Vizier op volleybal

 

Kiki von Piekartz: “Ik vertrek”

Foto Rudy van ’t Rood

Wellicht hebt u uit een van de wedstrijdverslagen van Set-Up ’65 dames II meegekregen dat hun spelverdeelster Kiki von Piekartz haar laatste wedstrijden in dat team heeft gespeeld in verband met haar vertrek naar de United States of America. Op 6 januari aanstaande gaat ze er naar toe. Wellicht zijn er meisjes / jongens die net als Kiki willen volleyballen en studeren in de USA, voor hen en andere belangstellenden Kiki ’s verhaal hoe het zo gekomen is dat ze de oceaan oversteekt.

“Kiki, liep je allang met de gedachten om te vertrekken?”

“Mijn idee om naar Amerika te gaan kwam al in vier Havo, ik wilde eerst graag een jaar high school doen, maar wilde het volleybal niet opgeven. Dus ik dacht, als ik nou naar een high school kan en verzekerd kan zijn van een plaats in hun volleyteam dan wil ik dat wel. En op een gegeven moment kwam een klasgenootje met een website waar de beheerders ervan mensen helpen om een sportbeurs in Amerika te krijgen”

“En hoe ging het toen verder, even bellen en komt u maar?”

“Neen, joh, dat duurt wel even langer. Ik moest om te beginnen een lijst invullen en aangeven op welk niveau ik had gespeeld en daarna nam ik contact met hen op. Dennis, een van die beheerders, heeft mij overal mee heeft geholpen. Hij kwam bij ons  thuis om uitleg te geven over van alles en nog wat en om van alles en nog wat van me te weten te komen.”

“Zoals bijvoorbeeld?”

“Nou ja,  we begonnen eerst met video’s maken,  waar ik mijn ‘skills’ liet zien. Die video  stuurde hij door naar coaches in Amerika. Mijn speelsters profiel kwam dan ook op www.madescholarships.com  te staan.  Universiteiten en colleges namen daarna contact op, dat was in het begin best eng! Zo had ik met verschillende universiteiten uit de staten Iowa, Virginia, Florida, Texas, Californië en Missouri contact.”

“En werd je ook nog getest of de ‘skills’ wel met de werkelijkheid overeenstemden?”

“Ook dat nog, ik  moest twee test afleggen, de ene was best moeilijk, de andere viel gelukkig wel mee. Tevens moest ik een HAVO of een VWO diploma hebben met een minimum GPA, dat is een soort van gemiddelde. Gelukkig was dit allemaal goed, en hoefde ik geen test over te doen. Deze test waren er ook voor om te zien of ik wel Engels kon en wel slim genoeg ben. Dat laatste geloofden ze me namelijk niet op mijn woord”

“Verder hoorde ik van Dennis dat er nog een meisje (Maureen) uit Nederland in Amerika studeerde en volleybalde, ze had een volledige beurs gekregen van South Alabama. Ik vroeg haar naar haar ervaringen en of ze me een beetje kon helpen. Op een gegeven moment zei ze dat haar team nog naar een setter (spelverdeler) zocht, alleen was het wel  pas in januari 2013 i.p.v. in de zomer. Ik zei dat geen probleem was als ik later zou beginnen.

Hun assistent coach Shawn Taylor nam contact met mij op, en zei dat ze wel interesse hadden.  Na paar keer via Skype met ze te hebben gepraat zag ik het helemaal zitten, ook was het fijn dat Maureen mij kon vertellen wat voor een universiteit het was. Eind mei kwam Shawn langs in Ootmarsum, hij heeft paar trainingen gezien, en ging weer terug naar Alabama, een week later had ik weer een gesprek, dit keer met de hoofd coach Amy en Shawn. Ze vertelden me dat ze zeer vereerd zouden zijn als ik bij hen zou willen komen spelen.”

“Daar hoefde je natuurlijk niet lang over  na te denken, daar ging het toch allemaal om, of niet?

“Helemaal correct, vanaf dat moment was ik toegewezen bij het volleybalteam van South Alabama Jaguars. Dit is het volleybal team van de University of South Alabama, ze spelen Division 1, dat is zeg maar het hoogste niveau van Amerika. Uiteraard hebben ze daar aan de Universiteit nog meerdere sporten zoals American Football en baseball.

“Dat is zeker niet goedkoop, studeren en volleyballen in de USA”

“Eigenlijk wel, want ik krijg een volledige beurs, dat betekent dat alles voor me vergoed wordt, van eten, kleren tot vervoer. Na dat ik was toegewezen hadden we in de overige maanden genoeg tijd voor het papierwerk. Dit is wel het nadeeltje dat er aan ieder voordeeltje zit. Ook moest ik een visum aanvragen, tjonge wat een gedoe zeg, alsof  ik een ‘Alien’ was. Een ding is zeker, die komen nooit op een gewone manier de USA in. Gelukkig is bijna al het papierwerk nu ook geregeld.”

“Is het een soort prestatie beurs?”

“Zoiets, ik krijg wel een volledige beurs, maar daar moet wel wat tegenover staan. Ik moet hard werken en vooral goed presteren. Dat geld niet alleen voor de sport maar ook op school.. Ik ga er namelijk fysiotherapie studeren. In een indrukwekkend gesprek met ‘the Athletic Director’ werd me duidelijk gemaakt dat drie dingen belangrijk zijn tijdens mijn studie aan hun University, namelijk:

1. Graduating,  ze willen graag dat je het diploma haalt met je studie.

2. Role model,  je moet je gepast gedragen tegenover anderen, je hebt een voorbeeld functie.

3. Win, winnen en alles uit de kast halen is heel belangrijk voor hen.  

Dit is typisch Amerikaans, maar die instelling bevalt me wel.

“Dan komt er dus binnenkort een einde aan een lange vakantie”

“Het klinkt misschien een beetje raar, maar na acht maanden vrij van school ben ik wel weer blij dat ik in januari weer naar school mag. In de laatste dagen, dat ik nog hier ben, heb ik ook nog een afspraak met Mechell in Apeldoorn. Zij komt volgend jaar in juli ook bij het team, ze komt uit Engeland en haar moeder is Nederlandse, vandaar dat ik haar ga ontmoeten in Apeldoorn”

“En voor de rest nog grote plannen?”

“Natuurlijk ga ik nog een paar keer uitpakken bij Bruins in Saasveld, ga ik van iedereen die ik ken goed afscheid nemen en moet ik mijn koffers nog gaan pakken, maar dat kan nog wel.”

“En hoe blijf je in de USA op de hoogte van het Twentse volleybal, van de prestaties van je team en de club?”  

“Ha, ha, uiteraard kijk ik regelmatig even op Vizier op Volleybal”

“Okay, dat wilden we gewoon even horen. Kiki het ga je goed, en laat eens wat van je horen of lezen”

Noot: Op http://usajaguars.com/news/2012/11/20/WVB_1120124327.aspx  staat een stukje over de vijf nieuwelingen in het team van de USA jaguars, onder andere over Kiki.

Hun website is te raadplegen onder www.usajaguars.com