stam, die doordeweeks met de Heren meetraint in Groningen. “Jasper, laat je stam zien” was daarom een erg originele en leuke manier om onze trainer eens lekker af te zeiken.

Set 2 begon direct goed. Veracles begon met een fout serve terwijl onze midspeelster Lotte Wissink een serve serie op haar naam wist te schrijven. Daarmee begonnen we met een goede 0-4 voorsprong. De servedruk hielden we goed vast, want ook onze spelverdeler Minke Vos wist 4 punten te scoren met haar serve. Zo liepen we alweer uit naar 2-9. Veracles kwam iets terug, maar daar kwam de volgende serve serie van ons weer. Dit keer Lindy Donker, die drie punten scoorde met haar opslag.

Toen Veracles weer wat punten dichterbij kwam, nam onze coach een time out. Dit pakte meteen goed uit met een foute serve van de tegenstander. Inmiddels was het 14-20 voor ons. Dit mochten we niet meer uit handen laten vallen. En dat deden we ook niet. Onze servedruk was te hoog waardoor Veracles niet goed in hun spel kwam. Daar konden wij van profiteren en set 2 was ook binnen: 20-25

Set 3. Dit kon de beslissende set zijn. Maar het liep helaas heel anders. De servedruk die we hiervoor konden leveren, was er nu niet meer. Hierdoor kon het sterke Veracles simpeler de bal afmaken en kregen we het moeilijk. Een terechte time out werd aangevraagd bij een stand van 11-5 voor Veracles. Deze voorsprong breidde zich nog verder uit en er kwam een dubbele wissel aan onze kant. Maar dit mocht helaas geen verschil uitmaken. Veracles liep al te ver voor ons uit en we verloren met 25-14.

Set 4. Dan deze maar winnen. Maar er werd voor deze set al gezegd dat we niet de druk moesten voelen om deze set te móeten winnen. Want dat zou tegen ons werken. Gewoon vrij uit spelen was wat we moesten doen. Net zoals in set 1 en 2. Niet meer en niet minder geven. En wat was het spannend. Letterlijk de gehele set liep het gelijk op. Tot aan het einde aan toe. We waren zo gewaagd aan elkaar.
Wij gingen weer spelen zoals in set 1 en 2, Veracles ging beter spelen. En dan moet het kwartje net naar de goede kant vallen. Het laatste punt ging naar Veracles, waardoor het 26-24 werd. Helaas ging onze spelverdeler Minke Vos bij deze laatste bal door haar enkel, waardoor ze geblesseerd het veld af moest. Een treurig einde van de set. Het moest weer een vijfde set worden.

De vijfde en laatste set was het toch onbewust al wel klaar voor ons. Ik denk dat we te veel baalden van de vorige set en dit niet konden omzetten. Veracles begon al met een voorsprong die we niet in konden halen. We verloren de set met 15-9 en daarbij was de wedstrijd ten einde. Maar wat was het al om al een leuke wedstrijd, waarin we ons goed hebben kunnen laten zien. We hebben ontzettend genoten van de ambiance die er was. Groningen, bedankt!

gh @ VoV, verslag van Diede Spekreijse, Apollo 8 dames 2. Foto Rudy van ’t Rood.