Koude douche werd warm bad voor Apollo 8

VoV, 01-05-2022. 18:00 uur. Regio Zwolle Volleybal was niet met de witte vlag naar Borne gekomen, ten teken dat ze zich na de 0-3 nederlaag in eigen huis vorige week, al hadden overgegeven. Niks daarvan, ze waren qua niveau, instelling en motivatie niet te vergelijken met de ploeg die vorige week in eigen huis kansloos ten onder ging en dat heeft Apollo 8 gemerkt en ondervonden in de eerste twee sets en in de vierde, toen het ging om de golden set en het finaleticket. Laten we beginnen bij het begin.

Regio Zwolle Volleybal liet zich meteen in de openingsset gelden, kwam met 5-7 voor, met 10-8 achter en kon vervolgens de score weer naar haar voordeel ombuigen bij 11-12. Eline Gommans gaf Apollo 8 weer de koppositie (13-12), Marly Bak maakte dat direct daarna met o.a. zo’n laffe ace via de netband ongedaan (13-14).

Regio Zwolle Volleybal kreeg beslissend voordeel door scores van Susan Schut en Emily Silderhuis en een kadootje van Apollo (16-18). Na de side out voor 18-20 zorgden een technische fout bij de thuisploeg en Marly Bak voor 18-22, waarop Apollo de time out inging. Het verschil van vier punten stond er bij 20-24 nog, Tess de Vries blokkeerde de 22-24 tegen de vloer, waarna een foutserve van de thuisploeg het verlies bezegelde.

In de aanloop naar het middendeel van set twee leek het of de teams door de zenuwen bevangen waren. Zwolle kwam via Emily Silderhuis op 4-7 en vervolgens ging het om de haverklap mis. Vanaf 4-7 tot 12-13, dus gedurende 14 punten werd er negen keer fout geserveerd en scoorden teams daarnaast nog eens twee keer voor elkaar. Een waar foutenfestival dus, gelukkig werd dat na 12-13 beter. En begonnen de aanvalsters weer voor hun eigen ploegen te scoren.

Iris Reinders hielp Zwolle aan een 15-18 voorsprong, een ace van de ingevallen Marit Zander maakt gelijk bij 18-18. Zwolle sloeg na 19-19 middels scores van Susan Schut, Marly Bak en Emily Silderhuis het gaatje naar 19-23, waarop Apollo 8 voor de tweede keer in deze serie de time out inging.  Op 21-24 nam Zwolle even de tijd om weer op scherp te komen, Marije ten Brinke serveerde met een ace de 22-24 op het scorebord, de netfout van Apollo besliste de set met 22-25 voor Zwolle.

Apollo stond met 0-2 achter en had in deze twee sets een koude douche over zich heen gekregen. In de derde set ging het voor Apollo 8 erom in de wedstrijd te blijven en voor Zwolle om de golden set af te dwingen. Bij Apollo namen Carlijn Koebrugge en Rianne Vos de plaatsen in van Marije ten Brinke en Jette Kuipers.

Apollo 8 had met Tess de Vries aan serve een droomstart. In een ommezien stond er 8-2 op het scorebord en niet veel later 14-6. Zwolle was even de weg kwijt, terwijl Apollo via de TomTom en Google constant op het goede pad bleef. In rap tempo werd het 16-8 en 20-11. Koebrugge, Vos en de Vries zorgden voor 23-11, Zwolle kwam daarna wat beter voor de dag en liep nog in tot 24-16 voordat Juliët Huisman met een blokkeeractie de set voor haar ploeg binnenhaalde. 1-2 in sets.

In set vier ongeveer hetzelfde scenario voor beide teams, waarvan je kon zeggen dat ze nu allebei met de rug tegen de muur stonden. Zwolle moest winnen om de golden set te kunnen spelen en Apollo moest winnen om dat te voorkomen en zelf het finaleticket te pakken. Dat er iets op het spel stond was de hele wedstrijd al duidelijk aan de reacties van coaches en speelsters als er door een lijnrechter of scheidsrechter een beslissing werd genomen die volgens hen niet klopte. Massaal richting de stoel van de scheids. Zo ook in de vierde set.

Zwolle kwam het beste uit de startblokken en nam een 6-8 voorsprong. Fleur Meinders serveerde Apollo naar 10-8, in welke serie er geel was voor Zwolle. Na de 11-9 kwam Zwolle via een aantal aanvallende fouten van Apollo op 11-12, ook hier was men het niet mee eens en dat leverde Apollo 8 geel op.

Na de 14-14 kantelde de set naar voordeel voor Apollo 8. Rianne Vos serveerde twee aces, Zwolle gaf een aantal kadootjes weg en keek zo vlot tegen een 19-14 achterstand aan. Apollo scoorde breakpoints op de 20-16 en 22-17, waardoor ze bij 23-17 twee punten verwijderd waren van de finale. Zwolle gaf hen het eerste punt (24-18) via een aanvallende fout kado, Tess de Vries scoorde het tweede punt voor de 25-19 en 2-2, waarmee het ticket definitief voor Apollo was.  Dat dit een vreugde uitbarsting en een rondedansje tot gevolg had, spreekt voor zich.

De vijfde set ging daarna nergens meer om, maar beide teams wilden niet met verlies deze halve finales afsluiten. Na een kill-block van Eline Gommans stond het 8-6 bij de veldwissel, Zwolle maakte gelijk (8-8), blokpunten gaven Apollo 8 twee punten voor (10-8) en later blokkeerde Carlijn Koebrugge het verschil bij 13-10 naar drie punten, waarop Zwolle de time out in ging. Zonder succes, op 14-12 sloeg Zwolle uit en was het dus over en uit.

Apollo 8 en Sliedrecht Sport gaan in een best of three serie uitmaken wie er kampioen van Nederland wordt.

gh @ Vizier op Volleybal Foto’s Jan Bredewoud.