Vizier op volleybal

 

Hamburg: Stam/ Schoon en Immers/ van de Velde uitgeschakeld.

VoV, 16-08-2023. 19:11 uur. In Hamburg is vandaag het zevende FIVB Elite 16-toernooi van dit seizoen van start gegaan. Het begon met de kwalificatieronden, met daarin de NL-duo’s Stam/ Schoon en Immers/ van de Velde.

Het duo Stam/Schoon had in de eliminatie kwalificaties twee zeges nodig om zich voor het hoofdtoernooi te plaatsen. Wat een contrast met eerdere deelnames dit jaar aan FIVB Elite 16 toernooien van het voormalige nummer één duo van de wereld, toen ze wel steeds direct in aanmerking kwamen voor een startbewijs voor het hoofdtoernooi.

De eerste wedstrijd ging tegen het Sloveense duo Tjasa Kotnik en Tajda Lovsin. In de eerste set konden Stam/ Schoon het verschil voor de winst maken na de technische time out bij 9-12. Een ace van Raïsa Schoon maakte er 9-14 van en alhoewel het Sloveense duo nog terugkwam tot 13-15 bij de vierde veldwissel wist Oranje de set, mede door een wel heel bijzonder punt van Raïsa Schoon voor 13-16 met 17-21 te winnen. Dat punt was zo bijzonder omdat ze in een uiterste poging om duikend naar de zijlijn een tegenpunt te voorkomen de bal precies in niemandsland achter het net bij de tegenpartij plaatste.

In set twee kon Slovenië de tiebreak afdwingen. Een sterke serveserie met o.a. twee aces van Tjasa Kotnik na de 12-12 bracht hen met 18-12 aan de leiding, waarna ze de set met 21-16 voor zich beslisten.

De derde set was daarna met overmacht voor het NL-duo. Via de tussenstanden 1-4, 2-8 en 4-11 kwamen Stam/ Schoon bij 6-14 op matchpoint. Bij derde gelegenheid verzilverden ze het voor de 8-15 en 1-2 winst.

In de tweede ronde waren Lézana Piacette en Alexia Richard uit Frankrijk de laatste te nemen horde voor het hoofdtoernooi. De eerste set ging tot 14-14 gelijk op met minimale voorsprong voor één van de teams. De serie naar 14-17 maakte het verschil, Stam/ Schoon kwamen nog terug tot 17-18 maar op de side out werd het vervolgens 18-20. Een ‘double touch’ van Nederland gaf Frankrijk de 18-21 winst.

In set twee werd er met 11-10 verplicht gerust, Stam/ Schoon sloegen zich na die pauze naar een 14-11 voorsprong en hielde via o.a. een ace van Raïsa Schoon (16-12) het verschil ruim in hun voordeel. Na de vijfde veldwissel (19-16) maakten Stam/ Schoon de set in een keer uit.

In de noodzakelijke en beslissende derde set waren de teams opnieuw aan elkaar gewaagd, wel ging het Franse duo met gering verschil (3-4, 7-8, 8-9) steeds aan de leiding totdat ze met een kill-block het verschil op drie punten brachten bij 9-12. Met een ace kwamen ze bij 10-14 op matchpoint, op 12-14 ging Frankrijk de time out in en daarna maakten ze de set en de wedstrijd uit. Dus geen hoofdtoernooi voor Stam/ Schoon in Hamburg. Een behoorlijke tegenvaller en dikke teleurstelling.

Ook van de Velde/Immers moesten zich door de kwalificatieronden werken om een ticket voor het hoofdtoernooi te bemachtigen. Zij speelden hun eerste duel tegen de Italianen Daniele Lupo/ Enrico Rossi. Dat liep op het nippertje niet goed af. Een 0-2 nederlaag via de setstanden 18-21 en 20-22 betekende uitschakeling. Ondanks dat de Nederlanders met eigen score van 32 om 31 punten de betere waren. De foutenlast van 12 om 6 punten werd hen noodlottig.

Hoofdtoernooi met Boermans/de Groot en Brouwer/Meeuwsen

Morgen begint het hoofdtoernooi. Boermans/ de Groot spelen o.a. in de poulefase tegen Anders Mol en Christian Sørum, de Brazilianen George/Andre en een duo dat zich via de kwalificaties plaatst.

Brouwer/Meeuwsen spelen tegen de Amerikanen Miles Partain en Andrew Benesh en tegen de Italianen Ranghieri/Carambula. Ook in hun poule wordt nog een duo dat de kwalificaties overleefde ingedeeld.

Na de poulewedstrijden zijn de nummers vier van elke poule uitgeschakeld, de winnaar gaat door naar de kwartfinales. De nummers 2 en 3 spelen de Round of 12, de tussenronde voor de kwartfinale ofwel de achtste finale.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB.