Vizier op volleybal

 

Geen VoV weekend Top 10 (wel een beetje meer) #12-2021

VoV, 04-12-2021. 5:35 uur. Door de coronamaatregelen is er (voorlopig) ook een einde gekomen aan de VoV weekend Top 10. De volgende zal wel januari 2022 worden, als de competitie hier dan tenminste weer van start gaat. De bekerzaterdag die voor vandaag op het programma stond, werd uitgesteld. We vroegen ons af wat er met de ‘Open Club’ begin januari gebeurt, en met de strijd om het Twents kampioenschap. Of zijn die al van de baan?

Het inhaalprogramma dat vandaag nog wordt gespeeld is ook niet zo omvangrijk dat er genoeg wedstrijden voor een Top 10 zijn, en we willen ook niet meteen terugvallen op de wedstrijden in het buitenland met Nederlandse inbreng. Wat staat er tot nu nog wel op het programma, in tegenstelling tot de afgelaste en uitgestelde wedstrijden van de vorige weken geven we nu de duels die (nu) nog wel gepland staan:

  • Eredivisie dames: za 04-12: 14:00 uur, Peelpush vs. Eurosped.
  • Eredivisie heren: za 04-12, 19:00 uur, Dynamo vs. VoCASA.

C’est toute. Meer niet.

NL-Teams in de Europacup duels: Je kunt geluk en pech hebben met de loting bij Europese deelname aan bijvoorbeeld de CEV Cup. Dat kunnen we tenminste wel van de tegenstanders van de top 3 van het Nederlandse volleybal bij de mannen zeggen. Twee (Dynamo, Lycurgus) troffen er de koploper van de Franse competitie, dat toch wel een stukje hoger aangeschreven staat dan de Nederlandse, en zijn al of zullen waarschijnlijk nog uitgeschakeld worden, de ander speelde tegen de rode lantaarndrager van de Zwitserse competitie en zal wel doorgaan naar de achtste finale.

Europese en wereld ranking Oranje dames en heren: De oranje dames sluiten 2021 af als de nummer vijf van Europa en de nummer tien van de wereld. In Europa moeten ze Servië, Italië, Turkije en Bulgarije voor laten gaan. Naast die ploegen, met uitzondering van Bulgarije, staan er op de FIVB World Ranking USA, Brazilië, China, Dom. Republiek en Rusland voor Oranje. Hoe Bulgarije op de CEV-ranking Nederland voorbij is gegaan is ons niet zo duidelijk, op de FIVB World Ranking staan ze vijftiende.

Bij de mannen bezet Oranje Europees de zevende plaats en op de wereldranglijst staan ze vijftiende. In Europa staan de gekende grootmachten Polen, Servië, Italië, Slovenië, Rusland en Frankrijk voor Oranje, dat vervolgens wel bijvoorbeeld Turkije, Duitsland en België achter zich laat.

De licentie-eisen voor de Eredivisie 2022-2023 bekend: Al lange tijd werkt de Nevobo toe naar licentie-eisen voor de Eredivisie in lijn met het Eredivisieplan 2021+.  In aanloop naar de totstandkoming van het plan, is door de Eredivisie aangegeven dat het gezamenlijk handhaven van de licentievoorwaarden een belangrijke stap is in de ontwikkeling van de Eredivisie. Om hier invulling aan te geven publiceerde de bond in een nieuwsbericht de licentievoorwaarden en andere relevante informatie zodat dit voor iedereen toegankelijk is.

Geen P/D, toegang Eredivisie via horizontale instroom: Vanaf dit seizoen is er geen sprake meer van promotie naar of degradatie uit de Eredivisie. De Eredivisie is nu losgekoppeld van de competitie piramide en degradatie is afgeschaft. Voldoen aan de licentievoorwaarden is de maatstaf om op het hoogste Nederlandse niveau uit te komen. Bij (financieel) wanbeleid of op eigen verzoek moet en kan de club uit komen in de Eredivisie. De Eredivisie telt minimaal 8 teams, het maximum ligt niet vast. Teams die voldoen aan de kritische voorwaarden kunnen de licentie verwerven, het kampioenschap van de Topdivisie geeft geen garantie, noch is het zijn van een vereniging daarvoor een noodzaak.

Dit betekent dat iedere organisatie een licentie aanvraag in kan dienen om uit te komen in de Eredivisie, mits aan de licentievoorwaarden wordt voldaan.

