Vizier op volleybal

 

Hans Bontekoning arbiter op het EK

VoV, 05-04-2024. 7:13 uur. Aanstaande maandag vertrekt arbiter Hans Bontekoning naar het EK  voor studententeams in Hongarije, dat een dag later begint. Hij begon zijn ‘volleyballeven’ bij Dinto in Warmenhuizen en zegt “Ik ben nog steeds lid, voel me er thuis en ben altijd bereid iets voor die club te betekenen als dat mogelijk is. Jammer dat een volleybal carrière er bij Dinto vanwege een knieblessure niet inzat.”

Hij is zich daarna gaan toeleggen op het fluiten van wedstrijden en was vanaf 1985 nationaal scheidsrechter. “In 1996 floot ik voor het eerst op eredivisieniveau, van 1999 tot en met 2007 volgden daarna mooie, spannende internationale wedstrijden tijdens toernooien over de hele wereld. In 2011 werd ik tot scheidsrechter van het jaar gekozen.”

Bontekoning, die sedert 1995 in Zwolle woont, heeft de roemruchte periode van het Zwolse mannenvolleybal (o.a. VC Kuipers) nog meegemaakt en ziet dat de vrouwen van VC Zwolle het in de Eredivisie best heel goed doen. Hij heeft nooit een functie bekleed bij het Zwolse volleybal, al was hij wel 2 jaar scheidsrechter voor SVI, waar zijn dochter toen speelde.

Bontekoning heeft bij de Nevobo altijd functies vervult en doet dat nog steeds. Nu bijvoorbeeld via de talentontwikkeling bij scheidsrechters. “Mijn kennis en expertise draag ik graag over.”

Omdat er op de oproep om scheidsen te leveren aan het EK voor studententeams in Hongarije geen respons kwam, heb ik besloten om zelf te gaan. Gezien de staat van dienst als scheidsrechter, Bontekoning werd alom geprezen om zijn spelregelkennis, deskundigheid en menselijke manier van fluiten, bestond er natuurlijk geen enkele belemmering om als scheids aan het EK deel te nemen.

Dat zelfs een toparbiter niet altijd foutloos is weet Hans Bontekoning maar al te goed. “Tijdens de bekerfinale bij de dames tussen Sliedrecht Sport en Alterno in 2014 zag ik een mislukte pancake niet en kreeg ik ook van de lijnrechters geen teken dat de bal de grond had geraakt, terwijl ‘heel Nederland’ in de vertraagde opname kon zien dat dit wel het geval was geweest. Daar was nadien nog wel even over gesproken, maar gelukkig was het niet bepalend voor de uitslag.

Hans Bontekoning bereidde zich terdege voor op de mooie klus in Hongarije, waaraan voor Nederland het dames UT Team van Twente deelneemt. “Ik heb me via een aantal gefloten wedstrijden weer goed voorbereid en verheug me erg op dit mooie toernooi in het buitenland. Ik heb er echt weer zin in.”

Uiteraard wensen we Hans Bontekoning en het UT Twente Team veel succes bij het EK in Hongarije.

gh @ Vizier op Volleybal. Bron is het artikel in De Swollenaer door Harry Bouwhuis. De foto is op verzoek van Hans Smit verwijderd.

Noot: VoV is er vandaag en zaterdag even niet. In de loop van zondag melden we ons weer.