Het wekelijkse rondje Europa en Azië

VoV, 16-01-2024. 13:29 uur. We beginnen deze keer niet in Azië, maar in Scandinavië, in Finland bij Liiga Ploky van Anna Mebus. Haar ploeg speelde gisteravond thuis tegen Puijo. Dat liep niet zo goed af met een 0-3 nederlaag. Alleen in de derde set kon Liiga met 22-25 lang blijven meedoen voor een goed resultaat, in de sets ervoor kwamen ze niet verder dan 17 en 18 punten. Anna Mebus scoorde 2 keer, haar teams is met 15-16 negende, Puijo staat met 17-29 vierde.

We steken de middellandse zee over naar Turkije, daar zijn bij de dames en heren ook een zestal landgenoten actief. Bij de dames won Sarah van Aalen met VakifBank met 3-1 van Besiktas van Celeste Plak. Van Aalen had in drie sets invalbeurten, Celeste Plak stond bij Besiktas 2 sets in de basis en scoorde 6 keer. Het podium bestaat uit Fenerbahce met 40 punten, VakifBank met 40 punten en Eczacibasi met 37 punten. Besiktas staat 9de met 15 punten.

Bij de mannen was er een nederlaag voor Ziraat Bankasi van Wouter ter Maat en Bennie Tuinstra. Zij verloren met 3-0 bij Arkasspor (16, 17, 21) en hadden blijkbaar hun dag niet, gelet ook op de scoringspercentages van ter Maat (27%, 6 punten), Anderson (32%, 9 punten) en de 3 treffers van Tuinstra.

Fenerbahce van Dick Kooy won thuis met 3-0 (9, 12, 14) van Tussad. Dick Kooy begon twee sets in de basis en scoorde 1 keer. Halkbank van Nimir Abdel-Aziz was met 3-0 te sterk voor Sportoto (25-20, 25-14 en 27-25). Abdel-Aziz maakte 21 punten.

Halkbank is koploper met 42 punten, Fenerbahce heeft er 40 en Ziraat Bankasi staat als de nummer 3 op 34 punten.

In Griekenland won Maret Grothues met Panathinaikos met 1-3 bij Markoupoulo. Setstanden 17-25, 25-21, 22-25 en 17-25. Panathinaikos blijft koploper, Maret Grothues scoorde 13 keer.

PAOK van Maarten van Garderen verloor met 3-0 bij Panathinaikos. Twee sets waren met 28-26 en 25-23 close, de derde set ruim met 25-19. Van Garderen scoorde 10 keer, PAOK bezet de derde plaats met 10 punten achter de nummer 2 en 11 punten achter de koploper.

In Tsjechië leed Karlovarsko van Wessel Keemink een 3-0 (21, 22, 17) nederlaag bij Kladno. Spelverdeler Keemink stond 3 sets in de basis en scoorde 1 keer.

Budejovice van Stijn van Schie won met 3-1 van Ostrava. In de tweede set werden ze met 18-25 onder de twintig punten gehouden, in de andere drie sets deden ze met 19, 15 en 18 tegenstreffers hetzelfde bij de tegenstander. Van Schie nam 6 punten voor zijn rekening

Karlovarsko staat nu 5de , Budejovice bezet de 4de plaats. Koploper Praha heeft 13 punten meer dan Karlovarsko en 10 meer dan Budejovice.

In Oostenrijk kon Waldviertel van Daan Streutker een 1-2 voorsprong bij Sokol Wien niet in winst veranderen. Via 25-20 en 15-11 ging de zege naar de thuisploeg. Daan Streutker scoorde in een paar invalbeurten 5 keer. Zijn ploeg staat derde.

In Zwitserland was er op zondag een 3-0 zege voor Puck Hoogers en Volley Lugano. Met 25-23, 25-19 en 25-16 bleven ze Cheseaux de baas. Puck Hoogers nam met een aanvallend scoringspercentage van 60% 13 punten voor haar rekening, ze was 18 keer foutloos op de servepass, 1 keer niet. Lugano bezet de derde plaats met 27 punten, Pfeffingen is tweede met 30 punten en Viteos NUC is met 31 punten de koploper in Zwitserland.

In de Swiss Volley Cup wonnen afgelopen week Lugano (3-0), Pfeffingen (1-3) en Genève Volley (0-3) in de achtste finales en gingen dus door naar de kwartfinale.

Kepco van Thijs ter Horst verraste koploper Woori door ze in eigen huis een 2-3 nederlaag te bezorgen. Na de 2-1 achterstand werd met 19-25 de tiebreak afgedwongen en die werd daarna met 9-15 gewonnen. Thijs ter Horst scoorde 34 keer, Kepco blijft vijfde staan.

In Oekraïne won Gijs Jorna met Epicentr Podoliani met 0-3 bij DSO Ternopil. Setstanden 24-26, 23-25 en 17-25. Gijs Jorna scoorde 5 keer in 2 sets. Eerder vorige week verloren ze met 2-3 van Zhytychi Zhytomyr via 16-18 in de vijfde set. Toen scoorde Jorna 11 keer. Zijn ploeg bezet de tweede plaats op de ranglijst.