Vizier op volleybal

 

Italië verwijst Oranje naar strijd om EK-brons

VoV, 04-09-2021. 4:45 uur. De Oranje damesploeg van Avital Selinger had via een tweede plaats in de poule en zeges in het vervolgtraject op Duitsland en Zweden de laatste vier van het EK in Belgrado bereikt. In de halve finale stond echter Italië, een Europese volleybalgrootmacht aan de andere kant van het net. Italië heeft tot nu zeven EK-zeges in dit toernooi op naam, vijf in de poulefase, daarna werd in de KO rondes van België en Rusland gewonnen. De zege op Rusland was imponerend.

Als vooraf gezegd zou zijn “Oranje bereikt de Final Four, hier op het stippellijntje tekenen”, dan zou waarschijnlijk de hele ploeg (en staf alsook fans) dat gedaan hebben. Nika Daalderop zei heel reëel: “We hebben ook wel een beetje geluk gehad met de poule-indeling en met het feit dat Zweden Bulgarije uitschakelde, maar we hebben ook Duitsland wel moeten verslaan om te komen waar we nu staan. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst.”

Selinger en zijn Italiaanse collega begonnen met de volgende basiszeven aan het voorlaatste duel op dit EK.

  • Spelverdeling: NL Britt Bongaerts. Italië: Alessia Orro
  • Diagonaal: NL: Elles Dambrink. Italië: Paola Egonu
  • Libero: NL: Myrthe Schoot. Italië: Monica de Gennaro
  • Passer Lopers: NL: Anne Buijs, Nika Daalderop. Italië: Elena Pietrini en Miriam Sylla.
  • Midspeelsters: NL: Juliët Lohuis, Eline Timmerman. Italië: Cristina Chirichella en Anna Danesi.

Voor een aantal Nederlandse speelsters staan er aan de andere kant van het net bekende gezichten, die zij in internationale competities al vaker tegenkwamen of waarmee ze een team (gaan) vormen in het komend seizoen. In de VNL- competitie speelde Oranje tegen Italië B en won met 2-3 via 10-15 in de vijfde set. Of Oranje te groot is voor het servet en te klein voor het tafellaken zal dit weekend blijken.

De wedstrijd:  Oranje zat meteen lekker in de set en kwam via Nika Daalderop, een blok van Juliët Lohuis en een ace van Elles Dambrink en missers van Egonu, die het vizier nog niet goed had ingesteld, op een 5-3 voorsprong. Italië nam met een driepunter de leiding over, kwam via Cristina Chirichella op twee punten voorsprong bij 6-8 en 8-10, hetwelk verschil Anne Buijs en een ace van Britt Bongaerts ongedaan maakten bij 10-10. Met Cristina Chirichella aan serve nam Italië vervolgens afstand naar 10-15, waarbij twee aan Oranje gegeven punten door de video challenge werden gecorrigeerd.

Celeste Plak nam de plaats van Elles Dambrink in, werd voor 11-17 afgeblokt, waarop Oranje voor de tweede keer de time out inging. Oranje probeerde het verschil te reduceren en kwam via een pipe score van Plak en een blok van Buijs op 18-22. Maret Grothues kwam er nog in voor de serve, maar Pietrini en Egonu hielden Italië ruim voor. Het zag er zo gemakkelijk uit als Nederland serveerde: Van de Gennaro naar Orro naar Egonu of Pietrini en weer een punt. Zo werd het 19-25 en 0-1 in de eerste set.

In de tweede set keek de ploeg van Selinger al vlot tegen een behoorlijke achterstand aan. Bij 5-9 haalde hij zijn team naar de kantlijn, opnieuw waren Pietrini, Sylla en Egonu blokkerend niet af te stoppen. Na de pauze scoorden Sylla en een blok op Anne Buijs de 5-11, Elles Dambrink stopte de serie. Pas bij 12-17, na een Italiaanse foutserve kon Oranje, met de ingevallen Marrit Jasper in de ploeg, wat terugdoen.

Eerst naar 14-17 en vervolgens naar 16-18, Sylla en Chirichella herstelden het verschil (16-21), Selinger ging opnieuw de time out in, waarna het twaalfde punt van Egonu en een technische fout voor 16-23 zorgden. Met 17-25 was er aan het eind ook een duidelijk verschil in het voordeel van de ploeg van Davide Mazzanti.

In de derde set toonde Oranje tot welk volleybal het in staat is. Met een paar schepjes er bovenop en een minder geconcentreerd spelend Italië draaide Oranje Italië dol en zorgde ervoor dat de coach vlot achter elkaar (bij 8-4 en 13-9) de time out in moest vluchten en tevens de nodige vaste basis, die even helemaal niet meer thuis gaf, naar de kant haalde om te redden wat er te redden viel.

Na de time out op 8-4 kon Italië nog terugkomen naar 9-9, time out Nederland, maar na de bal in het net door Alessia Orro serveerde Juliët Lohuis de Italiaanse passlinie aan flarden, waarbij ze sterk werd gesteund door scores van Anne Buijs en Eline Timmerman. Oranje liep uit naar 16-10 en bracht het verschil daarna op tien punten bij 23-13. Italië werd overklast, stond erbij en kon er niets aan doen. Oranje zat in de flow en was niet te stoppen. Na de 23-14 gaf Oranje nog twee kadootjes weg en sloot af met 25-16.

De derde set gaf de fan goed moed op een positief vervolg van de wedstrijd, maar helaas bleek het een ‘derde set winst’ te zijn, zoals wel vaker bij een 0-2 achterstand voorkomt.

Teamcaptain Miriam Sylla bleef in de vierde set aan de kant bij Italië, de andere posities werden weer door de oorspronkelijke starting seven ingenomen. En zij lieten zien dat ze het vlekje van de derde set wilden wegwerken. Pietrini, Danesi en Egonu maakten 2-5, na de Nederlandse time out kwam Oranje op 4-6, maar verloor de aansluiting toen Italië doordenderde naar 4-11 en na een drietal scores op rij door Paola Egonu op 5-14 kwam.

Celeste Plak en Nika Daalderop konden het verschil terugbrengen naar 13-18, de reactie van Italië bracht hen naar 13-21. Juliët Lohuis en Anne Buijs scoorden nog tot aan de 18-23, maar Egonu en Pietrini zorgden daarna voor de 18-25 eindstand en de 1-3 zege van Italië.

Italië scoorde 79 eigen punten, Oranje 52. Die waren als volgt over de posities verdeeld: Spelverdeling: Bongaerts 2, Orro 3. Passer lopers: Daalderop 14, Buijs 9 en bij Italië Pietrini 14, Sylla 8, Gennari 2 en Nwakalor 1 (dus 23 om 25).  Midspeelsters: Lohuis 9, Timmerman 4 en bij Italië Danesi 17, Chirichella 10 (dus 13 om 27). Diagonaal: Plak 12 en Dambrink 2 en bij Italië Egonu 24 (dus 14 om 24)

Oranje speelt vandaag om 17:00 uur om EK-brons tegen Turkije dat in een prachtig duel, zie ons separate verslag, met 1-3 van Servië verloor.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s CEV.