Kalinko laat Punch schrikken, meer niet

VoV, 19-03-2018. 11:00 uur. De heren van Kalinko hebben het promotiekandidaat Punch uit Delft flink lastig gemaakt, maar hielden uiteindelijk maar één punt over aan de wedstrijd. In de Houtrust eindigde het treffen tussen de eerste herenteams van Kalinko en Punch in 1-3 (25-17, 17-25, 16-25, 21-25).  Waar Punch strijdt om de bovenste plekken in de competitie, moet Kalinko knokken om niet in de onderste regionen te eindigen. Er stond dus genoeg op het spel voor een boeiende wedstrijd.

Al snel bleek dat het thuisspelende Kalinko het scherpst uit de startblokken kwam. Met een goede servicedruk werd de verdediging van Punch onder vuur genomen, waar vooral de Delftse libero uiteindelijk onder bezweek. De aanvallers van Punch, die met hoogte en kracht een belangrijke pijler zijn onder het spel van de Delftenaren, konden daardoor niet goed in stelling gebracht worden.

In combinatie met het sterke Scheveningse blok zorgde dat ervoor dat Kalinko al snel naar een ruime voorsprong uitliep (13-6). Punch probeerde het tij nog te keren met een aantal wissels, maar dichterbij dan vier punten (20-16) wisten ze niet meer te komen. Met 25-17 ging de set naar de Scheveningers.

Zo’n overtuigende eerste set zou Kalinko toch vertrouwen en spirit moeten geven om die lijn in de tweede set door te trekken. Helaas lukte het niet om dezelfde vechtersmentaliteit op het veld te brengen, waardoor Punch de gelegenheid kreeg om zich te herpakken. Al snel keek Kalinko tegen een ruime achterstand van 10 punten aan (3-13). Met onder andere een dubbele wissel lukte het nog om de achterstand te verkleinen, maar aan het eind was de score duidelijk: 17-25 voor Punch.

In de derde set slaagden de mannen van Kalinko er weer in om aan te haken bij Punch. Met name de middenmannen Rens Hijdra en Roel Oude Nijhuis scoorden regelmatig overtuigende punten met harde aanvallen en blocks. Tot halverwege de set waren de teams aan elkaar gewaagd, maar vanaf de 15 liep Punch langzaam weg en vanaf de 20 scoorden ze zelfs vijf punten op rij (16-25).

De vierde set bood voor de Scheveningers de laatste kans om extra punten uit het vuur te slepen. Het vuurtje werd ook flink opgestookt, niet in de laatste plaats door enkele discutabele beslissingen van de arbitrage. Kalinko slaagde er ook in om een klein gaatje te slaan, maar richting de 20 kroop Punch langzaam dichterbij en met een eindsprintje pakten zij ook de laatste set (21-25).

Al met al geen slechte wedstrijd van Kalinko, maar gezien de flitsende start overheerste toch het gevoel dat er meer in had gezeten. In de eerste set lukte het om het tactisch plan uit te voeren met veel servicedruk en overtuiging in de aanval. Daarna slaagden de mannen er niet in om dat niveau vast te houden, terwijl de kansen om Punch echt pijn te doen er toch waren.

Het is nu van belang de focus snel te verplaatsen naar volgende week zaterdag, want dan wacht de uitwedstrijd tegen directe concurrent Zovoc. De wedstrijd tegen Punch biedt in ieder geval voldoende aanknopingspunten om met vertrouwen naar die kraker toe te werken.

gh @ VoV, verslag van Romeo Tuinman, Kalinko Heren 1. Foto Nidal Al Qaq.