Vizier op volleybal

 

In Parijs 3 NL-duo’s in FIVB Elite-16 hoofdtoernooi

VoV, 27-09-2023. 19:55 uur. Vandaag vonden in Parijs de kwalificatieronden voor het FIVB Elite-16 toernooi plaats. Daarin kwamen twee Nederlandse duo’s uit te weten Immers/ van de Velde en Brouwer/ Meeuwsen.

In de eerste kwalificatieronde namen Matthew Immers en Steven van de Velde het op tegen het Amerikaans koppel Trevor Crabb en Theodore Brunner. In de openingsset konden de Nederlanders na een gelijk opgaande strijd na 17-16 achter het verschil voor setwinst maken. Eerst scoorde Immers de gelijkmaker, daarna maakte van de Velde met een ace en een rake smash de breakpoints voor de 17-19 stand. Die twee punten verschil bracht het Oranje duo naar de finish.

In set twee namen de Amerikanen vlot een voorsprong van twee punten en slaagden de Nederlanders er niet in om dat verschilletje ongedaan te maken. Op de side out bleef USA voor, bracht het verschil na de technische time out bij 11-10 op drie punten (14-11) en slaagde er met een ace in de setfinale in om bij 20-16 een ruime voorsprong te pakken. Ze wonnen de set met 21-17.

In de beslissende derde set liep USA uit naar 6-2, bij 7-3 en 11-4 werd er nogmaals van speelveld gewisseld, maar inmiddels was wel duidelijk dat Immers/ van de Velde er niet meer in zouden slagen om voor een ommekeer te zorgen. Met 15-8 en dus met 2-1 ging de wedstrijd naar de USA, hetgeen uitschakeling van Immers/ van de Velde betekende.

Brouwer/ Meeuwsen, die vorig jaar in Parijs tweede werden, namen het in de eerste ronde op tegen de Amerikanen Miles Evans en Chase Budinger. Er werd met 2-0 gewonnen met de setstanden 21-17 en 21-18. In de tweede ronde waren de Spanjaarden Herrera/ Gavira hun tegenstanders.

In de eerste set walsten Brouwer/ Meeuwsen over hun tegenstanders heen. Na de 8-6 liepen ze uit naar 10-6 en vervolgens stoomden met veel servedruk ze door naar 15-8. De hele ruime 21-10 zege zette hen op 1-0.

In set twee konden de Spanjaarden met een ace via de netrand na de technische time out de stand op 12-11 brengen, nadat ze eerder met 12-7 hadden achtergestaan. Beide teams bleven vervolgens tot aan 19-17 hun side outs maken. Met daarna twee kill-blocks van Robbert Meeuwsen wisten de Nederlanders ook deze set voor zich te beslissen en het ticket voor het hoofdtoernooi te pakken.

Katja Stam/ Raïsa Schoon zijn titelverdediger in Parijs en rechtstreeks voor het hoofdtoernooi, dat morgen begint, geplaatst. Stefan Boermans en Yorick de Groot zijn als tiende geplaatst en komen dus morgen ook direct uit in het hoofdtoernooi.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto FIVB.