Is drie keer scheepsrecht voor Lycurgus?

VoV, 12-10-2018. 5:43 uur. Voor het derde seizoen op rij begon Abiant Lycurgus gisteravond aan het avontuur in de voorronde van de Champions League. Gaat drie keer scheepsrecht zijn om de poulefase te bereiken? De eerste horde die genomen moest worden was het Oostenrijkse SK Posojilnica Aich/Dob.

‘We hebben hard getraind de laatste weken en we kijken echt uit naar de wedstrijd,’ aldus spelverdeler Stijn Held vooraf, die zijn eerste Europese wedstrijd gaat spelen voor Abiant Lycurgus. ‘In onze eerste twee wedstrijden, de Supercup en de eerste competitiewedstrijd, speelden we goed en haalden we een hoog niveau. Zeker kijkend naar de cijfers. Ik denk dat we er klaar voor zijn om een goed resultaat neer te zetten tegen de Oostenrijkers’ Tot zover zijn inschattingen, dan de wedstrijd.

Abiant Lycurgus is gisteravond met een 1-3 nederlaag aan het Europese avontuur begonnen. De setstanden in MartiniPlaza waren 24-26, 22-25, 25-23 en 18-25.

Het verhaal van de wedstrijd was uiteindelijk dat de ploeg van coach Arjan Taaij niet bij machte bleek om de serverende druk van de gasten af te wenden. Matej Mihajlovic, Matej Kok en Maximilian Landfahrer serveerden om het leven en onophoudelijk goed. De gasten tekenden over vier sets voor maar liefst dertien aces. Dat is extreem veel. Mede daardoor had de thuisploeg voor 1.000 toeschouwers in de beslissende fases nooit controle over de wedstrijd. Zowel in de eerste als tweede set ging het boven de twintig punten mis.

In de eerste set kwam Lycurgus met 8-4 voor, maar een serve serie na de time out op die stand veranderde dat in 9-0, waarna de teams elkaar weinig toegaven. Lycurgus leidde nog bij 14-11 en 18-15, maar zag die laatste stand via twee aces veranderen in 19-20.  Hossein Ghanbari blokkeerde Lycurgus naar 22-20, na een ace en een foutserve van de Oostenrijkers stond wel setpoint op het bord bij 24-23, maar dit punt kon helaas niet verzilverd worden. Wytze Kooistra sloeg een bal uit en Kok produceerde op setpoint weer een ace; 24-26. Met 1 om 6 aces maakten de gasten in deze set het verschil.

In de tweede set gebeurde feitelijk hetzelfde. Echter was de rol van de achtervolger nu veelal voor Lycurgus. Tussenstanden 5-6, 8-9, 10-12 en 13-15. Na de 17-18 kon Lycurgus het blad wenden, een technische foute en een uitgeslagen aanval maakten 20-18. Maar opnieuw een ace op het juiste moment zorgde even later ook weer voor de gelijke stand bij 22-22 en vervolgens sloegen de gasten keihard toe. Eerste met twee kill – blocks en in dezelfde serveserie was het nu Mihajovic die aan het kanon stond. De Sloveen sloeg eerst een punt binnen en met een ace ging ook deze set naar Posojilnica; 22-25. Alle goede dingen die Abiant Lycurgus zeker wel liet zien ten spijt. Op de momenten dat het erop aan kwam was de servedruk van de gasten te overheersend.

Toch herpakte de landskampioen zich in de derde set. Vanaf 14-14 werd een gaatje geslagen richting 22-18. Via goede scores van onder andere Wytze Kooistra, Hossein Ghanbari en Dennis Borst. Toch werd het nog weer spannend. De gasten kwamen terug via een ace voor 20-20 en een voor 23-23. Daarna was het Kooistra die met zijn tiende punt in de derde set voor setpoint zorgde en via een technische fout bij de tegenstander rolde set drie met 25-23 naar de thuisploeg.

Iedereen ging er nog eens even goed voor zitten, want misschien kwam er wel een vijfde set. Vanaf het begin was het in set vier achter de feiten aanlopen. Via een subtiel blokje van Frits van Gestel aan het net werd het 9-10. Kleiner zou de achterstand niet worden. Via een aantal eigen fouten en een dubieuze bal die volgens velen aan de verkeerde kant van de antenne langs ging, de lijnrechter vlagde hiervoor, stond het in no – time 11-17. Daarmee was het over en uit qua kansen op een mogelijke vijfde set.

De gasten speelden te goed om dat nog aan te laten branden. De eigen serve was getuige vele servefouten onder de maat. Dat bleek ook een aantal keren in de slotfase van de vierde set. Een servefout betekende het eerste matchpoint en omdat Erik van der Schaaf een aanval daarna uitsloeg was het ook direct raak; 18-25.

Met 56 om 70 eigen punten en een foutenlast van 29 om 33 werd de uiteindelijke totaalstand 89 – 99. Aanvallend heersten de Oostenrijkers met 43 om 51 scores, de serve was met 2 om 13 punten bij hen veel effectiever. Maximilian Landfahrer werd met 20 punten topscorer, Wytze Kooistra maakte er 18, Frits van Gestel kwam tot 15 punten.

De return is komende woensdagavond om 20.25 uur in Klagenfurt. Abiant Lycurgus moet dan met 3-0 of 3-1 winnen om een Golden Set af te dwingen.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV. Basis verslag door Theo Sikkema, Abiant Lycurgus