Vizier op volleybal

 

Geen VNL volgend jaar voor Yellow Tigers en Red Dragons.

VoV, 08-07-2024. 5:38 uur. De Belgische damesploeg heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de Challenger Cup. In de kwartfinale werd nog met 0-3 van Zweden, dat overigens zonder hun topper Isabelle Haak speelde, gewonnen via de setstanden 25-16, 25-23, 25-22.  In de halve finale konden onze Zuiderburen het niet bolwerken tegen Puerto Rico. Er werd met 0-3 verloren via 19-25, 15-25 en 16-25.

De finale tussen Puerto Rico en Tsjechië eindigde in een 3-1 zege voor de Tsjechische ploeg. De winnaar van de Challenger Cup plaatste zich rechtstreeks voor de Volleybal Nations League van volgend jaar.

In de strijd om de derde plaatst verloor België met 3-1 van Vietnam. Bij de Yellow Tigers ontbraken Britt Herbots en Silke Van Avermaet, die na een lang clubseizoen en Golden League wedstrijden rust kregen. De foutenlast bij België (22 om 38 scores voor de tegenpartij) was de beslissende factor voor het verlies.

De Red Dragons speelden de finale van de Challenger Cup tegen China, de ploeg waar de Belg Vital Heynen sinds kort trainer/ coach is. China had een plaats in de finale afgedwongen na twee 3-0 zeges, België had daarvoor twee vijfsetters nodig gehad tegen Kroatië en Oekraïne.

China moest één setje aan België laten, de derde met 22-25, in de andere drie waren ze met 25-20, 25-20 en 25-22 de betere. België mist daarmee rechtstreekse promotie naar de Volleybal Nations League bij de mannen. De Chinese ploeg had blokkerend een duidelijk betere score (16 om 8) en was ook aanvallend beter op dreef (54 om 50 punten)

België kon het in de eerste twee sets tegen de aanvallende kwaliteiten van China niet bolwerken, in de derde set knokten ze zich wel langs de Chinese ploeg. In de vierde set slaagde België er niet in om voor de derde keer in dit toernooi een tiebreak af te dwingen en moest met 25-22 capituleren. Dus geen rechtstreekse plaatsing voor de Belgen bij de VNL volgend jaar.

In ieder geval één Belg, Vital Heynen, zal met een goed gevoel naar het eindresultaat hebben gekeken.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.