Licentieproces 2022-2023: Komende licentieronde wordt, in tegenstelling tot de afgelopen jaren, een duidelijke ondergrens gehanteerd wat betreft de indieningstermijnen, de document formats en de inhoud. Deze ondergrens is in meerdere Eredivisie sessies met elkaar bediscussieerd en heeft zijn uitwerking gekregen in de licentievoorwaarden.

De licentievoorwaarden staan onder  DEZE LINK.  Tevens zijn er een aantal voorgeschreven formats die via Teams met de aanvragers worden gedeeld.

Voor zowel huidige Eredivisie organisaties als geïnteresseerde organisaties om toe te treden gelden de volgende belangrijke momenten:

Uiterlijk 01 februari: Deadline indienen licentiestukken bij Nevobo via Teams

Uiterlijk 15 februari: Communicatie via www.nevobo.nl welke aanvragen vanuit welke organisaties in behandeling zijn genomen

Tussen 1 februari – 1 april: Boordeling licentie aanvragen door Expertpanel

Uiterlijk 15 april: Besluit en terugkoppeling licentieverstrekking vanuit Nevobo aan aanvragers. De licentie aanvragen dienen via Teams ingediend te worden.

(Zie ook het volledige Nevobo artikel onder  DEZE LINK .

Wedstrijden in Europa van gisteren: Stuttgart vs. Schwerin was de topper in Duitsland gisteravond. Met drie Oranje mids binnen de lijnen. Bij Stuttgart loopt tot nu alles op rolletjes dit seizoen. Ongeslagen in de Bundesliga, een bye in de CEV Cup en in de halve finale van de Duitse beker. Ook tegen Schwerin kwam er geen wijziging in het ‘op rolletjes lopen’. Stuttgart won via 25-15, 17-25, 25-19 en 25-22 met 3-1.

Voor 1.000 toeschouwers liep Stuttgart in de eerste set van 6-6 naar 11-6 en 15-7 om via 21-14 de set heel ruim te winnen. In de tweede set werd 10-8 een 10-12 tussenstand en 12-13 een 12-19 voorsprong voor de bezoekers. Het blokpunt voor deze tussenstand van Indy Baijens op Kristal Rivers was de opmaat voor de duidelijke zege van de gasten.

Schwerin kan de goede start (6-8) in de derde set niet volhouden en komt via 10-8 en 14-10 met 19-13 achter. De ingewisselde Femke Stoltenborg kon de set geen ander gezicht geven, mede vanwege de hoge foutenlast van haar ploeg. In de vierde set zijn de teams tot 10-10 aan elkaar gewaagd, daarna neemt Stuttgart afstand naar 18-13 en wint, nadat Schwerin nog tot 20-18 terugkwam, met 25-22.

Eline Timmerman stond alle sets in de basis en scoorde 5 keer (incl. 2 blokpunten). Na een invalbeurt in de eerste set loste Juliët Lohuis Mira Tondorova in de derde set in de basis af. Lohuis scoorde 4 punten (incl. 2 blokpunten), Tondorova maakte er ook vier (inclusief 1 blokpunt). Al met al werd er bij Stuttgart niet veel over mid aangevallen. Twintig keer ging de set up naar een van de mids. Bij Schwerin scoorde Indy Baijens 10 keer (incl. 2 blokpunten). Femke Stoltenborg scoorde 2 keer tijdens invalbeurten. In de eigen score hielden de teams elkaar in evenwicht (69 om 69), de foutenlast deed Schwerin bij wijze van spreken de das om met 12 om 23.

Laura Dijkema speelde met Leningradka vs. Dinamo Moskou, de ploeg van Nataliya Goncharova. De nummer zeven tegen de nummer vier. De nummer vier won met 0-3 via 15-25, 19-25 en 14-25. Laura Dijkema stond in de eerste den derde set op spelverdeling, ze scoorde niet. Goncharova werd met 16 punten topscorer van de partij, die met o.a. de 39 om 55 eigen punten in hun voordeel beslisten.

Alleen in de tweede set was er in het begin sprake van een gelijk opgaande strijd tot 9-9, daarna pakten de gasten een 13-16 en 15-21 voorsprong. In de eerste set keek de ploeg van Dijkema al vlot tegen een 2-8 achterstand aan, die Moskou via 9-15 en 14-21 naar dikke winst uitbouwde. En in de derde set een soortgelijk verhaal. Bij 8-18 was daar de strijd wel beslist.

Dat was het, meer is er nu even niet. Goed weekend. Blijf gezond.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.