Het volleybalweekend van landgenoten in Europa

VoV, 11-01-2021. 5:55 uur.  Hoe de teams met Nederlandse spelers/ speelsters in Duitsland, Frankrijk, Italië en Tsjechië afgelopen weekend presteerden hebben we u gisteren al via twee artikelen laten weten. Maar er zijn uiteraard nog een aantal landen waar ‘we’ actief waren. Onderstaand een opsomming:

In Griekenland heeft Panathinaikos ook de tweede wedstrijd in het nieuwe jaar met succes afgesloten. Tegen Thetis werd het 3-0, via het setverloop van 16-12, 21-13, 25-14 in de openingsset, 16-14, 21-20, 27-25 in de tweede en 16-14, 21-18, 25-21 in de laatste set.

Een goede eerste set werd door een gelijk opgaande tweede gevolgd. Daarin had de ploeg van Maret Grothues net iets meer geluk, in de derde was het verschil weer duidelijk. Panathinaikos blijft koploper in Griekenland. Maret Grothues scoorde 16 keer.

In Oostenrijk leed Waldviertel tegen Aich/ Dob een 3-0 nederlaag. Ze kregen 16, 20 en 17 punten mee. Hun eerste nederlaag in de competitie dit seizoen. Daan Streutker speelde niet. Lotte Groninger (foto boven, nr. 9) won met VC Tirol met 3-1 van UVC Graz. Na de 1-1, (25-17, 20-25) was haar ploeg met 25-16 en 25-11 duidelijk een maatje te groot voor Graz. Groningen werd tot MVP van de wedstrijd gekozen, ze scoorde 4 keer. De 69 om 38 eigen score zegt qua krachtsverhouding genoeg. VC Tirol staat tweede.

In Polen speelden Robbert Andringa (Olsztyn) en Dick Kooy (Belchatow) tegen elkaar. Dat eindigde in een 1-3 zege voor de ploeg van Kooy. Ze wonnen drie sets met twee punten verschil (23-25, 26-28 en nogmaals 26-28), de tweede set ging met 25-21 naar Olsztyn. Andringa scoorde 5 keer, Kooy kwam tot 17 treffers. Belchatow staat vierde, Olsztyn zevende.

In Rusland verloor Laura Dijkema met Leningradka op eigen veld met 2-3 het middenmootduel tegen Saratow. Tot aan 2-2 pakten de teams om beurten setwinst, de eerste was met 20-25 voor Saratow. Met 25-22 kon de ploeg van Dijkema de tiebreak afdwingen, die ze na 5-7 en 6-10 met een ruime 6-15 verloren. Dijkema stond vijf sets op spelverdeling. Saratow is de nummer zes, Leningradka de nummer zeven in de stand.

In Turkije won Ziraat Bankasi van Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra met 3-1 van Galatasaray. Na twee gelijk opgaande sets (25-23, 23-25) kon Ziraat doordrukken en via 25-13 en 25-20 de wedstrijd voor zich beslissen.  Wouter ter Maat scoorde 21 punten, Bennie Tuinstra kreeg er 7 achter zijn naam. Ziraat staat tweede (14-34), koploper blijft Halkbank (13-36)

En als laatste de wedstrijden in België, waarbij landgenoten in actie kwamen. Bij de dames leed Jaraco LvL een nederlaag bij Charleroi. Het werd daar 3-1, De derde set was met 17-25 voor de ploeg van Dagmar Boom en Kirsten Bröring, de andere gingen met 25-18, 25-20 en 25-17 naar de thuisploeg. Met deze zege verdringt Charleroi Hermes Oostende van Merle Baasdam uit de Top 4. Verder won koploper Gent met 3-1 van Tchalou.

Bij de mannen won Aalst uit bij Achel. Met 2-3. De derde en vierde set waren met 24-26 en 25-23 spannend, de tiebreak ging daarna met 6-15 naar Aalst. Robin Overbeeke maakte 10 punten voor Aalst, Dion Verweij kwam tot 9 treffers voor Achel en zijn collega Tim Smit werd de vaakst scorende Nederlander met 12 punten. Aalst is vijfde, Achel laatste.  Maaseik versloeg verder Waremme met 3-1.

gh @ vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort en VC Tirol.