Gisteren was een topdag in het VNL-programma!

VoV, 29-06-2023. 4:27 uur. Het is wellicht langs u heengegaan dat gisteren een topdag in het VNL-wedstrijdprogramma bij de dames was. Dat is ook de reden dat we er in een apart artikel aandacht aan besteden en er niet mee wachten tot het weekoverzicht. Dat zou deze topdag met vier geweldige wedstrijden tekortdoen. Wat was namelijk het geval?

In het programma kwamen vanaf 8:30 uur tot en met pakweg 17:30 uur Nederlandse tijd de acht beste teams van de FIVB-ranglijst tegen elkaar in actie. Op volleybalworld.tv kon men in die tijd de onderlinge duels tussen deze teams volgen, met veelal hun sterren in de basis. Jammer was dat er vier teams om 12:00 uur tegelijkertijd speelden, schakelen tussen Bangkok en Suwon was dus noodzakelijk om beide duels (gedeeltelijk) te kunnen zien. Drie van deze vier topduels eindigden in een vijfsetter. Het was een dag lang genieten in het kwadraat van dames topvolleybal.

In Suwon, Zuid-Korea speelden tegen elkaar:

• Om 08:30 uur USA vs. Polen. De nummers 2 en 8 van de FIVB- ranking
  • Om 12:00 uur China vs. Servië. De nummers 5 en 4 van de FIVB-ranking

In Bangkok Thailand speelden tegen elkaar:

• Om 12:00 uur Japan vs. Turkije, De nummers 7 en 6 van de FIVB-ranking
  • Om 15:30 uur Brazilië vs. Italië. De nummers 1 en 3 van de FIVB-Ranking.

USA vs. Polen was de eerste prachtige partij. Het werd 3-2 voor de USA via de setstanden 17-25, 25-15, 27-25, 28-30 en 16-14. Spectaculair was de “Fallrückzieher” met de voeten van de Poolse libero Maria Stenzel van achter de 9 meterlijn, die door USA als ‘dankjewel’ bal keihard werd verzilverd. In de eerste set was mid Korneluk in de finale niet af te stoppen, in de big points scoorde ze vier keer achter elkaar.

De eigen score was aanval 73/72, blok 13/14 en aces 4/4. De foutenlast bedroeg 19/23. Topscorer werd Magdalena Stysiak met 28 punten. Mid Agnieszka scoorde 19 keer voor Polen. Bij de USA kwamen Andrea Drews en Kelsey Robinson beide tot 20 punten.

China vs. Servië kende de terugkeer van diagonaal Tijana Boskovic en spelverdeelster Maja Ognjenovic bij de ploeg van Giovanni Guidetti. Servië won met 1-3 via de setstanden 13-25, 25-17, 23-25 en 20-25. In de derde set kon wereldkampioen Servië van 19-18 achter een 19-22 voorsprong maken en de set op de side out na 21-24 met 23-25 afmaken.

Servië  had met 64 om 76 eigen punten de duidelijk betere score op de onderdelen aanval, blok en serve. Waarbij aanval (+6) en aces (+6) het verschil maakten. In de foutenlast scoorde Servië een puntje meer voor China dan omgekeerd. Tijana Boskovic werd met 25 punten topscorer van deze match. Bij China maakte Yingying Li de meeste punten, totaal 18.

Japan vs. Turkije begon spectaculair met twee 25-23 setzeges voor de Japanse ploeg. Turkije, dat Melissa Vargas miste, knokte zich terug in de wedstrijd aan de hand van Ebrar Karakurt en de midspeelsters en kwam via 21-25 en een ruime 16-25 op gelijke hoogte. In de tiebreak sloeg Japan zich meteen naar 9-2 en sloten ze met 15-9 en dus 3-2 winst af.

Japan scoorde 80 eigen punten, Turkije kwam tot 79. Aanval en aces maakten het voordelige verschil voor Japan met 71 om 62, blokkerend had Turkije de betere cijfers met 9 om 17 kill-blocks.

Sarina Nishida van Japan werd met 25 punten de topscorer, haar collega Mayu Ishikawa kwam tot 19 punten. Bij Turkije maakte Ebrar Karakurt er ook 19, midspeelsters Zehra Günes (15) en Eda Erdem (14) waren bij Turkije samen goed voor het respectabele aantal van 29 punten.

Brazilië vs. Italië werd ook een vijfsetter, de derde op deze topdag. Brazilië won met 3-2, maar moest daarvoor twee keer een achterstand in sets goedmaken. Met 25-20 maakten ze de 28-30 ongedaan en met 25-21 de 19-25 uit de derde set. In de beslissende vijfde set sloegen ze het gaatje bij 11-8, bij 13-10 lag de wedstrijd lang stil vanwege technische problemen met de software, daarna maakte een blok en een driemeter aanval van Gabi de wedstrijd af.

Met 82 om 81 eigen punten had Brazilië minimaal voordeel, de 5 om 1 aces maakten de negatieve balans van -2 aanvallende en -1 blokpunten goed. Gabi werd met 25 punten topscorer, passer loper Rosamaria Montibeller scoorde 21 keer. Carol kwam tot 14 punten. Bij Italië waren Francesca Villani en Sylvia Nwakalor met 21 punten de succesvolste puntenmaaksters. In de Italiaanse selectie ontbraken nog Paola Egonu. Ook Bosetti en Orro waren niet van de partij. Sylla was er wel, maar speelde niet.

Na gisteren bezet USA in de VNL-ranglijst plaats 1, Polen is de nummer 2, Brazilië de nummer 3, Turkije de nummer 5, Japan de nummer 6, China de nummer 7, Italië de nummer 8 en Servië de nummer 10. Tussen al die grootmachten in de top 8 staat Duitsland op de 4de plaats.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s USA en Japan, FIVB.