Italië en Rusland ook naar EK-kwartfinale

VoV, 31-08-2021. 5:08 uur. Gisteravond werden de laatste twee wedstrijden in de achtste finales gespeeld. Italië vs. België en Rusland vs. Wit-Rusland. Hetgeen mocht worden verwacht kwam uit, Italië en Rusland wonnen, waarmee er dus een eind komt aan het EK voor België en Wit-Rusland.

Italië (foto boven) was drie sets veel te sterk voor onze Zuiderburen, die zonder hun geblesseerde topscorer Britt Herbots aan het duel moesten beginnen. Alleen in de tweede set kon België zich naar de zege knokken, niet opgeven en bergen inzet werden beloond met een 23-25 zege.

In de eerste set moest bondscoach Gert Vanden Broek al bij 8-4 de eerste time out aanvragen, bij 15-8 stonden de Belgische dames weer aan de kantlijn. Paola Egonu en Elena Pietrini bezegelden in het verder verloop van de set de Belgische nederlaag, die na 20-11 en 23-13 met 25-14 definitief werd.

In de tweede set maakte België een 8-6 achterstand ongedaan eb ban een 8-10 voorsprong. Met een blokpunt en een ace door de ingevallen spelverdeelster Elise van Sas kwam België op 12-16, Italië had bij 17-17 het verschil weggewerkt, maar onze Zuiderburen namen opnieuw afstand 20-22 en wisten ook na de 23-23 door Pietrini weer het verschil te maken. Het laatste punt scoorde Egonu, voor België.

de derde set was nagenoeg een copy van de eerste. Via 8-4 en 14-7 kwam Italië op een voorsprong van 22-14. In de finale van de se maakten een 3 om 3 score er 25-17 en 2-1 voor Italië van. Hetzelfde beeld in de vierde set. Een voor de Belgische ploeg te sterk Italië maakte met 8-4, en 16-9 al in de eerste helft van de set het verschil en via een trefzekere Egonu, Sylla en Pietrini werd de set met 25-12 gewonnen.

Egonu werd met 27 punten topscorer, Pietrini sloot met 19 punten af. Bij België kreeg Celine van Gestel de meeste punten achter haar naam, totaal 11. De eigen score van 80 om 41 gaf de overmacht van Italië heel duidelijk weer.

Rusland won met 3-1 van Wit – Rusland. Via de setstanden 27-25, 25-20, 19-25 en 25-23. Het was twee sets op het nippertje, maar op het nippertje was ook voldoende voor de Russische ploeg, die zonder Goncharova en een aantal andere speelsters, die wel bij de OS in Tokyo present waren, op dit EK is.

In de eerste set kwam Rusland met 21-18 en 23-21 voor en leek het een kwestie van twee side outs verzilveren voor de set winst. Wit-Rusland had op 23-24 echte setpoint, benutte dat niet en verloor daarna met 27-25. In de tweede set liet Rusland het niet op een spannende finale aankomen. Na de 20-19 maakten ze de set met 25-20 uit.

De derde set was voor Wit-Rusland. In het middendeel hadden ze al een 8-15 voorsprong, Rusland kwam nog dichtbij (15-17) maar het lukte niet de wedstrijd in drie sets te beslissen. Na de 18-23 en 19-25 mocht Wit-Rusland blijven hopen op een positieve afloop van de achtste finale.

Helemaal toen ze in het begin van de vierde set ook met 4-7 aan de leiding kwamen. Echter was bij 9-9 de voorsprong ongedaan gemaakt door Rusland en koerste de ploeg onder aanvoering van de jeugdige Fedorovtseva na 16-12 en 22-17 af op de winst. In de finale werd het na 24-19 bij 24-23 nog even heel spannend of de tiebreak toch nog afgedwongen werd, Rusland liet het niet zover komen en won met 25-23.

Fedorovtseva werd met 20 punten topscorer, bij Wit-Rusland kreeg Harelik de meeste punten achter haar naam, te weten 14.