Vizier op volleybal

 

Jacqueline Koppers bij Volley Tilburg D1 aan het roer

VoV, 14-06-2024. 18:00 uur. Er is witte rook. Volley Tilburg Dames 1 heeft een nieuwe trainer en daarmee gelijk een nieuwe assistent. Het is de 41-jarige Jacqueline Koppers die is aangetrokken als hoofdtrainer. Met haar heeft de club een volleybaldier met een hele berg ervaring weten te strikken.

Assistent wordt haar vader Jacques Koppers. Ook iemand die in het volleybal zijn sporen heeft verdiend. Over haar assistent zegt ze: “Ik heb Jacques gevraagd om te assisteren op de dinsdagen en de thuisdagen. Jacques en ik geven al jaren samen training en hebben ieder een eigen stijl van trainen geven. We vullen elkaar goed aan.”

Koppers senior is geen onbekende in volleyballand. Hij is jaren actief als (talenten)-trainer, coach en als opleider voor de Nevobo. Voor meerdere dames uit het team is ook hij geen onbekende.

Hoofdtrainer Jacqueline is al vanaf haar 6e met volleybal bezig. Dat deed ze tot haar 28e, tot het fysiek vanwege haar ziekte niet meer lukte, toen ze 22 was werd bij haar MS gediagnosticeerd.

Bronzen EK-medaille: Jacqueline Koppers schopte het als speelster tot de eredivisie. Toen het volleybal staand niet meer lukte, ging ze zittend verder. Daardoor kwam ze in contact met Volley Tilburg. Als zitvolleybalster maakte Jacqueline deel uit van het Nederlands team, waar ze een bronzen medaille mee won op de Europese Kampioenschappen.

Die club was na het afscheid van Dennis Gelissen en assistent Geanpaul Mercera op zoek naar een nieuwe trainer-coach. Tijdens een aantal proeftrainingen bleek als snel dat het goed klikte tussen Jacqueline en het team.

Vanaf haar 16e is ze al bezig met het geven van trainingen. ‘Ik heb van talentvolle jeugd, jongens en meisjes (rayon, district, NVS), tot en met Tweede Divisie mannen getraind en gecoacht. De laatste 12 jaar waren het allemaal mannenteams”, vertelt ze. Ze was onder meer actief bij V.C. Atak ’55 in Waspik. Bij Volley Tilburg gaf ze drie jaar training aan heren 3 en 4.

Waarom dan nu dames? Jacqueline Koppers: ‘Als trainer/coach vind ik dat het tijd wordt om mezelf verder te ontwikkelen en uit te dagen op het hogere niveau. En bij Volley Tilburg krijg ik deze kans bij de dames.”

Seizoen 2024-2025: Over komend seizoen zegt Jacqueline: “Wij als staf willen komend seizoen gaan bouwen aan een spelsysteem vanuit onze visie en dat past bij deze speelsters. Van daaruit willen wij een basis leggen en deze verder uitbouwen voor de komende 3 tot 5 jaar naar een stabiel team dat door kan groeien naar de superdivisie c.q. eredivisie. Met speelsters uit de eigen vereniging, waarbij er met veel passie en strijd gespeeld gaat worden.”

gh @ VoV, persbericht en foto via Loni Wissink, Volley Tilburg.