Hands Up neemt maar één punt mee uit Breda

VoV, 28-01-2019. 9:44 uur. Hands Up houdt één schamel puntje over, aan de belangrijke wedstrijd tegen Spie/ De Burgst Breda Heren 1. Op zaterdag 26 januari is Hands Up afgereisd naar Breda om, met gelegenheidslibero Luc Loonen, de belangrijke wedstrijd in de onderste regionen van de tweede divisie te spelen. Hands Up ging elke set goed mee, maar wist alleen de laatste set winnend af te sluiten.

In de eerste wist Nick Pulles de Balkumse Mannen op een 3-8 voorsprong te serveren, maar deze voorsprong werd vlot teniet gedaan. De set ging verder gelijk op tot aan 17-17, op dat moment maakte het arbitrale duo een grove blunder door een doorgooiende achterspeler niet te bestraffen met een punt voor Hands Up. Na veel tumult werd de zogenaamde dubbele wissel uitgevoerd door coach Gerard Koeman, om een situatie met drie aanvallers te creëren. In deze rotatie kreeg Hands Up meerdere kansen, maar kon geen enkele kans benutten. Hierdoor kwamen zijn op een 22-17 achterstand, een achterstand die niet meer in te halen viel.  Met 25-20 won De Burgst de eerste set.

De tweede set was vanaf het begin gelijkopgaand en ook hier werd de stand 17-17. Punten gingen over en weer en op de belangrijke momenten in de set werd door Breda de diagonaal en de meest bepalende passer/loper gezocht. Hands Up had hier geen antwoord op en kon zelf scorend ook niet doen wat het moest doen. Boven de 20 werd het verschil beslecht in het voordeel van De Burgst, 25-22 was het resultaat.

Set drie kende een opmerkelijke start; middenman Patrick van Spijk kreeg zijn derde gele kaart in vier wedstrijden, vanwege wederom een snedige opmerking richting de eerste scheidsrechter. Patrick is verantwoordelijk voor een flinke aanvulling in de boetepot. Waarschijnlijk probeerde Patrick op deze wijze vuur in de wedstrijd te brengen, iets wat niet echt werd overgenomen door het team. Pim van den Heuvel mocht zijn opwachting maken in deze derde set en mede door zijn goede invalsbeurt bleef Hands Up langszij komen bij De Burgst.

Bij 13-13 sloeg de Burgst het eerste gat tot 21-14. In deze serie van De Burgst gooide de spelverdeler van hen opnieuw (springend) een bal door, terwijl hij geen netspeler was. En opnieuw werd deze fout gemist door het arbitrale duo. Ook dit bracht niet het gewenste vuur bij Hands up en de set werd kansloos verloren met 25-17.

In de laatste set mocht spelverdeler Gerben Elissen het proberen en de Berlicumse boys leken zich te realiseren dat een 4-0 verlies dramatisch zou zijn voor een mogelijk aansluiting richting de middenmoot. Dit besef bracht enig heilig vuur en met dit vonkje kwam Hands Up op een 3-8 voorsprong. De Burgst kwam tot 9-9, maar door een goede servicebeurt werd de voorsprong opnieuw uitgebouwd tot vijf punten, 9-14. Hands Up was vastberaden deze voorsprong niet opnieuw af te geven en dat gebeurde ook niet, tot frustratie van de thuisploeg. Met dezelfde ruime voorsprong ging Hands Up naar beslissende punten en won de set met 19-25.

De conclusie is dat Hands up verzuimd heeft de kansen te pakken en dat teveel beslissende spelers onder hun niveau speelden. Zaterdag om 18.00 uur mag Hands Up dit thuis gaan rechtzetten tegen de vrienden van VC Volt.

gh @ VoV, verslag via Gerben Elissen. Hands Up Heren 1. Foto Jan van den Noort.