Itapema: NL – duo’s gaan voor brons!

VoV, 19-05-2018. 4:21 uur. In het Braziliaanse Itapema waren nog twee Nederlandse duo’s in de strijd om eremetaal. Bij de dames Stubbe / van Iersel en bij de mannen Varenhorst / van de Velde. Zij waren doorgestoten naar de kwart finales van dit viersterren toernooi.

Joy Stubbe en Marleen van Iersel moesten het opnemen tegen het Braziliaanse duo Taiana Lima / Talita. ”Honger naar meer” schreef Joy Stubbe op haar Facebook pagina na de winst met twee keer 25-23 op Duitsland in de achtste finale. Maar of die honger gestild werd?

Daar leek het in de eerste set wel op toen het Nederlandse duo bij 5-11 en 8-14 een mooie voorsprong van 6 punten bij elkaar geslagen had. Maar het vervolg liep stroever, Brazilië knokte zich terug en bij 20-20 waren ze op gelijke hoogte. maar net als eergisteren tegen Duitsland bewaarden Stubbe / van Iersel de rust, werkten zich naar setpoints en verzilveren dat op 24-25 voor de 24-26 setwinst.

In set twee pakten ze meteen een 1-4 voorsprong en bleven verder de hele set aan de goede kant van de score. Tussenstanden 5-8, 9-12, 11-16 en 16-19, voordat ze de big points ook in het zand sloegen. Met 17-21 pakten ze de 0-2 zege en dus een plaats in de halve finale, waarin ze tegen Klineman / Ross spelen.

Een plek in de finale zat er voor het Nederlandse duo net niet in. Na de 0-2 nederlaag via de setstanden 18-21 en 17-21 is vandaag het brons het hoogst haalbare. Stubbe – van Iersel kwamen net tekort om voor het goud te mogen spelen. Tegenstander vanmiddag is het Canadese duo Bansley / Brandie, dat in de halve finale van hun landgenoten Pavan / Melissa verloor.

Christiaan Varenhorst / Steven van de Velde traden aan tegen Grimalt en Grimalt, een duo dat dit jaar al goud won in Doha (4* toernooi) en Sydney (3* toernooi). Na de 10-10 stand in de eerste set liepen de Chilenen uit naar 10-13 en vervolgens hielden ze op de side out tot aan 19-21 de voorsprong vast.

Dezelfde truc haalden Varenhorst en partner uit. Na de 11-10 stand bij de technische time out in de tweede set brachten ze het verschil op zeven punten bij 17-10 en wonnen vervolgens met 21-15. In de tiebreak was de bij 12-8 de winst binnen handbereik en met 15-10 werd die ook door bet BTN duo binnengehaald.

Ook Varenhorst / van de Velde speelden dus in de halve finale voor een plek in de finale. Hun tegenstander daarin was het Poolse duo Fijalek / Bryl. Maar ook zij kwamen net tekort om voor het goud te kunnen gaan. De eerste set ging met drie punten verschil verloren (21-18), de tweede bedroeg het verschil het dubbele (21-15). In de kleine finale zijn Kantor / Losiak uit Polen vandaag de tegenstanders.