Italië pakt WK U18 titel

ItaliëWKU18

Italië is voor het eerst wereldkampioen bij de meiden in de leeftijdsgroep onder de achttien geworden. In Lima, Peru, behaalden ze in de finale een overtuigende 3-0 zege tegen de USA. Via de setstanden 25-20, 25-18 en 25-16. Mede door een prima verdediging en een zeer gevarieerde opslag  (4/13 aces) overtroffen ze de USA duidelijk. Ook aanvallend hadden ze met 25/41 de veel betere cijfers. Blokkerend (9/4) kon USA wat terrein goedmaken, en in de foutenlast ontliepen de teams zich met 17/16 weinig. Paola Egonu, die tot MVP van het WK werd uitgeroepen, werd met 18 punten topscorer in de finale.

Met 13-16 ging de tweede technische time out in tijdens de eerste set, Italië liep uit naar 14-19 door onder andere twee aces van Vittoria Alice Piani. USA kwam tot 17-19 terug. Met opnieuw twee aces, dit keer van Giulia Melli, kon Italië het verschil weer vergroten en won uiteindelijk, na twee rake klappen van Egonu en Melli met 25-20.

Italië bouwde na de tweede technische time out (14-16) de voorsprong uit naar 14-18. Op setpoint blokkeerde Egonu Kathryn Plummer af en maakte de 25-18 daarmee perfect. In de derde set was Italië heer en meester. Met 25-16 werd de titel binnengehaald.

In de strijd om het brons was China met 3-0 te sterk voor Turkije. Al zat er maar weinig verschil in de setstanden 25-23, 25-21 en 29-27.

Servië won met 3-0 van Duitsland en veroverde daarmee de vijfde plaats. Via de setstanden 25-19, 25-19 en 26-24. “Het liep niet vandaag” zei de Duitse bondscoach Jens Tietbohl na de wedstrijd. Tegen Rusland speelden we een geweldige wedstrijd, maar vandaag tegen Servië hadden we te veel problemen. Bij de toernooistart had Duitsland niet verwacht zover te komen. Alleen in 2011, toen Duitsland vijfde werd, was er een beter resultaat.

“Onze tactiek werkt prima, ten opzichte  van de poulewedstrijd tegen Duitsland (3-0 verlies) hebben we ons sterk verbeterd” vond de Servische coach na afloop. Duitsland had een 13/10 voordeel op blok en serve, maar verloor aanvallend met 32/37 punten. De 29/17 foutenlast was echter voor een groot deel bepalend voor de afloop.

Rusland werd zevende. Zij versloegen Polen met 3-0 via de setstanden 2514, 25-18 en 25-16. Japan sloot als negende af. Zij wonnen met 3-0 van Argentinië, dat 21, 16 en 19 punten meekreeg.

Brazilië werd elfde en België twaalfde. Met een 3-1 nederlaag sloot België het toernooi af. In de tweede set konden ze via 20-25 de 1-0 achterstand in sets nog wegwerken, maar de 25-20 en 25-15 tekenden vervolgens voor het verlies.

Tot 14-13 kon België in de eerste set goed meekomen, ook bij 18-16 was er nog geen man overboord, maar de uitgeslagen aanvallen en een zwalkende servepass betekende daarna het eerste setverlies. Na de 3-12 voorsprong voor België in de tweede set bleven ze doorgaan en aan het eind was er genoeg over om in sets gelijk te komen.

Tot 18-18 in de derde set doen de partijen weinig voor elkaar onder. Het agressievere spel van Brazilië in de eindfase bezorgde hen de winst. Via 4-1 en 8-4 liep Brazilië in de vierde set uit naar 12-5. De Belgische ploeg probeerde het nog uit alle macht om dit verschil weg te werken, maar kwam aan het eind toch nog ruim tekort. Britt Herbots werd met 24 punten topscorer van de partij.

De dertiende plek was voor Korea. Zij wonnen met 3-0 van Egypte. Vijftiende werd Mexico, dat Peru met 3-1 versloeg.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto FIVB. Italië.