Jeugd Oranje U17 verliest van Roemenië

VoV, 18-05-2018. 6:05 uur. In de vierde wedstrijd van het EK U17 toernooi heeft de ploeg van Eelco Beijl met 3-2 verloren van Roemenië.  Een 2-1 voorsprong in sets kon helaas in de vierde en vijfde set niet verzilverd worden. Met 25-21 maakte Roemenië gelijk waarna ze de beslissende vijfde set met 15-11 wonnen.

De bondscoach begon met Kim Klein Lankhorst, Jette Kuipers, Annemarie Venema, Anna Zijl, Iris Vos, Jolijn de Haan en libero Romy Brokking aan de wedstrijd. Vanaf de derde set stond Mirte van der Sluijs voor Jette Kuipers in de basis. Alle andere speelsters hadden invalbeurten.

Roemenië nam na de eerste technische time out in de eerste set het initiatief over en liep van 7-8 achter uit naar 16-13 voor  om via 21-16 met 25-19 af te sluiten. Vooral hun servedruk was hoog (6 aces) en hun eigen score was beduidend beter dan die van Nederland met 15 om 10 punten.

In de twee volgende sets speelde Oranje stukken beter en kon zich naar een 1-2 voorsprong in sets werken via 21-25 en 17-25. Aanvankelijk liepen de teams in beide sets nog gelijk op, maar in het middendeel nam Oranje steeds afstand. In de tweede set van 7-8 naar 11-16 en 16-21. In de derde naar 12-16 en 17-21. Met name Iris Vos was effectief bezig met 6 punten in de tweede en 5 punten in de derde set. Ook Mirte van der Sluijs nam in de derde set 5 punten voor haar rekening. Oranje had vooral serverend en blokkerend voordeel.

In de vierde set ging het mis toen een 13-17 voorsprong veranderde in een 21-18 achterstand en Roemenië de setstand daarna met 25-21 gelijk kon trekken.  In de vijfde set keek Oranje al snel tegen een 5-0 en 10-2 achterstand aan, die ze niet meer van de borden kregen. Het werd 15-11 voor Roemenië, dat daarmee hun eerste winst in dit toernooi haalde.

Bij Nederland werd Iris Vos met 18 punten topscorer, Annemarie Venema kwam tot 12 punten en Mirte van der Sluijs scoorde 11 keer, inclusief 4 aces. In de totalen won Roemenië de partij op serve (16/11 aces) en had tevens de lagere foutenlast met 34/38. Blokkerend (4/7) en aanvallend ( 45/47) was Oranje net iets beter.

In de overige wedstrijden in deze poule won Turkije met 3-2 van Duitsland (17-15 in de vijfde set) en was Italië snel klaar met Oekraïne, dat maar 14, 17 en 12 punten meekreeg per set. Italië, Duitsland en Turkije zijn de top drie in de poule,  Nederland, Roemenië en Oekraïne maken de stand compleet.