Jeugd Oranje U18 kansloos tegen Frankrijk

VoV, 06-01-2018. 16:59 uur. Jeugd Oranje Jongens, de U18 selectie van trainer coach Arnold van Ree, heeft bij het EKK in Bulgarije een kansloze nederlaag geleden tegen Frankrijk, waarvan onlangs bij het Achtlandentoernooi in Montpellier nog met 3-2 was gewonnen. Vanmiddag werd het in Sofia 0-3 voor Frankrijk via de setstanden 21-25, 17-25 en nogmaals 21-25. Alleen in de derde set kon Oranje lang in het spoor blijven, maar moest bij de big points toch afhaken.

Frankrijk nam in de openingsset na 10-11 afstand, eerst naar 11-14 en vervolgens naar 12-18. De Fransen speelden met een hoge foutenlast (13 punten kreeg Oranje in deze set kado), terwijl Oranje grote problemen had om aanvallend te scoren, getuige het aanvallende scoringspercentage van 16% en slechts 3 aanvallende punten in deze set. Na de 12-18 kwam Oranje nog op 19-22 en verloor met uiteindelijk met 21-25, waardoor het een stukje minder erg leek dan het was.

In de tweede set stond Frankrijk bij de eerste technische time out al met 4-8 voor en dat verschil van vier punten bleef tot aan 13-17 in stand. De sprong naar 13-19 en 14-21 kon Oranje niet pareren. De set ging met 17-25 verloren. Het scoringspercentage was met 40% een stuk beter, maar leverde slechts 8 aanvallende punten op, terwijl de tegenstander met 62% er 13 maakte. De Franse foutenlast was ook behoorlijk lager, 6 kadootjes kreeg Oranje, terwijl de Nederlandse ploeg juist een stuk guller was dan in de set ervoor met 10 directe punten voor de tegenstander.

In de derde doorgang kon Oranje tot 18-18 gelijke tred met Frankrijk houden. Een geringe achterstand van een paar punten werd steeds weer ingelopen zoals bij 6-8, dat werd omgebogen naar 12-11 en 16-18 dat 18-18 werd. Echter in de finale moest Oranje capituleren toen de side out op 20-21 niet werd gemaakt. Frankrijk ging naar 20-24 en won met 21-25. In deze set lag de servepass niet goed en bleef ver achter bij de door Frankrijk gescoorde percentages. De eigen score van 10 om 19 punten in Frans voordeel zegt genoeg, het kon lang gelijk opgaan omdat de foutenlast bij Oranje een stuk lager lag (6 om 11).

Al met al een teleurstellend resultaat gezien de winst bij de WEVZA in december.  Oranje kan morgen tegen Zweden de eer nog redden op dit toernooi. Met 0 punten uit twee wedstrijden en maximaal 3 uit drie wedstridjen zal Oranje niet bij de beste nummers twee van alle poules horen en zich dus niet plaatsen voor het EK.

Bij Oranje werden Martijn Brilhuis en Rik Damen met 6 punten topscorer. Dat aantal zegt ons inziens ook al heel veel over de Oranje productie.