Jurmala: Kwartfinale eindstation NL-duo’s

VoV, 04-06-2022. 14:14 uur. Het NL-duo Stam/ Schoon verloor vanmorgen in de achtste finale van het Amerikaanse tweetal Hughes/ Kolinske. Het Nederlandse duo was als tweede geplaatst in het hoofdtoernooi, het Amerikaanse tweetal als vierde. Met 21-12 en 21-19 verlies kwam er een eind aan het optreden van Stam/ Schoon in Jurmala.

Sara Hughes en Kelley Kolinske speelden een ijzersterke eerste set. Eigenlijk vanaf het begin, hetgeen Stam/ Schoon al bij 3-8 achter de time out in dwong. Sterk serveren leverde veel druk op Nederland op en tevens een ace voor 4-12 en een overpass kill bij 5-14. Bij 9-17 was het verschil groot genoeg om de partij op de side out rustige uit te spelen. Het werd 12-21, na een kill block van Kelley Kolinske op Katja Stam.

Na de eerste veldwissel in de tweede set (3-4) namen Stam/ Schoon op de side out steeds een puntje voorsprong, na de tweede veldwissel bij 7-7 scoorde USA via een ace via de netband de 7-9. Bij de technische time out had Oranje het voordeel weer met 11-10 aan hun kant. Een bekeken balletje van Katja Stam maakte 12-10, een serie van vier punten gaf USA weer de leiding (12-14), waarna Nederland de koppositie bij 15-14 weer overnam.

USA scoorde met een husband & wife ace het breakpoint voor 16-17 en kwam via een rake klap van Sara Hughes even later op de beslissende twee punten voor bij 18-20, waarna ze de set met 19-21 en de wedstrijd met 0-2 voor zich beslisten. Stam/ Schoon sloten dus als vijfde dit Elite16 toernooi af.

Varenhorst/ van de Velde speelden in de kwartfinale tegen Nölvak/ Tiisaar uit Estland. Dit duo is als elfde geplaatst, Varenhorst/ van de Velde stonden daar als vijfde genoteerd.

Na de tweede veldwissel bij 7-7 in de eerste set kreeg Nederland een serie van vijf punten tegen (7-12) en vanaf dat moment liepen ze achter de feiten aan. Het verschil slonk nog wel naar drie à vier punten, maar was bij 12-18 ook weer zes punten. Via een Nederlandse foutserve kwamen Nölvak/ Tiisaar op setpoint bij 16-20. Nederland kon het verlies nog twee keer uitstellen voordat de set met 18-21 naar Estland ging.

Bij 1-5 in de tweede set keken Varenhorst/ van de Velde alweer tegen een ruime achterstand aan en in het verdere verloop van de set waren ze de hele tijd in de achtervolging. Bij 6-9 was het verschil drie punten en dat bleven er drie tot aan 13-16. Het werden er vier bij 14-18 en vijf bij 15-20. Van de Velde kon nog een keer tegenscoren voordat Estland de set met 16-21 besliste. En dus de wedstrijd met 0-2. Ook Varenhorst/ van de Velde sluiten dus als vijfde af.