Vizier op volleybal

 

Hamburg: Drie keer winst NL-mannenduo’s

VoV, 11-08-2022. 15:50 uur. Aan het FIVB Elite16 hoofdtoernooi in Hamburg nemen zestien mannenteams deel, een dozijn had zich rechtstreeks geplaatst en vier kregen via de kwalificatieronden een startbewijs. Van die zestien komen er drie uit Nederland, hetgeen wel een indicatie is voor het niveau van de Nederlandse beachvolleyballers momenteel. Met de opmerking dat Varenhorst/ van de Velde er niet bij zijn, maar Nederland vertegenwoordigd wordt door Brouwer/ Meeuwsen, Boermans/ Immers en Luini/ Penninga.

Boermans/ immers was het eerste Nederlandse duo dat in actie kwam vandaag. Tegenstander waren Novak/ Tiisaar uit Estland. De wedstrijd kende twee volledig verschillende gezichten, een spannend en aan elkaar gewaagde strijd in de eerste set, waarna een ongelijke en helemaal niet spannende tweede set volgde.

In set één bleven de teams tot net voor de twintig puntengrens in de score bij elkaar. Tussenstanden 4-4, 9-9, 15-15 en 19-19. Bijna de hele set waren de Nederlanders in de achtervolging, maar ze slaagden er steeds in de stand gelijk te trekken zoals na 6-4 en 15-13.  Na de 20-19 voor Estland lukte dat niet meer, het breakpoint via een aanvallende Nederlandse fout leverde Estland tevens de winst op (21-19).

In set twee ging Nederland bij 5-1 achter naar de kant voor een tactische time out. Zonder succes, Estland hield een ruime voorsprong vast (9-5, 13-8). Na de technische time out wilde er bij de Nederlandse mannen niets meer lukken, ballen vielen net aan de verkeerde en goede kant van de lijn, afhankelijk vanuit welk gezichtspunt ernaar gekeken werd. Estland liep uit naar 20-10, met in de serie een paar kill-blocks van Tiisaar op Boermans. De set ging met 21-11 naar Estland, hetgeen dus 2-0 verlies voor Boermans/Immers inhield.

In de tweede partij van de dag hadden Boermans/ Immers het Italiaanse duo Carambula (Mr. Skyball) en Rossi als tegenstander.

De Italianen kwamen er tegen een sterk spelend duo Boermans/ Immers niet aan te pas. Nederland presteerde zeer sterk tegen de Italianen, die afgelopen weekend nog indruk maakten bij de Nations Cup.

In de eerste set stond er vlot een 1-7 voorsprong voor Nederland op de borden, twintig punten verder was het 11-17, waarna de set met 12-21 naar Boermans/ Immers ging. In de tweede set liep het BTN-duo na 4-5 uit naar 4-12 en had daarmee opnieuw een beslissende voorsprong genomen. Bij 7-14 werd er gepauzeerd, daarna stoomde Nederland door naar opnieuw een 12-21 setwinst. Aan het eind stond er dus 0-2 voor Nederland op het scorebord.

Na de middag zouden Luini/ Penninga en Brouwer/ Meeuwsen op hetzelfde tijdstip spelen. Brouwer/ Meeuwsen tegen Mol/ Sorum uit Noorwegen, waartegen ze afgelopen weekend bij de Nations Cup in Wenen een nederlaag leden. Luini/ Penninga, die via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi gingen, namen het op tegen de Brazilianen Bruno/ Saymon. Deze vier teams spelen in poule A.

Brouwer/ Meeuwsen behaalden een papieren revanche op hun Noorse tegenstanders. Met twee keer 0-21 kregen zij de zege toegekend, doordat de wereld- en olympisch kampioen verstek moest laten gaan, naar verluidt vanwege een schouderblessure van een van de Noormannen. Niks aan te doen, maar de zege en de punten zijn welkom en dus gewoon bijschrijven.

Bij Luini/ Penninga vs. Bruno/ Saymon werd er wel terdege om de punten gestreden. Waarbij de teams elkaar maar bitter weinig toegaven. Op de side out ging het tot 9-9 gelijk op, twee blokpunten van Saymon maakten 9-11, pas bij 14-14 lukte het de Nederlanders via een breakpoint de stand weer in evenwicht te brengen. Na 18-18 nam Brazilië weer twee punten afstand, een smash van Leon Luini en een blokpunt van Ruben Penninga maakten gelijk bij 20-20. Luini kon ook de 20-21 ongedaan maken, echter bij 21-22 keken  beide Nederlanders elkaar aan toen Bruno serveerde met als gevolg een ace voor de 21-23 setstand.

De tweede set was qua scoreverloop goed te vergelijken met de eerste. Weinig verschillen, en als de een of de ander al een punt of twee voorstond werd dat razendsnel door de achtervolgende ploeg ongedaan gemaakt. Zo werd 9-6 een 11-11 stand, werd 15-13 snel 15-15 en kon Brazilië een 18-15 achterstand bij 18-18 van het scorebord spelen. Echter toen Oranje van 19-19 een 21-19 zege maakte was de tiebreak binnen.

In de derde set nam Nederland na 7-7 afstand naar 10-7, Bruno sloeg de 10-9 op het scorebord, maar mede door geweldig blokkerende acties van Penninga liep Nederland uit naar 14-9. Het matchpoint werd met een rake smash door Leon Luini verzilverd voor de 2-1 Nederlandse zege.

Morgen komen de Nederlanders weer in actie.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.