Vizier op volleybal

 

Knokken voor kaartje kampioenspoule

VoV, 20-12-2018. 5:35 uur. De strijd om een plaatsje in de Kampioenspoule in de Eredivisie dames gaat zaterdag verder. Dan komen alle teams weer in actie. TTP en Eurosped beginnen al vroeg om 13:30 uur, Regio Zwolle Volleybal en FAST slaan voor het eerst om 20:00 uur op. Rond dat tijdstip weten beide teams ook wel hoe het bij Springendal Set-Up ’65 vs Dros – Alterno is afgelopen, een duel dat met name voor FAST belangrijk is.

Apollo 8 begint ook om 20:00 uur in de Basis tegen koploper Sliedrecht Sport. Ook daar zal menig Apollo speelster / fan op de Nevobo App hebben gekeken om te zien hoe Set-Up en Alterno het hebben gedaan. Voor VC Sneek, dat thuis tegen Pharmafilter US speelt, (vanaf 19:00 uur) is,  als ze er een vlotte driesetter van kunnen maken, nog via de live score te volgen wat Zwolle aan resultaat neerzet. De stand in de Eredivisie na 12 wedstrijden is:

  • 01. Sliedrecht Sport 32
  • 02. Eurosped 28
  • 03. VC Sneek 25
  • 04. Regio Zwolle Volleybal 23
  • 05. Springendal Set – Up 18
  • 06. FAST 16
  • 07. Apollo 14
  • 08. Dros Alterno 10
  • 09. TTP 9
  • 10. Pharmafilter US 5

Eurosped moest afgelopen zondag haar meerdere erkennen in koploper Sliedrecht Sport. Veel mogelijkheden om het verschil van vier punten nog weer goed te kunnen maken zullen er niet meer zijn, de koploper krijgt na dit weekend VC Sneek, Set-Up en US nog op bezoek terwijl ze nog naar Zwolle en TTP heen moeten.

Op basis van hetgeen er tot nu is binnengehaald aan zeges lijkt ons niet waarschijnlijk dat Sliedrecht nog veel puntjes zal morsen. Misschien dat Apollo 8 kan profiteren van hun doordeweekse Europese CEV duel in Roemenië. (3-2 verlies) Het reizen deze week en het spelen gisteravond is natuurlijk een extra belasting voor Sliedrecht, die niet in het normale weekritme zit. Om te kunnen profiteren als er te profiteren valt zal Eurosped met drie punten bij TTP moeten vertrekken.

Bij VC Sneek vs US zal iedereen, de US fans uitgesloten, een snelle zege voor Sneek helemaal zien zitten. De laatste zeges zonder setverlies tegen Zwolle en Apollo 8 zullen voldoende zelfvertrouwen hebben gegeven, ook bij de achterban, om een vlotte en positieve uitslag te mogen verwachten.

Twee duels staan er gepland waar de vonken vanaf behoren te vliegen, namelijk Zwolle vs FAST en Set-Up vs Alterno. Vanwege het kaartje voor de  Kampioenspoule, teams zullen elkaar voor het uitgifteloket het leven moeilijk moeten maken en zich met zeges naar een betere plaats in de rij wachtenden moeten slaan. Dat wordt dus knokken voor een kaartje!

FAST heeft na vijf nederlagen op rij (inclusief bekerduel tegen VVU) wat recht te zetten. Met name de laatste verloren duels (vs TTP en Set-Up) hebben de combinatieploeg niet gebracht wat ervan verwacht werd. Qua uitslag en qua punten. Daardoor staan ze nu nog maar twee puntjes aan de goede kant van de scheidingslijn.  En met na zaterdag Sneek, Alterno en Apollo uit en Eurosped en US thuis hebben ze nog zware weken voor de boeg. Dat wordt beslist geen ‘whistle of a penny’ en ‘the race is not yet run’ , in hun voordeel wel te verstaan.

Zwolle heeft met het thuisvoordeel een belangrijk pré aan hun kant. Al zegt dat ook weer niet alles getuige het 2-3 verlies tegen Alterno, maar ook wel weer veel gezien de 3-0 tegen Set – Up. Maar soms ben je er ook behoorlijk van afhankelijk wat voor soort dag de tegenstander heeft, een ‘top- day’ of een ‘flop-day’.

Spannend wordt het zonder meer in de Schalm in Ootmarsum. Daar leent zich de wedstrijd tussen Set – Up en Alterno voor. Alterno moet gewoon pieken, daar is de tijd van het jaar naar. Met na Set-Up nog uitwedstrijden tegen Eurosped, VC Sneek en US en thuiswedstrijden tegen Zwolle en FAST hebben ze nog een pittig programma af te werken.  Als Set – Up de servicekanonnen weer op scherp heeft staan en de ‘ledematenmuur’ boven het net weer effectief weet op te bouwen kan het zomaar aanknopen bij de onlangs behaalde successen, een klinkende thuiszege tegen US en een even welluidende uitwinst bij FAST.

Ons staat een mooi volleybal weekend te wachten.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Jan van den Noort.