Vizier op volleybal

 

Geen VoV weekend Top 10 (wel meer!)

VoV, 14-03-2020. 4:55 uur. Overmacht, anders kunnen we het niet noemen. We hadden de nominaties voor de Top 10 al op papier staan, maar corona zette er een dikke vette streep door. Het hele programma in Nederland is afgelast tot en met 31 maart. En voor zover we hebben kunnen nazien zijn wij in Nederland niet het enige land dat deze maatregel heeft moeten nemen.

De huidige situatie is zo dat steeds meer landen in Europa en de wereld hun competities stopzetten. Zelfs niet verder uitspelen na de maand maart. Een greep uit de Europese landen die net als Nederland per 13-03-2020 het seizoen voorlopig hebben afgelast en uitgesteld:

Italië, Frankrijk, Spanje, Polen, Bulgarije, Israël, Portugal, Slovenië, Kroatië, België, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië, Montenegro, Bosnië en Herzegovina, Denemarken, Noorwegen, Griekenland, Zwitserland. Duitsland heeft de competities helemaal beëindigd, daar is het seizoen afgelopen. Hetzelfde geldt voor Finland.

In Servië en Turkije wordt nog wel gespeeld, daar staat voor morgen de absolute topper tussen VakifBank en Eczacibasi op het programma. Gisteren speelde THY, de ploeg van maar zonder Anne Buijs tegen Ankara PTT. Ze wonnen met 3-1. Na 19-22 achter in de eerste set werd het 25-22, de 21-19 in de tweede werd 25-19, de derde ging met 22-25 verloren, waarna de vierde met 25-17 werd gewonnen.

In Japan is de strijd om de titel al gestreden, maar zijn de bekerduels uitgesteld. In Korea is het seizoen ook stilgelegd en uitgesteld. In China is het begin van de League – wedstrijden uitgesteld. In Iran en Peru wordt voorlopig ook niet gespeeld.

Volleybal Nations League uitgesteld: De wereldvolleybalbond FIVB kondigde gisteren aan dat de Volleybal Nations League, het wereldtoernooi tussen de beste 16 landen, zal worden uitgesteld tot na de Olympische Spelen van Tokyo. Nederland (Nevobo) was organisator van een poule in Apeldoorn van 19 t/m 21 mei,
Uitstel van de VNL geeft de landen, waarin een competitiestop van de nationale competities geldt, de gelegenheid om dit seizoen eerst af te maken. Uiteraard heeft e.e.a. te maken met de corona pandemie.

Even afwachten of de Europese bond ook tot uitstel van de European League zal overgaan, waarin de Oranje mannen uitkomen. Wel werd bekend dat alle Europese wedstrijden tot en met 3 april zijn afgelast, met uitzondering van het CEV Cupduel tussen de Russische ploegen Novosibirsk en Saint Petersburg.

De voorzitter van de Turkse Volleybal Federatie heeft het FIVB aangeboden om de organisatie van de Final Six van de Volleybal Nations League van China over te nemen als China het coronavirus niet onder controle krijgt. Naast de Final Six organiseert men in China ook vele poulewedstrijden (Tianjin, Ningbo, Jiangmen, Hong Kong en Macau). Turkije is van mening dat zij de kennis en het kunnen hebben om de organisatie vlekkeloos te laten verlopen.

Beachvolleybal in Langkawi: Voor wat betreft het beachvolleybal heeft het FIVB aangekondigd dat in overleg met de organisatoren van toernooi tot toernooi wordt beoordeeld of het evenement door kan gaan.

Op dit moment wordt er door Stefan Boermans/ Dirk Boehlé gespeeld in Langkawi. Het Nederlandse duo won beide poulewedstrijden met 2-0. Tegen Rusland werd het 21-13 en 21-09, tegen Hongarije 21-17 en 21-14. Door de poulewinst plaatsten ze zich rechtstreeks voor de kwartfinale van dit één sterren toernooi. Zweden is vandaag de tegenstander in de kwartfinale.

De eerstvolgende toernooien die voor de Nederlandse duo’s op de kalender staan zijn o.a. het driesterrentoernooi van Gold Coast in Australië (17 t/m 22 maart) en het viersterrentoernooi van Cancún in Mexico dat op 24 maart begint. Deze zijn nog niet gecanceld.

Trainers: Het overzicht van mutaties bij de trainers zouden we deze week willen aanvullen met.

Ali Moghaddasian vertrekt aan het eind van het seizoen bij PDK Huizen, Marcel van Zuijlen en Orion Dames 1 gaan uit elkaar, Jordan Weggelaar verruilt Webton voor Reflex Kampen, Ron de Jong gaat naar Time Out ’75 in Diepenheim. Helmuth ter Braack wordt de nieuwe trainer van Kerkemeijer Gemini Dames 1 in Borculo.

Tjarko Muis vertrekt bij SV Dynamo Dames 2 in Apeldoorn en is op zoek naar een ambitieus, gedreven en prestatiegericht team. En Gertjan ter Harmsel (was Krekkers) heeft inmiddels in WVC Volley Dames 1 zo’n team gevonden. Jeffrey Scharbaai neemt afscheid bij Eurosped en een volleybal sabbatical, Jan Berendsen blijft daar hoofdtrainer, Diane Rademaker neemt ook volgend seizoen de coaching voor haar rekening.

Internationaal is nog te melden dat Saskia van Hintum afscheid neemt bij de Ladies in Black uit Aachen.

Noot: Bij u bekende definitieve trainersmutaties zijn van harte welkom bij ons.

Geen Top 10 dus, jammer maar helaas.  Geen plaatsje daarin dus voor Lycurgus vs. Orion, Webton vs. VCN, Voltena vs. VoCASA, Orion H2 vs. Bovo, Peelpush vs. Set-Up, VoCASA vs. SSS, Donitas vs. Orion, Dynamo vs. Krekkers, Eurosped vs. Sneek.

Neen, niets van dat alles. Als het er nog van komt dat deze wedstrijden op of na 1 april gespeeld worden weten deze teams in ieder geval dat ze genomineerd zijn. Wel jammer voor Orion, ze hadden met drie noteringen in de Top 10 kunnen staan.

Als er nieuws van het volleybalfront is gaan we u natuurlijk informeren.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort, FIVB