Vizier op volleybal

 

Icoon Gerard Smit stopt na 35 jaar als coach

VoV, 25-06-2024. 5:56 uur. Er komt niet alleen een nieuwe hoofdcoach bij Nova Tech Lycurgus, maar ook een nieuwe assistent. Gerard Smit doet een stap terug. Daarmee komt een einde aan een imposante periode. Liefst 35 jaar was Smit als trainer en coach betrokken bij Nova Tech Lycurgus. ‘Een enorme herinnering die ik erg koester.’ Aan het begin van het nieuwe seizoen neemt de club op gepaste wijze afscheid.

Smit vierde een paar weken geleden zijn zeventigste verjaardag. De helft van die tijd heeft hij dag in dag uit, jaar in jaar uit op de vloer van een sportzaal gestaan om training te geven of te coachen. Honderden spelers heeft Smit voorbij zien komen de afgelopen decennia. En sportief vierde Smit vele successen sinds 1989. Hij maakte de groei van Nova Tech Lycurgus mee en stond aan de basis van de promotie naar de Eredivisie in 1998.

‘Ik ben heel dankbaar dat ik dit heb mogen doen. En ik ben vooral mijn vrouw Joke erg dankbaar. Met haar heb ik afgesproken dat ik mijn passie kon volgen en volleybaltrainer kon worden.’

Smit is de enige coach in Nederland die ervoor zorgde om met de drie eerste teams van een club op het hoogst mogelijke niveau Eredivisie, B-League en Eerste Divisie actief te zijn. De aimabele volleyballiefhebber beleefde alle prijzen die Nova Tech Lycurgus won mee als assistent-coach, waaronder drie landstitels. En hij maakte alle 57 Europese wedstrijden mee. Van het debuut in 2008 tegen het Slowaakse Vk Chemes Hummené tot het recentste avontuur tegen SC Prometey Dnipro uit de Oekraïne afgelopen november.

Nu is het moment gekomen om te stoppen. ‘Arjan Taaij stopt en dat is voor mij een mooi moment om dat ook te doen. Ik heb behoefte aan meer vrije tijd en wil op andere momenten gaan reizen dan alleen in de zomervakantie. Bovendien gaat Nova Tech Lycurgus met fulltime trainers werken, wat nog intensiever wordt. Die stap ga ik niet meer maken. Ik blijf wel betrokken en zal me er ook zeker nog wel eens mee bemoeien, maar voor nu is het mooi geweest.’

Het begon allemaal in Sporthal Selwerd. ‘Het is natuurlijk absurd 35 jaar trainer bij dezelfde club. Dat komt maar weinig voor denk ik. Met dank aan de spelers. Zo ontzettend leuk om mee te werken. Zoveel jongens heb ik man zien worden en dat is eigenlijk het allermooiste wat er is. Omgaan met jeugd elke dag weer ja dat maakt het leven een stuk mooier.’

Het zijn vooral de mensen die Smit bijblijven. ‘Fantastische mensen. Toen ik kwam in 1989 was Mello Veenstra er ook al. Hij was toen voorzitter. En honderden spelers. We hebben talloze Europa Cup wedstrijden gespeeld en we hebben denk ik wel vijftig finales in Nederland gespeeld die om de prijzen gingen. Dat is natuurlijk een enorme herinnering. Die ik erg koester.’

Aan één speler in het bijzonder denkt Smit terug. ‘Dat is dan toch Kasper Schoonen. Toen ik begon was hij 18 en speelde bij heren 5, vervolgens haalde ik hem bij heren 2 waar hij het hele jaar op de bank zat in de Tweede Divisie omdat hij nog niet goed genoeg was. Het jaar erna speelde hij veel en promoveerden we naar de Eerste Divisie, hij bleef basisspeler en ontwikkelde zich uiteindelijk tot een goede eredivisiespeler. Ik denk dat we in die tijd blokkerend tactisch erg sterk waren, waar bij de ontwikkeling daarvan Kasper een grote rol speelde. Kasper speelt nog steeds bij ons in Lycurgus heren 2 en hij heeft ook in het bestuur van de vereniging gezeten.’

Arjan Taaij trok een lange periode intensief met Smit op. Ik wil Gerard ontzettend bedanken. 35 jaar. Het toont Gerard zijn betrokkenheid bij de sport bij Nova Tech Lycurgus en alle spelers en mensen met wie hij heeft mogen samenwerken.’

Taaij zijn herinneringen gaan ver terug. ‘Als klein jongetje liep ik al bij Lycurgus rond om wedstrijden te kijken van mijn oudere broer. Op zaterdag liepen we via het Sleedoornpad naar het Kamerlingh Onnes, vaak rond een uurtje of 11. Klein zaaltje. Als er een oneven aantal was, mocht ik meedoen aan de warming-up. Het was mijn eerste ervaring met Gerard als trainer. Maar wat ik toen zeker niet wist, was dat ik nog iets later als trainer/coach zou starten en samen met hem, mijn voorbeeld, 13 jaar lang samen zou werken.

Wat was het een prachtige en onvergetelijke tijd. Als assistent sta je meer in de schaduw en vallen je werkzaamheden minder op voor de buitenwereld, maar ik weet dat we deze periode van succes niet zonder hem zouden hebben gerealiseerd. De topclub die we nu zijn is voor een groot deel door Gerard gebouwd sinds hij in 1989 begon bij Nova Tech Lycurgus. Ik wil Gerard ontzettend bedanken voor deze intensieve samenwerking. Zijn kennis, loyaliteit en betrokkenheid bij het spel zijn enorm waardevol voor mij geweest en ik waardeer hem vooral om de persoon die hij is en de ondersteuning die hij mij heeft gegeven.’

En na zoveel jaar gaat Smit het uiteraard missen. ‘Ik ga het zeker missen, maar ik kom echt nog wel eens langs hoor. Ik wens mijn opvolger Sam Gortzak het allerbeste. Veel plezier vooral en veel succes. Het is voor mij nu tijd voor andere dingen.’

In deze video blikt Smit in ruim zeven minuten terug op 35 jaar trainer en coach zijn

gh @ VoV, bron Theo Sikkema, Nova Tech Lycurgus. Foto’s en video website Lycurgus.