Jeugd Oranje U18 sluit EKK met zege af

VoV, 08-01-2018. 6:25 uur.  De Nederlandse jongensploeg U18 van trainer coach Arnold van Ree heeft het EKK in Bulgarije met een 3-0 zege tegen Zweden positief afgesloten. Daarmee eindigde de ploeg op de derde plaats in de poule, hetgeen inhoudt dat ze zich niet geplaatst hebben voor het EK. Zweden had de voorgaande twee wedstrijden tegen Frankrijk en Bulgarije ook ruim verloren, ze kregen tegen Nederland 17, 22 en 17 punten mee.

Trainer coach van Ree: “We hebben tegen Zweden gedaan wat we doen moesten, ondanks dat het voor het team moeilijk was om zich op deze wedstrijd te focussen. Want we hadden ons als target gesteld ons te plaatsen voor de eindronde, daarin slaagden we niet, maar de ploeg wist de laatste wedstrijd wel tot een goed eind te brengen. Over hun prestatie vandaag ben ik wel tevreden.”

Nederland stond in de eerste set vanaf de 1-0 tot en met de 25-17 steeds op voorsprong. Via de tussenstanden 8-4, 16-7 en 21-12 was de set snel gespeeld. Jesper van Muijden maakte vijf punten, blokkerend had  Oranje de zaakjes ook goed voor elkaar blijkens de zes gescoorde blokpunten in de ze set.

De tweede doorgang koste het wat meer moeite om de winst te pakken. Zweden kon tot 13-13 goed meekomen, maar moest daarna toezien hoe Oranje met 17-13 en 23-17 toch weer ruim afstand nam. Martijn Brilhuis had in deze set zes keer scorend succes. In de laatste set nam Oranje na 8-8 afstand naar 13-8 en kon met een ruime 21-17 de wedstrijd beslissen. Jasper Wijkstra en Martijn Brilhuis waren in deze set goed voor elk vier punten.

Oranje had een voordelige eigen score van 47 om 40 punten, die via de onderdelen aanval ( 32 / 36), blok (10/2) en aces (5/2) tot stand kwam. In de foutenlast bleef Oranje met 16/28 een stuk bij Zweden achter.

Topscorer werd Martijn Brilhuis met 14 punten (71% aanvallend  scoringspercentage). Jasper Wijkstra maakte 9 punten, en verder kwamen de Oranje punten op naam van Rik Damen (8), Jesper van Muijden (ook 8), Luuk Hofhuis (7) en Tieme de Jong (1).  Yannick Bak en Luuk Hoge Bavel hadden invalbeurten, zij scoorden niet. Net als libero Nick Martherus, maar dat is niet zo vreemd.

Voor het EK plaatsten zich: België, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Oekraïne, Wit-Rusland, Italië, Rusland, Turkije en de gastlanden Tsjechië en Slowakije.