Vizier op volleybal

 

Jong Oranje grijpt naast bronzen WK U20 medaille

VoV, 18-07-2021. 20:28 uur. De knop moest bij Jong Oranje meteen weer om. Niet te lang in de nederlaag tegen Servië blijven zitten en niet blijven treuren over de gemiste kans op de finale. Maar meteen de focus weer op de strijd om het brons tegen Rusland. Wat geweest is, is geweest, op naar ‘eeuwige roem.’

Laten we eerlijk zijn, die unieke kans om de finale te halen was wel terdege aanwezig ondanks het 3-1 verlies. Servië was te kloppen, maar op de en of andere manier leek Oranje gedurende een aantal fases in de derde en vierde set helemaal niet in de wedstrijd te zitten, en daarvan maakte Servië volop gebruik. Zoals van 12-9 voor in de derde naar 15-19 (3 om 10 scores) en van 11-13 achter naar 13-20 achter in de vierde set. (2 om 7 scores). Okay, de achterstanden werden ook weer goedgemaakt, maar zoals gezegd bleef het daarbij en waren de ‘killing points’ voor Servië.

Een ding willen we nog wel kwijt over het duel tegen Servië, we hebben niet zo goed begrepen waarom de basiszeven na zes overwinningen op rij in dezelfde startformatie in de zevende wedstrijd met een andere spelverdeelster begon en er in de wedstrijd geen wissel op die positie was, ondanks de mindere perioden zoals hierboven aangegeven. Iets van ‘Never change a winning team.’ Maar we kennen alle ins en outs niet, maar het kwam voor ons als volger bij dit WK niet erg begrijpelijk over. Maar er zal wel een moverende reden voor geweest zijn. Wat dat ook was.

Dan vandaag maar gaan voor brons, tegen Rusland. Nederland en Rusland hebben heel best scorende speelsters in hun ploeg. Die bij de top in de persoonlijke ranglijsten staan. Bij Oranje zijn dat Elles Dambrink (128 punten) en Jolien Knollema (113 punten), bij Rusland zijn dat Vita Akimova (122 punten) en Anastasiia Chernova (97 punten).

Oranje speelde in de secundaire poulefase ook reeds tegen Rusland, toen was er een 3-1 zege. Na de 2-0 in sets (16, 20) kwam Rusland terug in de wedstrijd (16-25), maar moest uiteindelijk toch de eer aan Jong Oranje laten (25-22)

Uiteraard waren we benieuwd in welke formatie bondscoach Marko Klok Jong Oranje aan zou laten treden. Met Kim Klein Lankhorst of met Hyke Lyklema in de rol als regisseuse? Bleef Klok de voorkeur geven aan Lyklema of viel hij terug op zijn eerdere keuze, die van Kim Klein Lankhorst?  De overige posities lijken wel duidelijk na zeven duels. Elles Dambrink (diagonaal), Romy Brokking (libero), Britte Stuut en Marije ten Brinke (midspeelsters) en Jolien Knollema en Jolijn de Haan (passer/ lopers).

De eerste set up van Hyke Lyklema in de eerste set ging naar Elles Dambrink, het eerste punt ging naar Rusland, maar na de 2-1 gingen de volgende zes naar Nederland. Elles Dambrink en Jolien Knollema waren aanvallend op dreef. Oranje was daarna de betere ploeg, pakte een 6-14 voorsprong en o.a. via Jolijn de Haan werd de 9-16 pauzestand bereikt. Het ace van Britte Stuut maakte 9-18 en Jong Oranje koerste onbedreigd op een dikke set zege af. Zamanskaia scoorde de 14-22, op 16-24, na een netfout van Romy Brokking, serveerde Rusland Oranje naar de 16-25 winst.

In de tweede set blokkeerde Marije ten Brinke met een trio blokpunten Oranje naar een 0-4 voorsprong. Maar die was ook razendsnel weer van het scorebord, na een aantal fouten aan Nederlandse zijde ging Rusland met 7-6 en even later na een ace van Zamanskaia met 10-8 aan de leiding. Jolien Knollema scoorde uit stand vanachter de driemeter de 10-11, bij 14-16 ging de verplichte pauze in.

