Hamburg: Keizer/ Meppelink negende

VoV, 18-08-2018. 12:11 uur. Voor Sanne Keizer en Madelein Meppelink was vanmorgen de laatste kans om bij de Vodafone FIVB World Tour Finals een zege te behalen. In de voorgaande drie wedstrijden was slechts één setje gewonnen, van de zes verloren sets in die wedstrijden ging 50% met twee punten verschil naar de tegenstander.

Voor de Europees kampioen gaat een ‘kwaliteitsweek’ ten einde, het komt immers niet vaak voor dat een duo vier dagen achter elkaar tegen vier teams uit de top 10 van de wereld kan spelen. En ook al was er tot nu geen winst, beter zijn ze er in ieder geval wel van geworden, en dan doelen we niet (alleen) op het prijzengeld. Tegenstander Hughes / Summer had nog kans om zich naar de derde plaats in de ranglijst te spelen, daarvoor was een 2-0 zege nodig. Voor hen stond er dus nog wel terdege wat op het spel.

Veel bespiegelingen vooraf, maar daar wordt het eindresultaat niet anders van. Keizer / Meppelink verloren met 0-2. In de eerste set was het verschil erg ruim met 15-21, in de tweede deden de teams niets voor elkaar onder. Maar zoals wel vaker als de teams niets voor elkaar onder doen, trok een Nederlands duo aan het kortste eind. Het werd 22-24. Hughes / Summer hadden een betere eigen score van 32/36 en een lagere foutenlast van 9/5.

In de eerste set hielden de teams elkaar tot aan de technische time out (10-11) in evenwicht. Vervolgens scoorde team USA na de 11-11 vijf keer en kwam met 11-16 voor. Op 13-18 blokkeerde Summer Ross de 13-19 in het zand, de laatste vier punten naar de 15-21 kwamen ook allemaal van Amerikaanse handen. Drie aanvallende scores en twee blokpunten meer verklaarden nagenoeg het hele verschil.

Veldwissels waren er in de tweede set bij 3-4 voor USA en 6-8, een double touch van Madelein Meppelink maakte wat later de 8-11. Oranje was echter niet van haar stuk gebracht, bij 13-12 hadden ze de achterstand in een voorsprong omgedraaid. Jammer dat het maar even stand hield, USA ging naar 13-16, Nederland ging in de time out. Bij 18-18 was USA genoodzaakt de time out te nemen om bij te komen van een killing klap van Keizer.

Nederland kreeg op 20-19 en 21-20 setpoints. Na de foutserve en het Amerikaanse ace waren de rollen omgedraaid, 21-22 en matchpoint voor USA. Madelein Meppelink maakte het ongedaan, Ross haalde het volgende matchpoint naar haar team toe, de uitgeslagen aanval van Sanne Keizer besliste de set en de wedstrijd.

Het Nederlandse duo sluit de World Tour Finals als negende af, de plaats die in de totaalstand voor de laatste in de poule is. Die plaats is goed voor 7.500 dollar.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Onderste foto Hughes / Summer.