GOUD voor duo Boermans/ de Groot in Doha

VoV, 10-03-2024. 7:11 uur. Stefan Boermans en Yorick de Groot bleven bij het Elite 16 toernooi In Doha zes wedstrijden ongeslagen hetgeen hen aan het eind van de rit de gouden medaille opleverde en belangrijke punten (totaal 1.200) voor de OS-kwalificatie. Vijf keer was er een 2-0 zege, onder andere in de halve finale en de finale.

In de halve finale werd de voorsprong van drie punten bij de technische time out in de eerste set  vastgehouden in het verder verloop van de set tot aan 19-16. Met een score van de Groot en een uitgeslagen bal van Noorwegen werd het daarna 21-16.

Set twee was een stuk spannender. Na de 9-9 liep Noorwegen uit naar 10-14, maar met indrukwekkend spel wisten de Nederlanders die achterstand om te buigen naar een 16-14 voorsprong, ondanks de Noorse time out op 13-14. Noorwegen nam bij 18-19 de leiding weer over, kwam ook op setpoint bij 19-20, maar een rake klap van de Groot en een blokpunt van Boermans bezorgden Nederland de 21-20 voorsprong. De ace van Yorick de Groot bezegelde het lot van de Noren.

In de finale werd op zeer indrukwekkende wijze afgerekend met David Åhman en Jonatan Hellvig uit Zweden, die op de World Ranking tweede staan.  Boermans/ de Groot gaven de Zweden nooit de indruk dat er iets voor hen te halen viel. Ze speelden zich heel vlot naar een zeer ruime voorsprong (o.a. 1-5, 7-14) en met heel veel setpoints op het scorebord kon het niet misgaan. En dat deed het ook niet, via 11-21 werd het 0-1.

Set twee werd ook in recordtempo afgewerkt. Zweden kwam er opnieuw niet aan te pas. Boermans was overal en domineerde aan het net, hij scoorde maar liefst negen blokpunten in de wedstrijd. De Groot hield het achterveld schoon. Zweden ging met 21-10 keihard onderuit, ook omdat hun foutenlast veel te hoog was. Nederland speelde een wereldpartij en was op ieder onderdeel heer en meester.

Het Zweedse duo scoorde in de wedstrijd 16 eigen punten tegen 29 van Boermans/ de Groot. De foutenlast die een direct punt voor de tegenstander opleverde bedroeg 13 om 5.  Duidelijke cijfers in het voordeel van het BTN-duo

Stefan Boermans: ‘Het is een droom die uitkomt. We hebben deze week een belangrijke stap richting Parijs gezet. Op deze manier nemen we afstand van onze concurrenten. Het ziet er goed uit voor ons. Uiteraard hebben we nog een aantal goede resultaten nodig, maar ik ben enorm trots dat ons harde werken wordt beloond.’

gh @ Vizier op Volleybal. Bron o.a. Nevobo. Foto FIVB.