Na de 14-17 blokkeerde Rusland zich via Suvorova en Zamanskaia naar 17-17, vervolgens pakte Oranje weer drie punten op rij (17-20). De time-outs volgden elkaar snel op, Rusland ging bij 21-22 naar de zijlijn, Nederland bij 23-24. De dreun van de ingevallen Iris Vos zette Oranje daarna op 23-25 en 0-2. Het voordelige verschil tot dan maakte Oranje via 9 om 16 punten voor blok en aces.

Rusland pakte met een ace op Iris Vos in de derde set een 4-1 voorsprong, Jolijn de Haan kwam haar meteen vervangen en bij 4-5 waren de rollen qua stand omgedraaid. In deze set was er een belangrijke scorende rol weggelegd voor Akimova en voor Chernova. Zij sloegen Rusland veelal hoog en hard naar 12-8, na de time out op die stand, maakte een foutserve 12-9. Oranje vocht zich terug, Jolijn de Haan en Elles Dambrink namen scorend het voortouw in de inhaalrace naar 14-14.  Rusland liep via Akimova uit naar 21-17, Hyke Lyklema scoorde serverend de 21-19, Akimova maakte de 22-19 en de 24-21, Jolien Knollema kon het verlies nog één keer uitstellen. Met een kill-block pakte Rusland vervolgens de set en de 1-2 stand.

Rusland kwam in de vierde set met 4-3 voor, na de 6-7 serveerde Hyke Lyklema Jong Oranje naar 6-10 en Nederland kon de leiding met een punt of vier verschil tot aan 16-20 vasthouden.  Nog vijf side outs en dan was de medaille binnen, die side outs kwamen er echter niet. Kostina serveerde Rusland in een ruk naar 22-20 en vervolgens begon het zenuwenspel om winst in vier sets of om het afdwingen van de tiebreak.

Rixt van der Wal zei dankjewel tegen een overpass en maakte 22-21, de aansluitende treffer na 23-21 kwam er niet, Elles Dambrink sloeg in het net. Op 24-22 besliste Akimova, in deze wedstrijd goed voor 35 punten, de set in Russisch voordeel. De 25-22 betekende 2-2 en dus verlengen.

De vijfde set was een echte Krimi, niet vanaf het begin maar vanaf het moment dat de tussenstand in de dubbele cijfers kwam. Daarvoor werd de 0-3 voor Nederland een 4-3 voor Rusland, een 4-6 voor Nederland en een 9-7 voor Rusland. Akimova sloeg alles wat er voor haar handen kwam raak, haar dertigste punt in de wedstrijd maakte de 10-10.

Jolijn de Haan scoorde 10-11, een toevallig ace van Hyke Lyklema (tegen het been van de weglopende Akimova) zette Oranje op 10-12. Oranje kwam bij 12-14 op matchpoint. Op 13-14 ging Oranje de time out in, de 14-14 blokkeerde Rusland op het scorebord. En toen begon het nagelbijten.

De matchpoints volgden elkaar snel achter elkaar op, Nederland kreeg er vier, Rusland drie. Jolien en Jolijn deden Rusland behoorlijk pijn bij hun gelijkmakende scores of bij het binnenslaan van het punt voorsprong. Bij Rusland kwamen zo ongeveer alle punten van diagonaal Akimova. Tussenstanden 14-15, 17-16, 17-18, 19-18 en 19-20. Akimova scoorde de 20-20.

En dan hoop je dat de wedstrijd niet als een nachtkaars voor de Oranjeploeg uit zal gaan, steeds weer wil je het matchpoint wel kijkend verzilveren, maar natuurlijk lukt dat niet. En dan gebeurt het toch, Elles Dambrink slaat cross court uit, en in de volgende rally overkomt Jolijn de Haan hetzelfde. 22-20, Oranje staat met lege handen in de schaduw van het podium.

Jong Oranje leverde een knappe prestatie met de vierde plek, maar we hadden toch het gevoel dat ze niet hebben gekregen waar ze eigenlijk recht op hadden gezien hun zes zeges in de poulefase.

Elles Dambrink werd bij Nederland met 21 punten topscorer, Jolien Knollema kwam op 19 punten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s FIVB