Kalinko H1 verliest bij Delta in Delft

VoV, 05-02-2018. 8:22 uur. De heren van Kalinko hebben de uitwedstrijd tegen Delta in Delft nipt verloren. In een vermakelijke wedstrijd waarin het momentum heen en weer ging werd uiteindelijk met 3-2 verloren (24-26, 25-21, 18-25, 27-25, 15-11).

Na een eenvoudige 4-0 overwinning in de thuiswedstrijd aan het begin van het seizoen was er alle reden voor om Kalinko vooraf als favoriet aan te merken. Delta is echter sindsdien gestaag opgeklommen van de laatste tot de 7e plek, en begon dus met een stuk meer vertrouwen aan de return. Kalinko daarentegen had, vanwege het ontbreken van Romeo Tuijnman, Bart van den Broek, Jasper Wiersma en aanvoerder Jord van Duijl, niet één vaste speler op de bank zitten. Gelukkig was Nataneal sinds kort weer beschikbaar, en waren Ard Pronk en David Jones bereid gevonden om in te vallen, maar de ploeg van coach Arie van Wolferen was zeker niet op volle sterkte.

Enigszins twijfelend begonnen de mannen dan ook aan de wedstrijd. De basis bestond uit Frank Pronk, Merijn Wijngaard, Robin Westerman, Natanael Eugenia, Roel Oude Nijhuis, Rens Hijdra en Nathan van Adrichem. Meteen konden een aantal goede passes op rij niet gescoord worden, zodat Delta gelijk een verontrustende 5-0 voorsprong opbouwde. Gelegenheidsaanvoerder Wijngaard behield echter de rust en gaf het goede voorbeeld door een aantal ballen overtuigend binnen te slaan en met een goede serviceserie het gat te dichten. Hierna ging de score lang gelijk op, maar bleef Kalinko moeite houden met scoren over andere posities dan de diagonaal. Ook op 24-24 gelijk sloeg Wijngaard nog overtuigend een 3 meter aanval binnen, waarna een goede service van Hijdra de setwinst op 24-26 verzilverde.

Het vertrouwen van de winst van de eerste set werd meegenomen naar de tweede, en al snel werd een voorsprong opgebouwd. Met een sterke servicerotatie wist Delta echter tot twee keer toe een geslagen gat te herstellen. De concentratie bij Kalinko nam wat af en op van 20-20 gelijk scoorde Delta door een aantal matige passes en opvolgende sets en aanvalsfouten ineens 4 punten op rij. Dat bleek niet meer te herstellen en zo werd de set op 25-21 verloren.

De derde set viel wel weer snel de Scheveningse kant op. De aanval en service draaide nu overal op volle toeren. Met name de altijd sterke service van Robin bleek problematisch voor de Delftenaren. Daarbij kwamen nog een aantal curieuze waarnemingen van de scheidsrechter die gunstig uitvielen voor Kalinko. Halverwege de set was al een voorsprong van maar liefst tien punten opgebouwd. Die werd op het laatst wel weer ietsje teruggebracht, maar het verschil was al te groot om te overbruggen voor de thuisploeg, einduitslag 18-25.

In de vierde set was het verschil kleiner. Kalinko werd weer wat slordiger en gaf Delta daardoor de kans om zich weer terug in de wedstrijd te knokken. Ditmaal bezweken ze niet toen de servicedruk weer wat werd opgevoerd, en bleef hun diagonaal vast scoren. Boven de 20 leek het voordeel wel weer even bij de Scheveningers te liggen, maar werd het uiteindelijk setpoint voor Delta. Die werd tot twee keer toe weggewerkt, maar een servicefout op 25-25 en opvolgende passfout van Kalinko zette de eindstand op 27-25 voor Delta.

Helaas dus, net als afgelopen week tegen Rijswijk, weer een vijfde set. De thuisploeg kreeg de volle steun van het publiek, en de heren van Kalinko hadden het moeilijk om op niveau te blijven. Toch waren het een aantal curieuze waarnemingen van de scheidsrechter, ditmaal in het voordeel van Delta, die de doorslag gaven. Hierdoor duurde een moeilijke rotatie te lang en werd een te groot verschil opgebouwd. Met 15-11 werd de laatste set weggegeven.

Helaas dus het derde verlies op rij voor de heren van Kalinko. Maar met zo’n gehavende selectie is er toch wederom hard gevochten en een enerverende wedstrijd neergezet. Volgende week gaan de heren weer proberen de meerderheid van de punten binnen te halen. Dan staat de thuiswedstrijd tegen Thor (en met name oud-ploeggenoot Jens Anker) op het programma. Zaterdag 10 februari om 16:30 uur in Houtrust.

gh @ VoV, verslag door Merijn Wijngaard, Kalinko Heren 1.