Goud in Cervia, brons in Ostrava.

VoV, 29-05-2022. 15:58 uur. Door het BTN-duo Mexime van Driel/ Emma Piersma werd het CEV-Future toernooi in Cervia met de gouden medaille afgesloten. In Ostrava stonden Brouwer/ Meeuwsen net als vorig jaar op het podium, toen met goud, deze keer met brons.

Het duo van Driel/ Piersma plaatste zich vanmorgen via een 2-1 zege op de zussen Orsi Toth voor de finale. In de openingsset van dat duel maakte Oranje van 5-7 achter in twee servebeurten een 12-8 voorsprong, mede omdat Italië nogal slordig in de aanval was. Bij 14-14 was Italië weer bij, op 15-15 ging Nederland de time out in, waarna Italië opnieuw erg gul was, hetgeen voor een 19-15 tussenstand zorgde. Via een harde rake klap van Emma Piersma werd de set met 21-17 gewonnen.

In set twee ging het tot ver na de technische time out bij 11-10 gelijk op. De 14-14 bij de vierde veldwissel werd daarna een 14-19 voorsprong voor Italië, een kill-block en twee aces maakten het verschil. Oranje kwam nog op 16-19 en 18-20 voordat een foutieve Nederlandse opslag de set besliste. (18-21).

In de derde set maakte Nederland het verschil na de 9-8 tussenstand. Ze liepen uit naar 12-8, kwamen bij 14-11 op matchpoint, dat door Italië met een foutieve opslag voor Nederland werd verzilverd.

In de finale speelden van Driel/ Piersma tegen Bentele/ Lutz uit Zwitserland. Teams waren tot circa het middendeel van de eerste set aan elkaar gewaagd. Met een serie van drie pakte het BTN een mooie marge (14-17) richting de big points. Na 16-19 smashte Mexime van Driel het setpoint op het scorebord, Emma Piersma serveerde er een ace achteraan voor de 16-21 eindstand.

Bij 0-3 voor Nederland in de tweede set gingen de Zwitserse dames al naar de zijlijn. Het zou echter niet bijdragen aan een ommekeer, integendeel het BTN-duo bleef de kansen benutten en bouwde de marge gestadig verder uit, tot bijvoorbeeld 9-15. Zwitserland lukte het niet om de achterstand met een serie punten op eigen serve in te lopen, Nederland kwam bij 15-20 op matchpoint. Emma Piersma sloot de partij met haar score in stijl af. Met 15-21 was het goud voor van Driel/ Piersma.

In Ostrava speelden Brouwer/ Meeuwsen de kleine finale tegen de Spanjaarden Herrera/ Gavira.

Spanje zag een 4-6 voorsprong bij 7-7 verloren gaan in de eerste set en een 9-10 werd 11-10 bij de technische time out. De teams bleven in de score bij elkaar met eerst tot 15-14 voordeel op de side out voor Nederland en daarna tot aan 17-18 was moest Oranje op de side out gelijk maken. Brouwer/ Meeusen werkten vanaf 19-20 een aantal setpoints weg en na 23-23 besliste een uitgeslagen aanval van Spanje en een blokpunt van Meeuwsen de set.

Brouwer/ Meeuwsen hadden in de eerste helft van de tweede set bij 8-5 en 12-9 een mooie voorsprong, die echter bij 12-12 van de borden was. Tot aan 18-18 hielden de teams elkaar in evenwicht, waarbij Spanje via een serie foutserves van Oranje de punten wel heel gemakkelijk bijgeschreven kreeg. Na 18-19 blokkeerde Meeuwsen het matchpoint op het scorebord, via twee foutieve opslagen werd de eindstand 19-21 en 0-2 voor Nederland.