Historische prestatie US MA+, zilver op NOJK

VoV, 05-04-2024. 13:37 uur. Op zaterdag 30 maart was het zover: de finale van het NOJK in de categorie onder 20/MA+. Eerder hadden de meiden zich al moeiteloos geplaatst, maar nu stonden ze tegenover gerenommeerde clubs zoals Sudosa Assen, Dynamo en Sneek.

De selectie bestond uit een mix van getalenteerde speelsters: 6 meiden van D1, 4 meiden van D2 en onze Veerle uit D5, onder leiding van coach Christophe George (D1) en assistent Kirsten Hoogenhout (D1).

De eerste wedstrijd begon met een overtuigende overwinning tegen Apollo 8 uit Borne. Ondanks het vroege uur (9:45) werd de wedstrijd met 25-10 en 25-16 gewonnen, waarbij alle speelsters een kans kregen om te schitteren. De overwinning werd mede mogelijk gemaakt door het planningsvermogen van de bond, aangezien Apollo enkele belangrijke speelsters moest missen.

De tweede wedstrijd wisten we al dat het zwaar zou worden; Sudosa-Desto uit Assen was de tegenstander, met maar liefst 12 spelers, waaronder 3 meiden uit het eerste team die het geweldig deden in de Eredivisie, en ook 2 of 3 meiden uit het tweede team die in de Topdivisie vechten voor promotie naar de Superdivisie.

In de eerste set stonden we vanaf het eerste punt voor. Donna Baijens op mid was niet te stoppen en Benthe Essink verdedigde alle ballen van hun sterke passer lopers. Tot aan 20 stonden we 2 punten voor, maar helaas begon de machine te haperen, met wat misverstanden en plotseling stond Sudosa voor met 24-22. Een belangrijke wissel van Sofie de Boer in plaats van Anouk van der Zee en spelverdeelster Fleur Uitterlinden die ging serveren, deed de hele set kantelen. Sudosa had geen antwoord en we wonnen de eerste set met 26-24.

De tweede set leek bijna een kopie van de eerste, met het verschil dat we aan het einde overeind bleven en Sudosa niet lieten terugkomen. 25-21 winst.

Met twee overwinningen op zak gingen we vol vertrouwen de derde wedstrijd in tegen Next Volley Dordrecht. Hoewel we wisten dat één set genoeg was om door te gaan naar de halve finale, bood Next Volley verrassend felle tegenstand. Na een spannende strijd wisten we de set met 25-23 te winnen, waarmee we onze plek in de halve finale veiligstelden.

We mochten meteen door naar de halve finale; geen rust meer, dit is ook NOJK. De halve finale was eigenlijk tegen de titelkandidaat Dynamo uit Apeldoorn. Ze beschikken onder andere over toptalent Dagmar Mourits. De start van de set was stroef; we hadden moeite met hun spel. Langzamerhand kwamen we beetje bij beetje terug onder leiding van uitstekend werk van de passlopers Anouk van der Zee en Floor Hoogenhout, en goed blokkerend werk van Aike Melenhorst. De big points waren voor ons en ook de eerste set, 25-21.

De tweede set was kort en krachtig voor de tegenstander; vermoeidheid sloeg toe en we kwamen nooit in ons spel. Een duidelijke overwinning voor Dynamo, 16-25.

En dan kwam de derde set; nog een keer vlammen, alles uit de kast halen. En ja hoor, in no time wisselden we van speelhelft met een 8-2 voorsprong. Het kon niet meer misgaan zou je denken, maar dit blijft jeugd- en vrouwenvolleybal; het hoofd werd strak van de zenuwen. Zouden we echt de finale halen?

Dynamo kwam beetje bij beetje terug tot 11-10 achter. Maar toen kwam servicekanon Manon Veerman in het veld voor Donna en ze serveerde ons naar een 14-11 voorsprong. Een puntje voor Dynamo maakte het 14-12, maar de laatste bal werd binnengeslagen door Anouk. 15-12, US staat in de finale van de NOJK.

De finale werd ook meteen gespeeld. En ja hoor, we moesten weer tegen Sudosa Assen. Zoals vaak gezegd wordt, is het altijd moeilijk om twee keer van dezelfde tegenstander te winnen. Het vertrouwen was groot, misschien te groot. Maar de vermoeidheid was nog groter; onze enige twee midden blokkeersters hadden maar liefst 11 sets gespeeld. De laatste 3 wedstrijden moesten achter elkaar worden gespeeld, en we hadden veel energie gegeven om de finale te halen. Sudosa Assen heeft daar optimaal van geprofiteerd; ze waren gewoon een maatje te groot voor ons en hebben verdiend de wedstrijd gewonnen met 17-25 en 20-25.

De teleurstelling was in eerste instantie groot bij de meiden; als je eenmaal in de finale staat, wil je die uiteraard winnen en je weet dat je het kan (zie eerdere uitslagen). Maar ik, als coach, ben ongelooflijk trots op deze prestatie. We hebben gevochten en sets helemaal omgedraaid door vechtlust en mentaliteit.

Dank aan alle speelsters voor hun inzet en toewijding. Dankzij jullie hebben we voor het eerst een medaille behaald bij de NOJK. Een prestatie om trots op te zijn!

gh @ VoV, verslag door Christophe George, foto’s Rudy Biekart  en Peter Donderwinkel.

Via  DEZE LINK  wordt u doorverbonden met de fotoreportage van Peter van de finales in Apeldoorn.