Gstaad: Varenhorst/ v.d. Velde bij laatste vier

VoV, 08-07-2022. 23:36 uur. De Nederlandse mannenduo’s slaagden er in de afgelopen twee dagen alle vier in om zich in het hoofdtoernooi van Gstaad te handhaven. Brouwer/ Meeuwsen lukte dat via poulewinst, Boermans/ Immers, Luini/ Penninga en Varenhorst/ van de Velde wisten in de tussenronde voor de laatste zestien overeind te blijven en het ticket voor de achtste finales te bemachtigen.

In de achtste finales troffen Varenhorst/ van de Velde het in eerste instantie niet met de loting. Maar in tweede instantie wel, want hun tegenstander Mol/ Sorum, die in het afgelopen jaar alle titels (OS, EK, WK) die er te winnen waren wonnen konden niet in actie komen. Het werd daarom met twee keer 21-0 een walkover voor de Nederlanders, die daarmee een vrijkaartje voor de laatste acht kregen.

Boermans/ Immers hadden Hörl/ Horst als tegenstander. Zij verloren met 0-2 via twee keer 21-15. In de openingsset werd 16-13 een 20-14 stand bij setpoint en in set twee ging het via 12-6 en 16-12 naar setpoint op 20-13. Waarna er dus werd verloren, hetgeen uitschakeling betekende.

Brouwer/ Meeuwsen, als 3de geplaatst, namen het op tegen de neven Grimalt, die als 13de geplaatst waren. Een gelijk opgaand eerste set tot aan de vijfde veldwissel bij 17-18, vervolgens liepen de neven Grimalt uit naar 17-20 en wonnen met 19-21.

In set twee waren Brouwer/ Meeuwsen een maatje te groot voor hun tegenstanders. Tussenstanden 12-6 en 17-10 voordat ze met 21-13 de tiebreak afdwongen. Daarin ging het opnieuw gelijk op, deze keer tot 13-13. De laatste twee punten waren voor Grimalt en Grimalt, hetgeen einde toernooi voor Brouwer/ Meeuwsen betekende.

Luini/ Penninga werden gekoppeld aan het Duitse duo Sowa/ Pfretzschner. In de eerste set gaven de teams elkaar niets toe en via de tussenstanden 6-7, 10-10 en 15-16 werd het 20-20. Twee aanvallende fouten van Nederland beslisten daarna de set.

In set twee was er bij 14-16 voor Oranje een langdurig oponthoud wegens een blessurebehandeling bij de tegenstander. Na die pauze pakten Luini/ Penninga een 15-18 en 16-20 voorsprong, waarna ze via 16-21 de tiebreak afdwongen.

Na 11-10 in de derde set kon het Duitse tweetal twee punten verschil op het scorebord zetten bij 13-11, Nederland maakte gelijk bij 14-14, maar moest met 16-14 toch zijn meerdere erkennen in de Duitsers. Dus ook einde toernooi voor Luini/ Penninga.

In de kwartfinale speelden Varenhorst/ van de Velde tegen Renato/ Vitor Felipe uit Brazilië, de nummer 12 van de plaatsingslijst.

Teams hielden elkaar met de score via de side out of na de side out en het breakpoint steeds in evenwicht. Zo werd het 6-6, 10-10 en 14-14.  En vervolgens 18-18, 20-20 en 25-25. Na het Nederlandse setpoint bij 25-26 sloeg Brazilië uit en pakte het BTN-duo de 25-27 setzege.

In set twee keek het BTN-duo al vlot tegen een ruime achterstand aan (7-3, 12-6) en die marge bleek te groot om de wedstrijd in twee sets te beslissen. De Brazilianen pakten met 21-18 de tiebreak. In de derde set sloegen Varenhorst/ van de Velde toe na de 7-8 tussenstand bij de derde veldwissel. Met een lange serie liepen ze in een keer naar de 7-15 eindstand en de 1-2 winst.

In de halve finale zijn Grimalt/ Grimalt, die in de poulefase met 2-0 van Varenhorst/ van de Velde wonnen en eerder Brouwer/ Meeuwsen uitschakelden, de tegenstander. Zaterdag middag om 14:00 uur wordt er voor dat duel aangefloten.