Gul Apollo 8 H1 herovert koppositie

VoV, 19-11-2018. 5:40 uur. De eerste Twentse derby van dit jaar werd afgelopen weekend gespeeld in Borne. Rivo Rijssen mocht op bezoek bij de heren van Apollo 8 in de Veste. Na de harde 4-0 nederlaag van vorige week had de thuisploeg iets goed te maken. Vanwege de geblesseerde Morris en de afwezigheid van Coen werd Apollo versterkt met twee routiniers uit heren 2: Marc en Niek.

De bezoekers uit Rijssen kropen in hun voorbeschouwing zorgvuldig in de rol van underdog. Apollo is immers nog ongeslagen in de Veste en staat 2e op de ranglijst. Met Casper, Bas, Martijn, Tijmen, Rob, Mats en libero Robbin ging iets na zessen de eerste bal over het net. In het begin van de eerste set leken beide ploegen aan elkaar gewaagd en stond Rivo blokkerend en verdedigend prima te spelen. Gelukkig wist Casper zijn aanvallers goed in stelling te brengen en werd er in de loop van de set een voorsprong genomen door Apollo. De voorsprong werd naar mate de set vorderde alleen maar groter, waardoor de eerste set snel beslist was: 25-12 in het voordeel van Apollo.

Het leek dus een makkelijke middag te worden en het publiek hoopte op een herhaling van de 4-0 overwinning op Cito enkele weken geleden. Dit liep in de tweede set echter heel anders. Rivo wist het spel iets beter te controleren en aan Bornse kant werden erg veel fouten gemaakt. Na het inbrengen van Niek en Abe was er nog een kleine opleving bij Apollo, maar dichterbij dan twee punten kon de ploeg niet komen. Rivo wist de set makkelijk met 22-25 binnen te halen en trok de stand weer gelijk.

In de belangrijke derde set wist Apollo zich te herpakken na de verloren tweede set. Wederom ging het in het begin van de set gelijk op, maar nu kon de thuisploeg gedurende de hele set de voorsprong houden. Deze kwam geen moment in gevaar, waardoor het qua spelbeeld een kopie van de eerste set was. 25-18 was de overtuigende stand en Apollo leek af te stevenen op een 3-1 overwinning.

Dit pakte in de vierde set echter compleet anders uit. Er werd weinig gescoord aan Bornse kant, waardoor Rivo de punten makkelijk kon scoren. Een time-out bij 4-10 leidde niet tot verbetering, waardoor de bezoekers hun voorspong konden vergroten tot 7-14. Vanaf dat moment begon het weer te lopen bij Apollo en kon de achterstand verkleind worden tot 15-16. Beide ploegen hielden elkaar gedurende de set in evenwicht tot 23-23. Tot ieders verbazing wist Rivo uiteindelijk door onder andere een ace de set binnen te slepen (23-25).

2-2 en een vijfde set mocht de beslissing brengen in de Veste. Zou Apollo voor het eerst verslagen worden in de thuishal? Het publiek kon opgelucht ademhalen toen ze zagen dat Apollo het goede spel weer kon voortzetten. De hele set stond er een comfortabele voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord. Wellicht dat de mannen uit Rijssen de biertjes in hun benen konden voelen, maar de energie was eruit. De overwinning kon veilig gesteld worden door een zakelijke 15-9 overwinning in deze vijfde set: 3-2 voor Apollo!

Het was allemaal niet geweldig, Apollo heeft zeker betere wedstrijden gespeeld, maar de overwinning is een feit. Helaas speelde de thuisploeg voor Sinterklaas en zijn er 2 punten als cadeautje mee naar Rijssen gegaan. Toch waren de drie punten genoeg om de koppositie te heroveren, omdat Cito met 3-1 onderuit ging. Dit was uiteindelijk toch reden voor een klein feestje dat gevierd mocht worden bij trouwe sponsor Jasmin Garden.

Volgende week mag Apollo weer aan de bak. Zaterdag 24 november gaat om 14:30 uur de eerste bal over het net tegen Voorwaarts Heren 1, ploeg van ex-Apollo speler Wilco Kleine. Mocht Twello te ver weg zijn, speelt de ploeg 8 december weer in de Veste. Dan komt namelijk Pegasus op bezoek. Graag tot dan!

gh @ VoV, verslag van Abel Talsma, Apollo 8 heren 1.