Hands-Up H1 wint thriller bij opening seizoen

VoV, 19-09-2021. 13:01 uur. Zaterdag 18 september is een dag die in vele agenda’s geschreven stond. Na twee onafgemaakte seizoenen, stond nu dan eindelijk de start van het nieuwe seizoen gepland. De selectie van Hands-Up is bijna in tact gebleven, alleen Pim van den Heuvel is gestopt net als trainer/coach Marcel Leijten.

De mannen van Hands-Up hoefden zaterdag maar een klein stukje te rijden naar Eindhoven, waar in het Sportcentrum van de TU Hajraa op hen wachtte. Aangekomen in de hal bleek dat een bomvolle hal garant zou staan voor een waar spektakel.

De eerste set begon direct gelijk opgaand. Geen van beide teams kon een grote voorsprong opbouwen, de tussenstand van 11-11 was daarom ook op het scorebord te zien. Hands-Up kon op dat moment een klein gaatje slaan (14-16 en 16-18). Toch kwam Hajraa opzetten doordat zij Hands-Up diep wisten weg te zetten in de servicepass. Hands-Up bleef aan het spreekwoordelijke draadje hangen en wist terug te komen tot 20-20, maar kon niet doordrukken. Hajraa was op de big points beter en wist de set te winnen met 25-22.

De Berlicumse strijders waren enigszins verslagen en begonnen zwak aan de tweede set. Hajraa kon meteen voorkomen met 10-4. De foutenlast was te hoog, de passing te zwak en het gat te groot. Bij 14-10 was alleen Stan van Dreumel degene die Hajraa pijn kon doen. Dankzij Stans aanvallen wist Hands-Up het gat te verkleinen tot 16-15, maar HU kon dit niet vasthouden. De thuisploeg liep verder uit en 25-20 was de eindstand in deze set.

De druk kwam behoorlijk op Hands-Up te staan en door een tactische omzetting van Rik Kamminga, vloog Hands-Up uit de startblokken. Hajraa had moeite met de omschakeling en zag al snel een 5-9 voorsprong voor HU op het bord staan. Waarschijnlijk waren de Balkumse boys niet gewend aan een voorsprong, want deze voorsprong werd afgegeven bij 12-12. Het spel was op de wagen en het thuispubliek ging vol achter hun Hajraa staan. Dit leek voldoende munitie voor Patrick van Spijk die met zijn ijzersterke service Hands-Up op de been hield. Meerdere time-outs en wissels konden Patrick niet afstoppen en de setwinst met 20-25 gaf vertrouwen voor het vervolg.

Het goede spel van set drie moest doorgetrokken worden in set vier, alleen dit gebeurde niet. Hajraa kwam telkens weer op voorsprong en wist een gat van 6 punten te slaan (16-10). Het publiek zong luidkeels “Het is stil aan de overkant.” richting Hands-Up en Hands-Up leek verslagen bij een achterstand van 19-12. Dit zijn de momenten waarop de mannen zich van de jongens scheiden en je moet laten zien wat je kan.

Dat deden Lucas Arens en Patrick van Spijk serverend en Stan van Dreumel aanvallend. Zij lieten het beste van hun spel zien, waardoor twee matchpoints van Hajraa afgeslagen werden. Met een ongelooflijke inhaalrace kwam Hands-Up bij 24-24 langszij. De spanning was te snijden in de kolkende hal van Hajraa, dit leek Hands-Up te pushen tot maximale vermogen en Hands-Up sleepte de set binnen met 25-27.

Het moest en zou gebeuren in de vijfde set voor Hands-Up. Je zou een furieuze start verwachten bij de mannen die de laatste twee sets gewonnen hebben, maar niets was minder waar. Binnen no time stonden zij 4-0 achter. Het geluid en getrommel in het publiek zwol wederom aan en bracht Hands-Up geen ongeluk. Mümin Raif kwam met een sterke serviceserie opzetten en toen hij tijdens een lange rally met zijn voet de bal over het net wist te brengen, wist iedereen in de zaal dat het verzet van Hajraa gebroken was.

Met wederom Lucas en Patrick aan de servicelijn, bibberde de passing bij Hajraa en kreeg Hands-Up hun eerste matchpoint op 10-14. Passend bij de wedstrijd werd dit niet direct verzilverd, maar na een time-out op 12-14 sloeg Tomas van Woerkom snoeihard de bal binnen en pakte HU de overwinning. Nu was het de beurt aan Hands-Up om “Het is stil aan de overkant” te zingen en de hele zaal stil te krijgen.
Het bleef nog lang onrustig in Eindhoven en omstreken…

Volgende week staat de eerste thuiswedstrijd op het programma.