Gisteren in het buitenland.

VoV, 29-12-2023. 6:35 uur. Zo in de laatst week van het jaar worden in diverse landen nog competitiewedstrijden afgewerkt, die eerder uitgesteld waren of die gewoon in de planning staan omdat anders het seizoen in de verdrukking komt. Of alvast in het voren worden gespeeld.

Maar eerst iets inhalen, iets dat ons lange tijd ontschoten was, maar waarop we onlangs werden geattendeerd. Het gaat over CSM Corona Brasov uit Roemenië, de ploeg waar Ewoud Gommans dit seizoen voor uitkomt. In onze Europese overzichten was deze club en deze Nederlandse speler buiten beeld gebleven.

Zijn ploeg is promovendus naar de hoogste divisie in Roemenië en is nu na 11 wedstrijden met 31 punten de koploper. De allereerste wedstrijd van het seizoen verloren ze met 3-2, daarna werden er 10 achter elkaar gewonnen. Acht keer in drie sets, twee keer hadden ze vier sets nodig.  De laatste zege is van 22 december, waarin ze CSM Constanta met 3-0 (19, 23, 22) versloegen en waarin Gommans 12 keer scoorde. Op 13 januari staat de return tegen SCMU Craiova gepland, de ploeg die hen de enige nederlaag toebracht.

In de Bundesliga werd de inhaalwedstrijd Rote Raben Vilsbiburg tegen VC Wiesbaden gespeeld. De nummer zes (10-14) tegen de nummer 7 (10-11). Beide teams hebben heel veel belang bij een driepunter om de kloof naar de vijfde positie, daar staat VfB Suhl (11-20) te overbruggen. Want na het reguliere seizoen spelen de eerste vijf teams in de Bundesliga verder in een tussenronde en komt de nummer vijf dus alle topteams daarin nog tegen voordat de play-offs beginnen.

Maar liefst 8 keer kreeg Rote Raben van Britte Stuut en Kim Klein Lankhorst de kans om een set te winnen, maar ze benutten geen van die kansen. In de eerste set stonden ze met 24-22 voor en verloren met 26-28, in de tweede set had de thuisploeg na 24-23 tot 28-27 vijf kansen op setwinst, maar trok opnieuw aan het kortste eind, met 28-30. En in de derde set, met Britte Stuut op mid, kwam de thuisploeg van 18-23 terug naar 23-23 maar verloor opnieuw met twee punten verschil (24-26).

Met deze winst heeft de ploeg van Noa de Vos de kloof naar de vijfde plaats een stukje gedicht, ze staan nog steeds zevende, maar zijn Suhl tot op zes punten genaderd. Er was nog geen matchreport beschikbaar.

In Zuid-Korea verloor Thijs ter Horst met Kepco gisteren met 3-0 bij de Skywalkers. De tweede set was met 25-23 spannend, de overige twee gingen met 25-17 en 25-20 naar de Skywalkers.

In set twee verloor Kepco een 10-16 voorsprong, bij 21-21 stonden de teams weer gelijk en vervolgens ging de set met 25-23 naar de thuisploeg. In de eerste en derde set was Kepco constant in de achtervolging. Thijs ter Horst scoorde 16 keer. Zijn ploeg staat nu vierde.

Karlovarsko van Wessel Keemink speelde in Tsjechië tegen Pribram  en won met 3-0 via de setstanden 25-23, 25-19 en 25-16. Vooral blokkerend werd met 13 om 5 het nodige verschil gemaakt. Wessel Keemink scoorde 4 keer, waarvan twee keer blokkerend. Karlovarsko staat derde (13-27) met hetzelfde aantal punten als Budejovice van Stijn van Schie, dat de vierde plaats bezet. Koploper is LVI Praag met 13-35.

gh @ Vizier op Volleybal.  Foto Facebook VC Wiesbaden.