Immers/ van de Velde overleven kwalificaties in Doha

VoV, 06-03-2024. 6:40 uur. Met twee zeges in het kwalificatietoernooi van het Elite 16 toernooi heeft het duo Immers/ van de Velde zich gisteren naar het hoofdtoernooi in Doha geslagen. Via de lastige hindernis Stankevicius/Knasas uit Litouwen en de Oostenrijkers Pristauz/Seidl voegden ze zich bij Brouwer/ Meeuwsen en Boermans/ de Groot bij de laatste zestien.

In de eerste kwalificatieronde waren Patrikas Stankevicius en Audrius Knasas de tegenstanders. Dat duel begon 25 minuten later omdat de netpaal het schijnbaar begeven had en deze helemaal uitgegraven werd en opnieuw geplaatst moest worden door de grondploeg, na veel overleg en veel gespit kon men eindelijk een stuk later beginnen.

Met name Steven van de Velde scoorde in het begin van de eerste set makkelijk, Er werd met 3-4, 7-7 en 10-11 voor Nederland van kant gewisseld. De uitgeslagen aanval van Litouwen voor 12-14 gaf Oranje twee punten voor, die na een foutserve en een bal in het net bij 17-17 weer verloren ging. De Nederlandse time out op die stand had geen succes, Litouwen liep in een ruk door naar 20-17 en won na een foutserve door van de Velde met 21-18.

Veel Nederlandse fouten gaven Litouwen in de tweede set eerst een 4-1, time out Nederland, 9-5 en na een lange Litouwse serie 16-7 voorsprong. Het toernooi in Doha leek een snel einde te krijgen voor het NL-duo, ware het niet dat de set daarna volledig kantelde naar Nederlands voordeel. Litouwen gaf tot 18-16 drie punten weg middels aanvallende fouten, scoorde nog de 19-16, maar kreeg toen opnieuw een Nederlandse serie tegen die de stand naar 19-21 tilde. Immers scoorde het laatste puntje, daarvoor was Litouwen weer erg gul geweest.

Immers en Van de Velde maakten hun comeback in de tweede set tot een succes in de derde doorgang. Bij 7-10 ging Litouwen de time out in, ze kwamen terug naar 12-12, waarna het op de side out tot 15-15 gelijk opging. Matthew Immers benutte op 15-16 het matchpoint.

In de tweede ronde waren Moritz Pristauz en Robin Seidl de tegenstanders aan de andere kant van het net.  Bij 10-11 voor Nederland na een gelijk opgaande strijd werd er verplicht gerust, na die pauze maakte Nederland het verschil, eerst naar 12-16 en toen Oostenrijk tot 15-17 was ingelopen hadden Immers en van de Velde om beurten succes tot aan 15-19. Van de Velde scoorde de 17-21.

Bij 9-12 in de tweede set waren Immers/ van de Velde opnieuw op een beslissende voorsprong gekomen bij de technische time out en die bouwden ze daarna uit naar 11-19. Een ace en een foutserve van Oostenrijk beslisten de set na de 13-20 stand.

Het hoofdtoernooi gaat vandaag van start, daarin zijn Immers/ van de Velde ingedeeld in de poule bij Brouwer/ Meeuwsen.