Vizier op volleybal

 

Gido Vermeulen stopt als bondscoach

VoV, 04-12-2018. 14:31 uur. Gido Vermeulen stopt als bondscoach van de Nederlandse volleyballers. Dat heeft Vermeulen besloten na de evaluatie van het afgelopen seizoen. De oefenmeester stond vier jaar lang aan het roer bij de Lange Mannen en loodste Oranje voor het eerst sinds 2002 naar het WK, dat in september werd gespeeld in Bulgarije en Italië. Nederland eindigde op dit WK knap als achtste. Vermeulen heeft veel van de huidige internationals jarenlang onder zijn hoede gehad, bij zowel de junioren (Jeugd en Jong Oranje en Talent Team) als de senioren.

“Ik heb een fantastische periode gehad met dit team, en ik denk dat we het maximale eruit hebben gehaald”, licht Vermeulen toe. “Ik wil dan ook alle stafleden en spelers danken voor hun inzet en steun de afgelopen jaren. Vier jaar geleden was het doel om het mannenteam weer terug te brengen naar de top acht van de wereld en dat is gelukt. Het is nu tijd voor nieuwe uitdagingen.”

Gido Vermeulen (54 jaar) volgde in 2015 Edwin Benne op als bondscoach van het nationaal team. De Edammer coachte in totaal 116 interlands, was o.a. actief in de World League en de European League, op twee EK ’s (2015 en 2017) en op het WK (2018). Eerder was Vermeulen bondscoach van het Nederlands vrouwenteam (2012 – 2014) en creëerde hij als hoofdcoach van de coachpool op Papendal een professionele thuisbasis voor alle nationale teams (jeugd, jong en senioren).

Het bereiken van de top acht op het WK zette het Nederlands mannenteam in september terug op de kaart. De Lange Mannen baarden in Bulgarije en Italië opzien door toplanden als Brazilië en Frankrijk te verslaan, het ultieme resultaat van vier jaar lang doelgericht werken. Door deze goede prestatie steeg Nederland van de 25e naar de 15e plaats op de wereldranglijst.

Vermeulen nam de afgelopen jaren afscheid van belangrijke oudere internationals en verjongde de nationale selectie drastisch. Talentvolle spelers als Daan van Haarlem, Dirk Sparidans, Thijs ter Horst, Robbert Andringa, Michaël Parkinson en Nimir Abdelaziz (als diagonaal) schoven onder zijn bewind op in de hiërarchie terwijl hij Fabian Plak, Wessel Keemink, Tim Smit, Wouter ter Maat en Just Dronkers liet debuteren.

“Wij bedanken Gido voor de inspanningen die hij heeft gedaan voor de ontwikkeling van het Nederlandse mannenvolleybal, niet alleen de laatste vier jaar, maar de afgelopen decennia”, vertelt interim technisch directeur Joop Alberda. “Hij heeft met Oranje voor het eerst sinds 2002 kwalificatie afgedwongen voor het WK, en op deze eindronde het team terug op de kaart gezet. Hierdoor mag Nederland gaan spelen voor Olympische kwalificatie voor de Spelen van 2020 in Japan.”

De Nevobo benut de komende maanden om op zoek te gaan naar een opvolger voor Vermeulen. In 2019 speelt Oranje het Internationaal Olympisch Kwalificatietoernooi en is Nederland co-organisator van het EK Volleybal voor mannen.

gh @ VoV, persbericht Nevobo. Foto CEV / FIVB.