Het NL-Europacup gebeuren van deze week

VoV, 26-01-2017. 5:07 uur. Althans voor wat betreft de Nederlandse dames inbreng in de drie Europese toernooien, de Champions League, de CEV Cup en Challenge Cup.

Champions League: VakifBank Istanbul speelde in Poule D de uitwedstrijd tegen Dinamo Moskou, waarvoor  onder andere Goncharova de ballen tegen de vloer slaat. Deze keer waren dat er overigens te weinig om haar team de winst te bezorgen. Dat deden de scores van onder andere Zhu Ting (16), Milena Rasic (10, waarvan 6 blokkerend) en Lonneke Sloetjes (8) daarentegen wel voor Vakifbank. Eigenlijk was het alleen in de tweede set na 20-21 een beetje spannend, VakifBank won nog ruim met 22-25. Daarvoor (20-25) en daarna (18-25) waren de verschillen in de setstanden forser.

Stand in poule D na 3 wedstrijden: VakifBank 9, Galatasaray 6, Dinamo Moskou 3, Lodz 0.

In poule B speelde Novara thuis tegen Prostejov en had drie sets lang geen kind aan de tegenstander, alleen in de derde set waren ze even niet bij de les. Setstanden 25-12, 25-13, 22-25 en 25-14. Alle basisspeelsters, behalve spelverdeelsters Skorupa die op nul bleef staan, scoorden meer dan tien punten. Celeste Plak kwam op 16, Paola Egonu op 17.

En verder trad Robin de Kruijf met Conegliano aan in Istanbul tegen Fenerbahce. De thuisploeg haalde de eerste set met 25-21 binnen, nadat ze nog met 17-18 hadden achtergestaan. Na de 22-21 volgden drie punten op rij. In de tweede set kwam Conegliano al vlot op een 5-8 voorsprong, na drie punten van de Kruijf. Tot 22-23 bleven ze voor, met regelmaat maar minimaal één puntje. Op 25-25 volgde een rake klap van Natalia, de ketser van Kimberly Hill betekende vervolgens 27-25 en 2-0 voor Fenerbahce.

En daarmee was het juichen voor Fenerbahce ook afgelopen. De derde set verloren ze met 14-25, tot aan de 10-9 konden ze nog meedoen daarna was het over en uit. Hetzelfde verhaal in de vierde set, de 12-22 kon met 17-25 nog een beetje beter aanzien worden gegeven. In de beslissende derde set nam Conegliano na 6-6 afstand. Via onder andere scores van de Kruijf (6-10 en 8-11) werd met 10-15 en 2-3 gewonnen.

Robin de Kruijf was prima op dreef en liet 18 punten noteren. Samantha Fabris scoorde er ééntje meer en Bricio kwam tot hetzelfde aantal als de Kruijf.

Stand in poule B na 3 wedstrijden: Conegliano 8, Novara 5, Fenerbahce 5, Prostejov 0.

Voléro Zürich kwam in poule A in actie tegen Rzeszow. De ploeg van Avital Selinger won met 3-0. Via de setstanden 26-24, 25-19 en 25-13.

Stand in poule A na 3 wedstrijden: Alba Blaj 9, Voléro 4, Rzeszow 3 en Mulhouse 2. De stand in poule C, waarin geen Nederlandse speelsters uitkomen is Dinamo Kazan 9, Chemik Police 6, Ruma 3 en Plovdiv 0.

CEV Cup: Daarin kwam Stuttgart thuis uit tegen Asterix Avo Beveren. Na een gelijkopgaande strijd in de eerste set, die in 25-23 voor Stuttgart eindigde, was de Bundesliga club vervolgens een maatje te groot voor de koploper van de Belgische competitie. Met 25-14 en 25-17 was de krachtsverhouding wel duidelijk. De eigen score van 55 om 37 bevestigde dat nog eens. Voor Stuttgart scoorden Nika Daalderop (9), Deborah van Daelen (6) en Femke Stoltenborg (4) de tussen haakjes staande punten. Blokpunten en aces (19 om 5) maakten het grote verschil.

Dresdner SC kende in Fribourg in Zwitserland geen enkel probleem met Duedingen. Via 18-25, 13-25 en 17-25 werd het 0-3.  Bij de tweede technische time out had de koploper van de Bundesliga het verschil al gemaakt. Met respectievelijk 9-16, 8-16 en nogmaals 9-16 werd er gepauzeerd. De Duitse ploeg had blokkerend met 4 om 17 punten een machtige muur aan het net staan. Marrit Jasper scoorde 4 keer tijdens twee invalbeurten, Myrthe Schoot hield 13 Zwitserse opslagen van de vloer.

Casalmaggiore van Maret Balkestein – Grothues won met 0-3 bij Linamar. De thuisploeg kwam niet verder dan 20, 14 en 15 punten. In de eerste set werd een een 15-16 pauzestand via 19-21 naar de winst gespeeld, in de tweede en derde set was er twee keer een 14-21 stand bij de tweede technische time out en kwam Casalmaggiore niet meer in de problemen. Maret had 3 invalbeurten waarin ze 4 keer serveerde en 2 keer passte.

Challenge Cup: Yvon Beliën had met Bursa geen kind aan het Belgische Charleroi. Met 11-25, 13-25 en 15-25 werd het een vlotte 0-3 zege. Beliën scoorde 10 keer. Annelien Alons stond niet op het matchreport.

Oostende won met 3-0 van Obrenovac. Via de setstanden 25-21, 25-18 en 25-19. Fanny Lafeber liet 7 punten noteren. In de eerste set kon Oostende een 12-16 achterstand via 21-20 nog voor zich beslissen. Daarna ging het beduidend makkelijker. Via 16-7 in de tweede set naar de winst en in de derde via 16-12 en 21-17.

Sm ‘Aesch Pfeffingen van spelverdeelster Tess von Piekartz verloor thuis met 2-3 van Bacau. In de gescoorde punten stond het 104 / 96, maar deze waren voor Pfeffingen niet op een winnende manier over de vijf sets verdeeld. Het werd 1-1 via 22-25 en 25-16. En 2-2 via 25-15 en 21-25. Waarna Bacau de wedstrijd met 11-15 voor zich besliste. Tess scoorde 6 punten.