Hamburg: NL-duo’s gaan voor goud en brons

VoV, 13-08-2022. 20:52 uur. Nederland werd bij de laatste acht van het FIVB Elite16 toernooi in Hamburg vertegenwoordigd door drie duo’s. Boermans/ Immers en Brouwer/ Meeuwsen werden in de poulefase poulewinnaar, Luini/ Penninga werden tweede in hun poule. Zij en Boermans/ Immers waren via de kwalificatieronden doorgestoten naar het hoofdtornooi en hadden daarna dus ook de poulefase overleefd.

Boermans/ Immers (14) hadden Herrera/ Gavira (13) uit Spanje als tegenstander in de kwartfinale, met tussen haakjes de positie op de plaatsingslijst van het hoofdtoernooi. In juni waren de Spanjaarden bij het WK met 0-2 (26-28 en 16-21) te sterk voor de Nederlanders.

In de eerste set gingen de Nederlanders vanaf het begin (2-0) aan de leiding en bleven gedurende de set via de tussenstanden 8-5, 12-9, 15-12 17-14 en 18-16 ook steeds een beslissend verschil in hun voordeel houden. Spanje kon bij 18-17 en 19-18 tot op één puntje komen, maar slaagde niet om ernaast te komen. Met 21-18 ging de set naar Boermans/ Immers.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid, Spanje nam een 1-4 voorsprong en dwong de Nederlanders dus al vroeg in de achtervolging. Bij 10-11 werd er gepauzeerd, Spanje liep uit naar 10-14, met een serie van vier punten waarin een ace van Matthew Immers en twee blokpunten van Stefan Boermans werd het bij 14-14 gelijk. Twee aanvallende Nederlandse fouten gaven Spanje een 15-17 voorsprong, na de 16-17 maakten ze de set in een keer uit (16-21)

De noodzakelijk tiebreak was gelijk opgaand. Vanaf het begin (3-3) via 7-7 en 11-11 tot aan 14-14. Toen pakte Boermans/ Immers de beslissende punten voor de 16-14 setwinst, de 2-1 wedstrijdwinst en het ticket voor de halve finale

Daarin waren de Polen Bryl/ Losiak de tegenstanders. De Polen kozen Matthew Immers als servetarget en maakten hem daarmee verantwoordelijk voor de side out scores. Immers hield zich staande en zorgde ervoor dat via de side out de strijd heel lang gelijk opging in de eerste set. Tussenstanden 4-4, 8-8 en 11-12. Nederland nam na 14-14 twee puntjes afstand en hield dat verschil tot 19-17 vast. Na de Poolse side out blokkeerde Bryl de gelijkmaker tegen het zand waarna de uitgeslagen Nederlandse aanval hen op setpoint zette bij 19-20. Immers maakte gelijk, daarna volgde een Nederlandse foutserve en het winnende punt voor Polen voor 20-22.

In set twee nam Polen vlot vier punten voorsprong (4-8) en bleef die marge op het scorebord houden bij o.a. 8-12, 10-14 en 12-16. De inhaalrace van Nederland bracht hen na een blok van Boermans op twee punten bij 16-18 en 17-19. Een in het net geslagen Nederlandse aanval en het blokpunt van Bryl beslisten de set met 17-21 en de wedstrijd met 0-2. Boermans/ Immers spelen morgen om het brons.

Luini/ Penninga (16) moesten het in de kwartfinale opnemen tegen de plaatselijke favorieten Ehlers/ Wickler (12).

De eerste set was een lange achtervolging van de Nederlanders op de Duitsers die steeds een drietal punten voor bleven zoals bij 5-8, 12-15 en 16-19. Luini/ Penninga sloegen zich vervolgens naar de gelijke 19-19 stand, maar zagen de set daarna met 19-21 verloren gaan.

In set twee waren de teams aan elkaar gewaagd en werd er regelmatig van koppositie gewisseld.  Richting de big points blokkeerde Penninga de 17-15 voor Nederland op het scorebord, Duitsland kreeg bij 19-20 het eerste matchpoint. Leon Luini maakte er tot 22-22 drie onschadelijk, bij 22-23 lukte dat niet meer. Met een ace pakte Duitsland de 22-24 zege. Luini/ Penninga sluiten het toernooi als vijfde af.

Brouwer/ Meeuwsen (9) stonden tegenover de Italianen Nicolai/ Cottafava (7) in de kwartfinale. Eerdere twee ontmoetingen tussen beide teams dit jaar eindigden in driesetters, beide duo’s wonnen er eentje. Deze keer waren twee sets voldoende voor de winnaar. Het was allemaal erg close in de tussenstanden in set één, maar vanaf 6-4 tot en met 15-13 was het verschil via de side out steeds twee punten in het voordeel van Brouwer/ Meeuwsen. Italië maakte gelijk (15-15), kwam voor (17-18), maar moest in de setfinale toch de meerdere erkennen in een supersterk spelend NL-duo. Meeuwsen blokkeerde setpoint op het scorebord bij 20-19, maar het duurde nog tot 22-21 voordat Nederland via een technische fout van Italië de winst kon bijschrijven.

In set twee ging Nederland met 12-9 voor de technische time out in, hield de drie punten voorsprong vast tot aan 19-16 en maakte de set toen uit. De 21-16 betekende 2-0 en een plaatsje bij de laatste vier. Daarin speelden ze tegen Ehlers/ Wickler, die eerder van Luini/ Penninga wonnen.

In de halve finale tegen de thuisfavorieten Ehlers/ Wickler, die op massale steun van het publiek konden rekenen, gingen de in vorm zijnde Brouwer/ Meeuwsen vol de winst en de finaleplek.

Nadat Brouwer/ Meeuwsen in de eerste set een marge van drie punten hadden opgebouwd bij de technische time out (12-9) konden ze na die pauze het verschil naar vier punten tillen bij 15-11, waarop Duitsland de time out inging. Fouten over en weer zorgden daarna voor een 16-14 en 18-15. Brouwer zorgde met veel power voor de laatste twee punten na de 19-16 tussenstand. Overigens was het wel een set waarin beide teams veelvuldig de fout ingingen, er werden namelijk 18 punten totaal voor de tegenstander gescoord.

Robert Meeuwsen blokkeerde met drie punten op rij de 3-7 achterstand naar 6-7 in de tweede set, waarop Duitsland een pauze nam. Bij 8-8 was het gelijk, de technische time out ging in bij 10-11 voor Duitsland. In de tweede helft van de set had Duitsland een 14-16 voorsprong, Meeuwsen blokkeerde Nederland voor het eerst in de set bij 17-16 op voorsprong. Zijn blokpunt maakte wat later de 19-17 en weer iets later blokkeerde hij de 21-18 en 2-0 winst op het scorebord.

Brouwer/ Meeusen spelen de finale morgen tegen Bryl/ Losiak, Ehlers/ Wickler staan voor het brons tegenover Boermans/ Immers.