Vizier op volleybal

 

Revanche voor Keizer/ Meppelink

VoV, 30-08-2020. 16:30 uur. Het begint een beetje eentonig te worden in de Eredivisie Beach volleybal bij de dames. Eentonig voor wat betreft de twee duo’s die steeds in de finale tegenover elkaar staan.  Na Zaanstad, Almelo, opnieuw Zaanstad en het NK in Scheveningen was er in Heerenveen voor de vijfde keer op rij een finale tussen de tweetallen Raïsa Schoon/ Katja Stam vs. Sanne Keizer/ Madelein Meppelink.

Voor de vierde keer op rij kregen de ex- Europese kampioenen dus de kans om revanche te nemen voor de voorgaande nederlagen in genoemde plaatsen. Bij de strijd om het brons waren voor de derde keer de zusjes van Driel van de partij en voor de tweede keer Piersma/ Stubbe, Puk Stubbe had in de eerste Zaanstad editie met Julia Wouters ook de laatste vier bereikt. In de top waren er dus maar weinig sensationele verrassingen te noteren, buiten de vier winnende partijen van Schoon/ Stam.

In de kwartfinale speelden Keizer/ Meppelink tegen van Esch/ Tavenier. Met 21-12 en 21-13 was die partij geen al te groot obstakel voor hen. Vervolgens moesten ze het in de halve finale opnemen tegen Piersma/ Stubbe. Die dames boden sterker verweer, maar bleven met 21-15 en 21-16 toch ver verwijderd van de score om het duel in de set finales spannend te maken. Keizer/ Meppelink dus naar de finale, Piersma/ Stubbe naar de strijd om het brons.

Schoon/ Stam hadden het in de andere halve finale een stuk lastiger tegen de zusjes van Driel. De eerste set werd een zege voor de uitdagers, die de Nederlandse kampioenen van vorige week op een 19-21 nederlaag trakteerden. In set twee trokken Schoon/ Stam de stand gelijk via 21-16 setwinst. De tiebreak werd een nagelbijter, waarbij beide teams van geen wijken wilden weten en waarbij de kans op de finaleplaats een behoorlijk aantal keren wisselde. Uiteindelijk trokken Schoon/ Stam met 21-19 aan het langste eind met deze zwaarbevochten overwinning.

De strijd om het brons ging dus tussen Piersma/ Stubbe vs. de zusjes van Driel. In Almelo hadden Stubbe/ Piersma gewonnen, nu was er dus gelegenheid voor revanche. En het had er in de eerste set alle schijn van dat de eerste stap daarvoor gezet zou worden toen de zusjes van Driel met 16-10 voorstonden. Maar bij 16-16 zag het er alweer heel anders uit. In een uiterst spannende eindfase, waarbij beide duo’s de kans kregen om de set voor zich te beslissen, was het duo Stubbe/ Piersma het gelukkigst. Na de 24-23 achter kregen ze drie kadootjes (foutserve, bal in net, bal uit) voor de 24-26 zege.

In de tweede set ging het voordeel na 14-14 naar Piersma/ Stubbe. Ze liepen uit naar 17-20, zagen het duo van Driel nog tot 19-20 terugkomen voordat ze het matchpoint voor de bronzen plak binnensloegen.

Iedereen was natuurlijk benieuwd of het de routiniers Keizer/ Meppelink na drie mislukte pogingen deze keer wel zou lukken om in de finale revanche te nemen voor de eerdere vier nederlagen tegen de youngsters Schoon/ Stam.

Keizer/ Meppelink trokken in de eerste set aan het langste eind. Drie punten verschil waren er het bij de tussenstand 18-15. Dat verschil slonk naar één puntje bij 19-18 en 20-19 maar de gelijke stand kregen Schoon/ Stam niet op het scorebord. Met 21-19 ging de set naar Keizer/ Meppelink.

Het ging gelijk op in de tweede set, met dan weer de een dan weer de ander met een minimaal verschil voor.  Na de 5-2 werd het 8-9, 10-9 en 10-12. Schoon/ Stam sloegen het gaatje naar 13-16, Katja Stam serveerde een ace voor 14-18. Raïsa Schoon scoorde de punten voor de 15-20 stand, na de 16-20 besliste een foutserve de set. Met een 1-1 stand moest de tiebreak de beslissing brengen.

Na 5-0 voor Keizer/ Meppelink in de tiebreak gingen Schoon/ Stam heel rap de time out in. Meteen na de pauze scoorden Keizer/ Meppelink opnieuw, pas na de 6-0 lieten Stam/ Schoon het eerste puntje noteren. Het verschil van een punt of zes bleef in de tussenstanden staan. Het werd 11-5, 13-7 en 15-8, waarmee Keizer/ Meppelink eindelijk hun revanche kregen.

gh @ Vizier op (Beach)volleybal. Archieffoto FIVB.