Kalinko H1 naar de halve beker finale

VoV, 27-02-2018. 6:56 uur. Het eerste herenteam van Kalinko heeft de kwartfinale van het bekertoernooi overtuigend gewonnen. In een vermakelijke wedstrijd, waarin het team van coach Arie van Wolferen degelijk en met vertrouwen speelde, werd 3e divisionist Leython heren 2 uit Leiderdorp met 3-0 verslagen (25-18, 25-23, 25-22).

Afgelopen week was er nog de roemloze afgang in Leiden van  concurrent SKC. Met weinig zekerheid in de pass en gebrek aan overtuiging in de aanval konden de zekere punten van de sterke diagonaal van SKC niet worden gecompenseerd. In het kader van de competitie werden gevoelige punten verloren van een directe concurrent, zeker omdat in de thuiswedstrijd de Leidsche studenten nog kansloos werden verslagen. Gelukkig was met de winst van de laatste set de afgang niet compleet.

Deze week stond er tegen Leython echter een heel ander team in het veld, ondanks dat de basis met Frank, Merijn, Jord, Robin, Bart, Roel, en Nathan vrijwel hetzelfde was. De eigen foutenlast was veel lager en de druk op de tegenstander hoger.

Vanaf 3-3 gelijk scoorde Merijn met een sterke serviceserie vijf punten op rij. Die kleine voorsprong werd vervolgens steeds verder uitgebouwd doordat Kalinko in bijna elke rotatie één of meer punten op eigen service scoorde. Ook de side-out was ijzersterk, waar met name Jord en Roel een belangrijke rol in speelden. Op 22-13 was de set eigenlijk al gespeeld, maar beleefde Leython nog een kleine opleving. Die kon echter wel worden opgevangen en met 25-18 werd de set binnengehaald.

De opleving van Leython zette door in de 2e set, en het duurde even voordat Kalinko zich daarop kon aanpassen. Vanaf 11-14 trokken de mannen met een aantal goede services van Merijn en blokkeringen van Robin het initiatief weer naar hun kant en zetten de score op 15-14. Hierna ging het gelijk op, tot Jord vanaf 19-19 met een paar prachtige services de passer loper van de tegenstander op de ene meter die hij bezette toch wist te laten ketsen. Op 24-21 hadden de mannen drie setpunten om het af te maken. Merijn sloeg de eerste twee nog respectievelijk in het blok en tegen de antenne, maar wist de derde op een setup van Nathan toch via het blok te verzilveren.

De derde set begon weer met het initiatief aan de kant van de thuisploeg, en evenals in de eerste set weer met een 8-3 voorsprong. Hierna was het echter de tegenstander die gestaag terugkwam met een sterke service. In een time-out probeerde coach Arie de neuzen weer even de juiste kant op te krijgen. Rens kwam erin op midden voor Bart, en Romeo nam de spelverdeling over van Frank. Met een harde driemeter aanval rechtdoor eindigde Merijn op 8-9 de serie van Leython en kwam het spel weer in evenwicht kwam.

Jord wist met een mooie serviceserie weer een gat van vier  punten te slaan maar ook dat werd weer ingelopen. Pas toen Robin op 19-18 ook weer een paar goede services wist neer te zetten werd het definitieve gat geslagen tot 23-18. Dat kwamen de bezoekers niet meer te boven en met 25-22 werd de wedstrijd laatste set binnengehaald.

Goede zaken dus voor Kalinko, dat hiermee weer een ronde verder komt in het bekertoernooi, maar bovenal weer een goede wedstrijd heeft gespeeld. Nu wordt het zaak om dat ook weer in de volgende competitiewedstrijd te gaan doen, want het wordt hoog tijd om weer een paar plekken omhoog te klimmen. Dat gaan de mannen zaterdag 10 maart proberen te bereiken. Dan staat de thuiswedstrijd tegen Kratos op de agenda. Om 16:30 in Houtrust.