Kalinko jongens derde van Nederland!

VoV, 02-04-2019. 5:48 uur. In de Westfrieslandhal te Wognum, Noord Holland, vond op zaterdag 30 Maart de finale van het Open Nederlands Jeugdkampioenschap voor clubteams plaats, ofwel het Volleybaldirect Open voor jeugdteams. Het Scheveningse Kalinko werd zeer verdienstelijk derde in dit sterkste toernooi van het jaar, een unicum in de clubgeschiedenis.

In de finale stonden de acht beste clubs van Nederland, die de twee voorrondes hebben  overleefd en die allemaal hun beste jongensteams in de categorie ‘tot en met 12 jaar’ hadden afgevaardigd. Het team van Kalinko bestond uit 7 jongens: Teun Boersma, Jurre Bal, Marko van Winden, Simon Kok, Roan Lijkendijk, Emir Couteau en Daan Lisci. In de poulefase waren de teams van Taurus, Volley Tilburg en Reflex Kampen de tegenstanders. De basisopstelling van Kalinko bestond uit Teun, Simon, Jurre en Marko.

De eerste wedstrijd om 9:30 uur was tegen Taurus. Deze werd vrij makkelijk gewonnen met 25-23, en 25-16. De eerste twee punten waren binnen. Daarna om 11:45 uur de wedstrijd tegen Volley Tilburg. In de eerste set kwam Kalinko vlot op een flinke achterstand van zeven punten. Langzaam maar zeker kroop Kalinko echter dichterbij en zo wisten ze de set nog met 25-23 te winnen. In de tweede set ging het precies hetzelfde, maar nu brak de moraal van de Kalinko spelers en was coach Simon genoodzaakt bij een achterstand van 18-21 Marko te wisselen voor Roan. Een eindsprint bracht zelfs nog een matchpoint op 26-25, maar toch kon Volley Tilburg nog winnen met 27-29. Helaas, maar toch een punt erbij!

De derde wedstrijd begon om 13:45 uur tegen Reflex Kampen. Zowel de aanvallen als de blokkering van de lange aanvaller van Kampen (12 jaar en 1.80 m) overheersten de eerste set, waardoor ineens een achterstand van 15 punten op het bord stond. Daarna kroop Kalinko weer terug in de wedstrijd en ging het meer gelijk op. Toch verloren ze deze set met 25-14. De tweede set zag er gelukkig anders uit. Na veel technische fouten in de aanval was de angel eruit bij Kampen en zo kon Kalinko de set met 25-17 naar zich toe trekken.

Kalinko werd met dit resultaat tweede in de poule en dus was er de kruisfinale tegen de nummer 1 van de andere poule, het sterke Zovoc. Zovoc trad om 16:15 uur aan met drie eigen jongens, een sterk spelend meisje en een geleende speler van een andere club. Kalinko ging voortvarend van start en nam met uitstekend spel een voorsprong. Rond de twintig stond het echter weer gelijk, waarna Zovoc doorstoomde en won met 20-25. Dit verlies kwam Kalinko in de tweede set niet te boven. Ook de inzet van wisselspeler Roan, dit keer voor Simon, mocht niet meer baten. Kalinko verloor de tweede met 18-25.

Niet getreurd! Kalinko speelde om 17:30 uur voor de derde plek tegen het jongensteam van Sudosa – Desto uit Assen. De eerste set werd helaas verloren met 22-25. In de tweede set was het nu of nooit voor Kalinko. Met weinig fouten een, heel sterke aanval, een sterk eigen blok en veel mentale veerkracht werd deze set gewonnen met 25-22. Nu ging het erom in de derde set ‘tot de 15’. Hier bleek dat Sudosa de druk niet aankon. Kalinko liep uit naar een comfortabele 11-3 voorsprong en maakt het koeltjes af met 15-5.

En zo werd Kalinko derde in het belangrijkste jeugdtoernooi van Nederland. En eigenlijk, zoals ze zelf zeggen: Kalinko heeft het beste eigen jongensteam van Nederland want zowel nummer 1 Zovoc als nummer 2 Tilburg hadden zich reglementair versterkt met meisjes en externen. Een veer op de hoed van de jeugdopleiding van Kalinko!