Halve finales CEV Cup louter driesetters

GalavsDynamo

VoV, 29-03-2017. 5:58 uur. Gisteravond werden in de in het Europese CEV Cup toernooi bij zowel de dames als de heren de halve finales afgewerkt. Bij de dames was er een Italiaanse ‘derby’ en een Turks – Russische confrontatie, bij de heren streed VB Tours (Frankrijk) tegen United Volle RheinMain (Duitsland) en moest Trentino (Italië) het thuis opnemen tegen Fenerbahce (Turkije).

Eerst de dames. Casalmaggiore, de nummer twee uit het reguliere Italiaanse seizoen, speelde tegen Busto Arsizio, dat zevende was geworden en zich via de pré play offs nog voor de kwartfinale moet zien te plaatsen. Het werd een onverwachte, teleurstellende vertoning van Casalmaggiore, dat met 0-3 klop kreeg. Via 22-25, 20-25 en 27-29. Valentina Diouf was met 17 punten de smaakmaker bij de gasten, die nu met één ben in de finale staan. De aanval en het blok gaven met 37/43 en 6/12 scores de doorslag.

In de eerste set verspeelde Casalmaggiore een vroege ruime voorsprong, die na 16-13 slonk en in een 20-21 achterstand resulteerde.  In de tweede set ging Busto Arsizio na 14-16 en 17-21 met veel verschil naar de winst. In de derde leek de thuisploeg zich te herstellen, ze vochten terug en veranderderden een 12-16 achterstand in een 21-20 voorsprong, die echter aan het eind toch niet voldoende was voor de zege.

Galatasaray Istanbul won thuis met 3-0 van Dinamo Kazan. Via de setstanden 25-23, 27-25 en 25-16. Teams deden twee sets niets voor elkaar onder, in de finale van die sets velde Kazan steeds het vonnis over zichzelf. In de eerste set op 24-23 middels een netfout, in de tweede zorgde een technische fout na de 25-25 voor setpoint en besliste een uitgeslagen aanval de set. In de derde nam Galatasaray een grote voorsprong (20-14), mede door de lage foutenlast van maar twee gescoorde punten voor de tegenstander,  en haalde daarna soeverein de winst binnen. Nadia Centoni (Galatasaray) werd met 15 punten de topschutter.

Bij de mannen won VB Tours voor 3.000 toeschouwers met 3-0 van United Volleys RheinMain, Setstanden 25-21, 25-19 en 25-21. De Franse ploeg was op drie van de vier scorende onderdelen de betere (58 om 38) en daarom deden een paar punten meer voor de tegenstander ook geen pijn. Alleen in de tweede set had de Duitse ploeg bij het meetpunt bij de tweede technische time out (14-16)  licht voordeel.

Trentino maakte thuis in de eerste twee sets korte metten met Fenerbahce Istanbul. Voor ruim 1.800 toeschouwers werd de Turkse ploeg snel via 25-15 en 25-12 naar een 2-0 achterstand gespeeld. In de derde set liep het wat stroever, daar moest eerst een achterstand in het midden van de set omgebogen worden naar een 21-19 bij het begin van de big points. Dat beslissende verschil stond er aan de finish nog.

Bij de mannen zijn de returns aanstaande zaterdag al, bij de dames zien de Italiaanse teams zaterdag elkaar weer en wordt er op zondag in Rusland gespeeld.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV uit Galatasaray vs Dynamo.