Keistad D1 in drie sets langs Pegasus in Topdivisie B

VoV, 11-03-2024. 6:43 uur. Zaterdag begon Keistad aan een serie van 5 wedstrijden in 15 dagen. De tegenstander in sportcomplex Amerena was de nummer 3 van de ranglijst, Pegasus uit Nijmegen. Op papier een interessante en spannende ontmoeting, maar in werkelijkheid was alleen de slotfase van de derde set interessant en spannend. Keistad won uiteindelijk met 3-0.

Net als vorige week tegen Sliedrecht Sport D2 schoot de thuisploeg ook dit duel als een komeet uit de startblokken. Binnen no time stond het, mede door sterk serveren van Yara, 7-2. Pegasus kreeg maar geen vat op de service en aanval van Keistad. Ook Pip sloeg een ace, 10-3, waarna het verschil steeds verder opliep.

Yfke deed ook een duit in het zakje en ook Annemarieke liet zich gelden door twee sterke blokpunten, 16-6. Toen Keistad de 20 had bereikt mochten Esmee en Meru zich laten zien in het slot van de set. Even was de pass onnauwkeurig, 20-14, maar onder aanvoering van Rianne herstelde Keistad zich en won het de set eenvoudig met 25-17.

Ook in set twee kende Keistad een bliksemstart, 6-2. Daarna volgde een fase met slordigheden aan beide kanten. Foutservices en ketsende passes zorgde ervoor dat Pegasus bij 10-8 nog aardig in de buurt van Keistad bleef. Maar meer konden de enthousiaste meiden uit Nijmegen in die fase niet brengen. Rianne bracht de stand met een fraaie prikbal op 15-11 en zag even later Mae de 19-12 scoren. Weer werd het 20-14.  Toen vond Keistad het genoeg. Het Jong Oranje duo Pip en Yfke deed wat ze moesten doen en sloegen vrolijk hun puntjes binnen, 25-17.

Dan de befaamde derde set. Vorige week het kantelpunt in Sliedrecht. En ook zaterdag leek het die kant op te gaan. Geen flitsende start van Keistad. Maar omdat ook Pegasus niet bij machte was het verschil te maken, ging de strijd tot 9-9 gelijk op. Daarna namen de bezoekers toch brutaal de leiding, 11-14. Keistad vocht zich langszij, 15-15, maar zag Pegasus toch het initiatief houden.

Bij 19-20 waren zij als eerste bij de zogenaamde big points. En dat zorgde blijkbaar voor zenuwen want Pegasus kreeg de service van de ingewisselde Leonie niet onder controle, 23-20. Toen Rianne de 24-22 op het scorebord sloeg kondigde Jochem Myjer voor de eerste keer aan dat er ‘nog eentje dan’ gescoord moest worden.

Pegasus was het hier niet mee eens en werkte twee matchpoints weg. En met een derde punt op rij werd het zelfs 24-25 en dus setpoint voor de bezoekers. Ze kregen in de rally de kans om de set uit te maken, maar het lukt de ploeg niet om de bal over het net te spelen, 25-25. In een spannende slotase die volgde betekende het vijfde matchpoint van Keistad uiteindelijk het laatste optreden van Jochem Myjer, 29-27.

Door deze zege staat Keistad 5 punten voor op de nummer 2 Dinto die een wedstrijd meer heeft gespeeld. Komende donderdag 14 maart speelt Keistad om 20.30 uur in de Amerena in Amersfoort de inhaalwedstrijd tegen VollinGo.

Bij een ruime overwinning doet de ploeg van Jasper de Wijs en Sanne Berculo niet alleen goede zaken op de ranglijst, het plaatst zich dan ook als eerste ploeg in de Topdivisie B voor de nieuw te vormen Superdivisie.

Twee dagen later, zaterdag 16 maart, is Volley Tilburg de tegenstander in de Amerena. Op donderdag 21 maart speelt Keistad de vooruitgeschoven wedstrijd tegen US in Amersfoort, waarna op zaterdag 23 maart VCN in Capelle aan den IJssel de voorlaatste tegenstander in deze competitie is.

gh @ VoV, verslag van Edwin Koene, Keistad, Foto: Karin Beenen.