Hands Up verliest draak van een wedstrijd

VoV, 17-12-2018. 9:15 uur. Wat vooraf een ingecalculeerde overwinning was, bleek in werkelijkheid anders uit te pakken. Hands Up Heren 1 verloor in eigen huis van Hajraa Heren 1 met 2-3.

De eerste set begon wel zoals verwacht, Hands Up startte vol overgave aan de wedstrijd en wist al snel voor te komen met 9-2. Hajraa was passend zwak en kon de aanvallers niet bereiken. Ook de dubbele wissel aan de kant van Hajraa kon daar niks aan veranderen. Eenzelfde wissel aan de kant van Hands Up zorgde wel voor het gewenste resultaat; een ruime voorsprong die uitmondde in de eerste setwinst.

Set twee liet een meer evenwichtig beeld zien, toch kwam de thuisploeg op een 13-9 voorsprong. Deze voorsprong werd vakkundig weggeven, 14-14 rondom het middenstuk van de set. Opnieuw kon Hands Up uitbouwen en wel naar de stand van 20-16, maar zoals zo vaak werd de foutenlast de mannen uit Berlicum te veel. Het publiek zag Hajraa langszij komen bij een stand van 23-23 en zag daarna zelfs Hajraa hun eerste setpoint bemachtigen. Ook zag de hele zaal, inclusief de tweede scheidsrechter, dat Hands Up een punt scoorde en daarmee het setpoint van Hajraa weggewerkt zou hebben. Toch besloot een dramatische eerste scheidsrechter de bal uit te geven en zo ging de set plotseling naar Hajraa.

Getriggerd en geladen ging de derde set van start. Bij de stand van 4-3 kreeg aanvoerder Roel van Dreumel een gele kaart, deze kaart zorgde voor nog iets meer vuur in de wedstrijd. Hands Up zorgde voor een voorsprong, waarvan iedereen wist dat zij die niet meer zouden afgeven. Bij een stand van 23-16 kwam spelverdeler Gerben Elissen aan service en wist met tweemaal een diepe float serve de passlijn te ontregelen. 25-16 voor Hands Up een duidelijke setwinst.

Waar Hands Up dacht dat de wedstrijd in de spreekwoordelijke pocket was, dachten de Hajranen daar anders over. Met extra schwung kwamen zij het veld in, Hands Up stelde daar niks tegenover. Hands Up kwam nog mee tot 10-11 maar daarna hadden zij niks meer te zeggen. Met veel fouten, slechte keuzes en weinig dreiging, kwamen zij op een 15-24 achterstand. Ook een dramatische scheidsrechter deed een duit in het zakje, waardoor de frustratie nog verder opliep. Patrick van Spijk deed nog een dappere poging om Hands Up langszij te serveren, maar de set ging toch verloren met 19-25.

Zoals zo vaak heeft het team dat de vierde set wint het momentum te pakken, dat was in deze allesbeslissende vijfde set niet anders. Hajraa kwam op een 0-4 voorspong en wist een ruime marge vast te houden richting het einde van de set. Hands Up kon niets anders meer dan toekijken hoe de vijfde set verloren werd en hoe zij met een schamele twee punten de aansluiting met de middenmoot verder lijken te verliezen.

De winterstop lijkt op een goed moment te komen, tijd voor bezinning en het maken van een nieuw strijdplan voor de tweede seizoenshelft.

gh @ VoV, verslag via Gerben Elissen, Hands Up Heren 1. Foto Rudy van ’t Rood.