Vizier op volleybal

 

Jelte Maan beëindigd zijn imposante carrière.

VoV, 19-04-2021. 13:46 uur. Ongeveer een maand nadat Jelte Maan 35 is geworden heeft hij bekend gemaakt dat hij zijn volleybal carrière zal gaan beëindigen. De laatste 13 jaren verdedigde hij de clubkleuren van Maaseik.

Door zijn goede prestaties in de Nederlandse Eredivisie bij Dynamo kwam Maan bij Noliko Maaseik onder de aandacht, dat was in 2008, waarna Vital Heynen hem naar Maaseik haalde.

Zijn persoonlijke statistieken bij Maaseik liegen er niet om. Hij speelde 562 wedstrijden voor deze club, waarvan hij er 408 won. Gedurende zijn contractperiode won hij vijf nationale Belgische titels, vier nationale bekers, vijf supercups en twee Europese bronzen medailles. Hij kwam met Maaseik 13 keer in Europese bekertoernooien uit, speelde totaal 111 Europese wedstrijden, inclusief vier keer met Dynamo Apeldoorn.

Verder speelde hij circa 200 wedstrijden voor Oranje, het aantal MVP en SotG (Star of the Game) nominaties zijn bijna ontelbaar, zijn MVP-uitverkiezing na de wedstrijd in december 2019 tegen het sterrenensemble van Zenit Kazan, Maaseik won met 3-2, was een erkenning van bijzondere aard. In België werd hij in 2012, toen Maaseik de ‘tripple’ haalde (Supercup, Beker en Kampioen) tot Speler van het Jaar gekozen.

Over het aantal gele kaarten dat hij als boegbeeld van zijn team vergaarde zijn geen gegevens bekend. Bekend was wel dat hij van zichzelf, zijn teamgenoten en de arbitrage altijd het maximale vroeg en dat wilde nog wel eens botsen, waarna je hem als door een zwerm bijen achtervolgt naar de scheidsrechter zag stormen.

Blessureleed bleef hem niet bespaard in al die jaren. Maar steeds wist hij zich weer terug te vechten naar het niveau dat hij voor de blessure haalde. Men zal zich Jelte als een zeer gedreven en energieke volleyballer blijven herinneren, die nooit te beroerd was om vechtend het voortouw te nemen en zijn team op sleeptouw mee te sleuren.

Jammer dat zijn carrière zonder grote prijs ten einde gaat. Geen beker en geen landskampioen dit jaar met Maaseik, en vanwege de coronapandemie ook  zonder een groots afscheid van de fans. Het blijft bij een rustig ‘het ga je goed’ in kleine kring. Al zal Maaseik als dank voor dertien jaar trouwe dienst dit moment niet zomaar voorbij kunnen laten gaan. Ongetwijfeld zal voor hem een plaats in het ‘Dream Team’ aller tijden van de club gereserveerd worden. Jelte, het ga je goed!

gh @ Vizier op Volleybal. Bron en foto’s CEV.