Vizier op volleybal

 

Gstaad: Éénmaal winst, twee keer verlies

VoV, 10-07-2019, 16:51 uur. Op de eerste dag van het hoofdtoernooi van het FIVB World Tour vijfsterren toernooi in Gstaad speelden de dames duo’s Stubbe / van Iersel en Keizer / Meppelink en het herenduo Brouwer / Meeuwsen één poulewedstrijd. De tweede staat voor morgen op het programma. Volleyballen in Gstaad op zo’n 1.000 meter hoogte is toch anders dan op zeeniveau. Zuurstofopname :-), luchtweerstand :-), het is niet hetzelfde. De NL-duo’s spelen morgen één keer voor poulewinst en twee keer voor deelname aan de KO ronde.

Joy Stubbe en Marleen van Iersel speelden tegen het Spaanse duo Liliana / Elsa, de nummer 19 van de plaatsingslijst in Gstaad. Zij hadden dit jaar een vijfde plaats (Den Haag), drie negende plaatsen en twee zeventiende plaatsen op hun prestatielijst staan. Bij het WK in Hamburg werden ze vorige week 17de.

Maar in Gstaad waren de Spaanse dames beter dan het NL – duo. In de eerste set veel beter. In de tweede iets minder veel, maar toch nog ruim beter.  In beide sets waren er dezelfde tussenstanden bij de eerste twee veldwissels. Beide keren was dat met 2-5 en 5-9. De technische time outs ging in bij 8-13 (1ste set) en 9-12 (2de set). Vervolgens kreeg het Nederlandse duo in de eerste set nog 3 punten mee voordat de set bij 11-21 was afgelopen.

De set erna bleef het verschil tot 12-15 op drie punten steken, daarna liep Spanje uit naar 12-18 en won met 16-21. Nog wat cijferinfo: aces 1/3,  aanval 20/24,  blok 1/6 en foutenlast 9/5. Spanje dus op alle onderdelen beter. Side out percentage 58,5% / 89,3%.

Stubbe / van Iersel spelen morgen voor een plaatsje in de KO ronde tegen  het Poolse duo Woitasik / Kociolek, dat met 2-1 van Klineman / Ross uit de USA verloor.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink waren in poule H gekoppeld aan Lathi / Parkkinen uit Finland, de nummer 24 van de Gstaad ranking. Zij werden in Den Haag  derde en in Ostrava vijfde op viersterren toernooien. Het WK in Hamburg was minder succesvol, daar sloten ze op de 33ste plaats af.

Keizer / Meppelink verloren in de eerste set een 7-4 voorsprong en waren vanaf 10-10 tot en met 17-17 constant in de achtervolging. Ze sloegen zich na de 18-18 naar de winst, de twee punten die ze op hun eigen serve maakten beslisten de strijd. De 20-18 werd 21-19.

In de tweede set hadden Keizer / Meppelink bij 10-7 een mooi verschil gemaakt, ze konden dit echter niet vasthouden, de Finse dames waren er bij 11-11 weer naast. Aan het eind van de set haalde het BTN duo dezelfde truc uit als in de eerste. Deze ‘truc’ bestond eruit om na 15-17 achter in eeens door te stomen naar 21-17 winst.

Keizer / Meppelink gaan morgen in de winnaarsronde spelen om poulewinst en een plaats in de achtste finales. Tegenstander is het Canadese duo Bansley / Brandie.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen speelden tegen Nicolai / Lupo uit Italië. Brouwer / Meeuwsen kregen op basis van hun ranking de tweede plaats in de poule toegewezen, de Italianen de derde. Nummer één, normaal gesproken de sterkste, speelt tegen nummer vier, normaal gesproken de zwakste. ‘Normaal gesproken’ is op basis van ranking punten.

Het moest bij Brouwer / Meeuwsen in de eerste set van ver komen toen ze na een minder goede start al vlot met 9-3 achter stonden.  De inhaalrace (10-5, 12-9) gaf aansluiting bij 16-15. Bij die stand sloegen de Italianen opnieuw toe, via 18-15 naar 21-16 en 1-0.

In de tweede set waren de ploegen aan elkaar gewaagd en was er nauwelijks verschil. Niet op het scorebord en niet binnen de lijnen, zoals de tussenstanden 8-8, 10-10, 15-15 en 18-18 wel aangeven. Het ging erom wie in de finale het beslissende punten op de eigen serve kon scoren. En dat waren de Italianen, met 21-19 pakten zij de tweede set en de 2-0 zege.

In de verliezersronde van de poule komen Brouwer / Meeuwsen tegenover de Belgen Koekelkoren / van Walle te staan. Regelmatig zijn zij trainingsmaatjes geweest, morgen  het dus om het echie, de KO ronde of uitschakeling.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB.